10 Dingen die we van onze kinderen kunnen leren (deel 1)

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Hoewel wij als ouders altijd denken dat wij onze kinderen van alles moeten leren, is er stiekem ook heel veel wat wij van onze kinderen kunnen leren. Want die lieve, pure en eerlijke wondertjes, nemen geen blad voor de mond. Gaan met iedereen zonder vooroordeel in gesprek en denken nog niet na over hoe ze zich zouden moeten gedragen. Die spontaniteit en pure emoties, zouden wij daar ook niet wat meer van kunnen gebruiken?

Wat wij van onze kinderen kunnen leren?

Kinderen lijken altijd onbezorgd te leven, ze leven in het hier en nu. De zorgen die grote mensen hebben blijven hun gelukkig nog bespaard. Het leuke van moeder zijn is dat je jezelf beter leert kennen want door je kinderen ontdek je nieuwe dingen. Kinderen leven zonder rem, zijn altijd zichzelf en geven niets om wat anderen denken, zijn dat niet zaken die wij ook wat meer zouden kunnen toepassen?

Dus zijn volwassenen ouder en daarmee wijzer dan kleine kinderen? Ik denk dat we heel veel waardevolle lessen van onze kinderen kunnen leren. Ik ga je wat voorbeelden geven en ben benieuwd of jij ze herkent? Benieuwd naar de top 5 van dingen die we van onze kinderen kunnen leren, die lees je hier!

10 dingen die we van onze kinderen kunnen leren

10. Emoties uiten

Nee, een schreeuwend kind wat schreeuwend op de vloer van een winkel ligt is geen pretje, al die starende mensen. Het lijkt wel of ze denken dat je net je eigen kind hebt geknepen. Nou dat was mijn relaas, maar ergens is het heel erg goed dat een kind laat zien hoe het zich voelt. Aan de ouders maar ook aan de buitenwereld. Stampen als je boos bent, rond springen en lachen als je gelukkig bent en kei hard huilen als je verdriet hebt. 

Ergens is het juist heel goed dat ze hun emoties uiten. Wij volwassen kunnen maanden rondlopen met het gevoel dat iemand ons pijn heeft gedaan, zonder dat de anderen hier iets van weet. We hebben de neiging alles op te kroppen en op het moment dat het dan aan de oppervlakte verschijnt zijn onze emoties vaak onhoudbaar.

Waarom gaan we door het leven als een ijskonijn? Waarom doen we net alsof we geen gevoelens hebben terwijl iedereen weet dat dat niet waar is? Het is toch juist fijn dat een kind het meteen zegt als iets hem of haar pijn doet, zouden we dat niet van kinderen kunnen leren? Als je weet hoe de ander zich voelt, kun je tenminste iets veranderen en een knuffel en een kus geven.

9. Eerlijkheid duurt het langst 

Kinderen en dronken mensen zeggen de waarheid. Ik weet nog goed dat ikzelf als kind bij oma binnen liep en oma vroeg: “Heb je lekker gegeten thuis?” En ik vrolijk terug antwoorden: “Nee oma, het was vies”. Oma schoot in de lach, mijn moeder had een hoofd zo rood als een biet en ik kreeg een boterham met hagelslag. Zonder na te denken over de consequenties vertellen kinderen de waarheid, ze houden niet van oneerlijkheid. 

Wij volwassenen kunnen recht in iemands gezicht liegen, we kunnen dingen zeggen die we totaal niet menen. Hoe erg is het dat je nooit zeker weet of iemand de waarheid vertelt? Vaak liegen we met een ‘goede reden’, we willen iemand niet kwetsen. Maar doen we daar eigenlijk wel goed aan? Wat voor voorbeeld geven we onze kinderen mee? Is het niet gênant dat wij niet gewoon durven te zeggen wat we denken, is het niet goed als wij van onze kinderen leren om wat eerlijker te zijn?

8. Leven zonder schaamte

Ze rennen, springen, huppelen, dansen, schreeuwen, gillen en zingen precies wanneer ze daar zelf zin in hebben. Ze lopen in een prinsessenjurk over straat, spelen voor Piet Piraat op een klimtoestel en laten trots hun geschminkte koppie aan iedereen zien. Heerlijk toch die onbevangenheid? Ze zijn vrij om te doen wat ze willen, ze kennen nog geen gene en denken nog niet zo veel na, zou het niet mooi zijn als we dat van onze kinderen kunnen leren?

Zouden we zelf ook niet af en toe wat meer ons zelf willen zijn? Gewoon eens lekker mee schreeuwen met een nummer of blij over straat huppelen als we daar zin in hebben? Waarom schamen we ons als volwassenen zo snel en wat voor voorbeeld geven we onze kinderen?

7. Geloof in jezelf

Hoor je het Pippi Langkous nog zeggen: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Kinderen kennen geen faalangst, ze springen enthousiast op de fiets zonder na te denken over de gevolgen. Ze proberen continu nieuwe dingen uit, terwijl ik dan met angst aan de zijlijn sta, kunnen hun vrolijk lachen als ze op een wipwap gaan staan in plaats van zitten. Kinderen stellen zichzelf geen vragen als: “Kan dat wel?” Of “Maar wat als het misgaat?”. Kinderen kunnen leren door te falen, ze proberen en ook al lukt het niet, ze blijven nieuwsgierig. Het leven is voor hun een grote ontdekking. 

Bijzonder is dat we tegen kinderen altijd zeggen: “Het is niet erg als je een foutje maakt, daar leer je van!” Als moeder lijkt het af en toe wel mijn dagelijkse mantra maar mezelf straf ik keihard af als ik een fout maak. Ik voel me een ezel, maar waarom? Waarom zijn wij zo bang om te falen dat we geregeld de rem aan trekken?

6. Zelfliefde 

Kinderen zijn nog onbezorgd over hun lichaam, ze schreeuwen om eten wanneer ze honger hebben en als ze genoeg hebben, nou dan hoor je het ook wel. Calorieën tellen, wat is dat? Ze voelen geen schaamte en zijn zelfverzekerd. Ze hoeven zichzelf en hun lichaam niet te verhullen, kunnen vrolijk in een bikini over het strand rennen en zeggen tegen over zichzelf dat ze er leuk uit zien in hun nieuwe trui.

Vaak kijken wij daar als volwassen maar vreemd van op. Een complimentje geven aan jezelf, waarom zou je dat doen? Maar de vraag is eerder: waarom besteden wij volwassenen zoveel tijd aan piekeren over ons lichaam? Waarom zijn we voor onszelf nooit goed genoeg? We zouden wat liever voor onszelf moeten zijn, net zoals onze kinderen blij zijn met wie wij zijn. Hoe fijn zou het zijn als we dat van onze kinderen kunnen leren? Wie kan er niet wat meer zelfvertrouwen en liefde gebruiken.

Er is nog zo veel meer wat we van onze kinderen kunnen leren…

Het is jammer dat er op een gegeven moment toch een moment komt waarop onze kinderen zich wat aan gaan trekken van de mening van anderen. Er verandert veel als ze voor het eerst naar de lagere school gaan, op sommige momenten lijkt het dan net alsof je als ouder vier jaar opvoeding als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Toch is er nog zo veel meer wat we van onze kinderen kunnen leren, de top 5 lees je hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant