10 stappen om je zelfvertrouwen te vergroten

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Iemand met een gezonde dosis zelfvertrouwen, kun je vaak herkennen aan de gedragingen. Je weet dan waar je kwaliteiten liggen en waar je wat minder goed in bent. Je laat je niet snel uit het veld slaan en treed nieuwe dingen met vertrouwen tegemoet. Iemand waarbij het belangrijk is om zijn zelfvertrouwen te vergroten gaat vaak gebukt onder angsten, je bent bang om fouten te maken en hebt het gevoel dat je minder waard bent dan anderen. Gelukkig kun je zelf iets doen en je onzekerheid bestrijden! Wij verzamelde nuttige tips die jou helpen om je zelfvertrouwen te vergroten!

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen betekent dat je niemand anders nodig hebt om te bereiken wat je wilt, het is een gevoel van eigenwaarde. Iemand met zelfvertrouwen is zelfverzekerd, vastberaden en stellig in wat hij wil en kan. Iemand met een gezonde dosis zelfvertrouwen accepteert zijn goede en slechte eigenschappen en heeft de moed om nieuwe dingen uit te proberen en zichzelf te verbeteren. 

Hecht je te weinig waarde aan jezelf en is je niet geliefd voelen door andere heel herkenbaar? Vertrouw je niet op jezelf, heb je het idee dat je te weinig kennis hebt en ben je bang om fouten te maken? Dan voel je jezelf vast vaak onzeker en verdrietig en kan het goed zijn om wat te doen om je zelfvertrouwen te vergroten! Meer zelfvertrouwen is een eigenschap die het leven leuker en een stuk gemakkelijker maakt. Gelukkig kun je deze eigenschap jezelf eigen maken en aanleren! 

Waarom is het belangrijk?

Je hebt van die dagen dat niets gaat zoals je zou willen, je krijgt veel kritiek te verduren en in je relatie loopt het ook allemaal niet zo als het hoort. Dit soort gebeurtenissen zijn niet goed voor je zelfvertrouwen en zorgen ervoor dat je het liefst de hele dag in bed blijft liggen. Gelukkig kan het ook anders, als jij deze tips om je zelfvertrouwen te vergroten toepast zul je merken dat je moeilijke situaties beter aan kan! 

We hebben allemaal baat aan een gezonde portie zelfvertrouwen aangezien je in het leven altijd te maken krijgt met tegenslagen en niets zo leuk is als je doelen realiseren en nieuwe dingen uitproberen. Het probleem is dat iemand met te weinig zelfvertrouwen hier zo gestresst van kan raken dat ze bijvoorbeeld te maken krijgen met depressies of een burn-out. We kennen allemaal momenten van onzekerheid en het kan soms lastig zijn om toch de draad weer op te pakken, vandaar dit artikel vol tips om je zelfvertrouwen te vergroten. Met een goede portie eigenwaarde kun jij genieten van je carrière, je relaties en persoonlijke groei doormaken!

De tips die jou helpen om je zelfvertrouwen te vergroten:

1. Accepteer jezelf 

Ieder mens is uniek en wordt gekenmerkt door zijn eigen talenten. We zijn allemaal ergens goed in, maar het gaat niet allemaal perfect. Accepteer wie je bent en je zult je gelukkiger voelen. Dat klonk simpel, de uitvoering is wat moeilijker maar het is mogelijk! Deze stapjes zullen je helpen:

 • Accepteer dat je fouten kunt maken, hoe zou je reageren als je vriendin zoiets overkwam?
 • Wees vriendelijk voor je jezelf en je lichaam.
 • Laat los wat je niet kunt veranderen, zoals het verleden en kijk vooruit.

2. Haalbare doelen

Deze is ontzettend belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten. Niets vergt zoveel energie als belachelijk hoge eisen aan jezelf stellen. Een volle to-do list opstellen voor één dag, die amper haalbaar is in een hele week, 10 kilo af willen vallen in een maand of promotie willen maken binnen een paar weken. Doelen die je niet bereikt, maken je alleen maar onzeker. Natuurlijk is het goed om groots te dromen, maar onthoud dat doelen een klein concreet onderdeel zijn van jouw grote droom. Doelen zijn  motiverend en helpen je ontwikkelen. In het stellen van doelen moet je dus wel realistisch zijn, in tegenstelling tot jouw dromen, want anders werken ze averechts en zullen ze je alleen maar doen verstijven.

