Onlangs heb ik in een promotie traject gezeten en moest ik veel sollicitatie gesprekken afleggen. Ik merkte tijdens de voorbereiding van het gehele traject dat ik het erg lastig vond om een structuur te krijgen in de voorbereiding op zo’n (voor mij belangrijk) gesprek. Ik schoot van links naar rechts en zelfs in de nachten dacht ik na over de antwoorden die ik kon geven op bepaalde vraagstellingen. Totdat ik op zoek ging naar wat houvast en overzicht. Dit gaf me rust en ik werd er veel zelfverzekerder van.
Of je nou een professional bent, of net aan het begin staat van je carrière, een goede voorbereiding kan het verschil maken. Daarom deel ik graag hoe ik me heb voorbereid, wie weet helpt het jou ook naar je eigen succes;)
1. Onderzoek het bedrijf
Voordat je naar je sollicitatie gesprek gaat, of het nou voor een baan is of voor een stage, weet waar je het over hebt! Begrijp wat de missie en visie van het bedrijf zijn voordat je tegenover een recruiter het gesprek in stapt. Dit toont namelijk aan dat je kennis hebt en snapt waar het bedrijf voor staat. Uiteraard showt het ook je interesse in het bedrijf.
2. De Functie
Weet wat je nieuwe functie in gaat houden. Voordat je het sollicitatie gesprek in gaat, moet je je eigenlijk al voorstellen dat je al in je nieuwe rol zit. Wat zijn je nieuwe verantwoordelijkheden? Welke vaardigheden heb je nodig? Wat wordt er van jou verwacht?
3. Wie ben ik eigenlijk?
Iedereen kan zo 3 positieve eigenschappen van zichzelf opnoemen. Denk bijvoorbeeld aan empatisch, klantvriendelijk, vrolijk, energiek, geïnteresseerd in eigen ontwikkeling, teamplayer etc. Maar ben jij je ook bewust van jouw valkuilen? Zo zijn er genoeg websites te vinden die je helpen met je competenties en je valkuilen, 123test.com is er hier eentje van. Veel mensen zeggen bij de vraag wat hun ontwikkelingspunten zijn dat ze bijvoorbeeld té perfectionistisch kunnen zijn. Dit is natuurlijk een positief ontwikkel punt, maar wel erg voor de hand liggend.
Soms mag je tijdens je sollicitatie eerlijk zijn door te zeggen dat je gewoonweg eigenwijs bent, of weinig geduld hebt in bepaalde zaken. Maar zeg er nadrukkelijk bij dat je je hiervan bewust bent en weet hoe je jezelf in zulke situaties kan aanpassen of inhouden, of dat je er aan werkt. Dàt is pas zelfkennis;)
4. Bereid een Elevator Pitch voor
Vaak start een sollicitatie met de vraag; Vertel eens iets over jezelf? Door jezelf hierop voor te bereiden en in één minuut te kunnen vertellen wie je bent en wat je verwacht van de functie, is natuurlijk perfect. Zorg ervoor dat je dit met impact kunt doen. Vertel in deze ‘elevator pitch’ wie je bent, wat je doet, waarom je dit doet en waarom het belangrijk is voor jou én voor het bedrijf waar je werkt. Bonuspunten wanneer je iets kunt vertellen over je privé leven of je hobbies, zodat je hun interesse hebt gewekt.
5. Wat vertel je?
Het is belangrijk om voor jezelf wat vragen uit te schrijven of op te zoeken welke ze je wellicht kunnen vragen tijdens je sollicitatie gesprek. Bereid jij je dan ook voor welke antwoorden je gaat geven. Denk bijvoorbeeld aan; vertel eens iets over jezelf, welke informatie ga je hierbij vertellen? Blijf je gestructureerd en kort van stof, of ga jij heel je levensverhaal waar de recruiters vaak niet op zitten te wachten op tafel gooien. Oefen je antwoorden en bereid je voor op de woorden die je wil gaan gebruiken, maar wees ook flexibel zodat je kunt inspelen op onverwachte vragen.
6. Verzamel je voorbeelden
Heb jij net bij je sterke punten aangegeven dat je flexibel bent en een échte teamplayer? Dan kun je hierover meer vragen verwachten. Bereid concrete voorbeelden voor die je kwalificaties kunnen ondersteunen. Je krijgt vast de vraag; Je geeft net aan dat je flexibel bent, waar blijkt dat dan uit? Kun je een voorbeeld noemen waarbij je op een flexibele manier hebt gereageerd? Denk aan specifieke voorbeelden!
7. Dress to impress
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je aller eerste indruk enorm veel uit kan maken in een beslissing of jij wél of niet gekozen wordt. Pas je outfit aan aan het bedrijf waar je gaat solliciteren. Zo zul je netjes gaan naar een accountancy kantoor, maar kun je best een spontane outfit aantrekken bij een marketing bureau. Bereid je wederom voor door online onderzoek te doen naar het bedrijf en probeer te ontdekken wat voor types er op dit moment werken en weet wat voor outfit je aan kunt trekken naar je sollicitatie.
8. Confidence is Key
Woorden als ‘misschien’, ‘een beetje’, ‘soms’, ‘wellicht’ komen vaak onzeker over en laten zeker je zelfkennis niet zien. Probeer deze daarom te voorkomen. Wees zeker van je zaak en laat ze zien waarom het voor hen een gemis is als ze JOU niet zouden aannemen! Je zit er tenslotte voor jezelf en voor niemand anders.
9. Who’s questioning who?
Om je interesse en toewijding tijdens je sollicitatie te laten zien, kun je ook zelf wat vragen voorbereiden om aan de recruiters te stellen zodat JIJ het verschil kan maken. Denk bijvoorbeeld aan: “Wat zijn de grootste uitdagingen en kansen in deze functie?” of “Kun je wat delen over de bedrijfssfeer en waarom is dit een leuke en fijne werkplek?” of “Wat zijn typische karaktereigenschappen die iemand moet hebben om deze functie te kunnen vervullen?”.
10. Follow-up
Heb je een leuk gesprek gevoerd? Stuur dan eventueel een bedank mail om je waardering te tonen voor de recruiters en hun tijd. Ook kun je hierin aantonen dat je erg geïnteresseerd bent in de vacature en om hier invulling aan te geven.
Door jezelf goed voor te bereiden vergroot het je zelfvertrouwen en kun je kritisch naar jezelf kijken. Dit zelfvertrouwen en zelfkennis vergroot daarom je kans op succes en wie weet een nieuwe job! Je kunt natuurlijk niet altijd alle vragen en scenario’s voorbereiden, maar een goede basis en voorbereiding is een goed begin! Lees hier nog meer info over solliciteren. Daarnaast vind ik het zelf altijd belangrijk om dichtbij jezelf te blijven en uit moet gaan van je eigen krachten. You’ve got this!
Mocht jij nog tips hebben of vragen, stel ze dan gerust in de comments!