3. Fake it until you make it.

Het is gemakkelijk om je zelfvertrouwen te vergroten door middel van kleding en het aanpassen van je houding. Hoe zien vrouwen of mannen met een positief zelfbeeld er volgens jou uit? Lopen ze rechtop? Hebben ze mooie kleding aan? Of hangen hun schouders en lopen ze rond in een oude broek? Je snapt waar het heen gaat! Als je blij bent met wat je in de spiegel ziet, straal je dit ook uit. Trek aan waar je blij van wordt, neem de tijd om voor jezelf te verzorgen, doe je haar en make-up en straal! Je bent mooie en mag er zijn!

Hoewel het op het begin nog wat ongemakkelijk voor je kan zijn, zul je vanzelf merken dat wat jij uitstraalt je ook vanbinnen gaat voelen! Dus wees die trotste pauw, praat krachtig en sta stevig op de grond! Jij kan alles aan!

4. Lezen

Kennis staat gelijk aan macht. Als je veel leest doe je veel inspiratie en kennis op en verleg je jouw horizon. Zo weet jij over elk onderwerp wel wat en kun je gemakkelijk een praatje maken op een borrel of met je baas. Je vergroot naast je algemene kennis ook je woordenschat waardoor je jezelf beter kunt uitdrukken.

Het hoeven niet altijd boeken te zijn die gaan over persoonlijke ontwikkeling denk ook eens aan een biografie van een persoon waar je tegen op kijkt. Wat heeft hij meegemaakt, wat kun je leren van zijn reacties en hoe doet hij het? Romans zijn goed omdat er vaak nauwkeurig wordt beschreven hoe een personage denkt en voelt. Het einde van een roman voelt vaak als een afscheid van een vriend(in). Door een goede roman te lezen, leer je veel menselijke trekjes vanuit een andere gezichtspunt te bekijken en kun je ook beter omgaan met je eigen tekortkomingen en imperfecties.  

5. Compliment

Nog zo’n leuke, hoe reageer jij als je een compliment krijgt? Voel je jezelf er ongemakkelijk bij? Wuif je het weg of geef je direct een complimentje terug? Vast wel! Neem een compliment eens vriendelijk in ontvangst, je hebt het verdient! Zeg gewoon: “bedankt” en lach erbij! Geef jezelf een schouderklopje en ben blij want iemand anders is dat ook met jou en dat helpt jou weer om je zelfvertrouwen te vergroten.

6. Druk maken om wat anderen van je denken

Stop met denken te weten wat anderen van je denken, je kunt geen gedachte lezen en je maakt jezelf alleen maar onzeker. Wil je echt weten hoe iemand over je denkt? Vraag het! Wie weet heeft die gene een rot dag en gedraagt hij zich daarom wat anders dan normaal. Wees eens eerlijk? Wat maakt het uit wat anderen van jou denken en heb je er zelf eigenlijk wel invloed op? Nee, jij moet blij zijn met wie je bent, dat is het enige wat telt.

7. Affirmaties

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, je kunt afkijken hoe mensen met veel zelfvertrouwen leven en dit nadoen! Zo zijn er heel veel bekende, succesvolle mensen die affirmaties gebruiken om hun zelfvertrouwen een boost te geven. Denk aan Oprah Winfrey en Bill Gates! Een affirmatie is een korte, positieve zin die jou zal herprogrammeren om je zelfvertrouwen te vergroten, voorbeelden zijn:

 • Ik ben trots op mezelf en alles wat ik heb bereikt.
 • Er is niets wat mij kan stoppen om mijn doelen te realiseren.
 • Ik ben goed, uniek en bijzonder.
 • Ik groei en ontwikkel mezelf, er zit nog zoveel meer in mij.
 • Ik ben blij met mezelf.
 • Ik heb vertrouwen in mijn vaardigheden en de mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.
 • Ik laat mijn zorgen los.
 • Ik pak alles aan om mijn zelfvertrouwen te vergroten.
 • Ik bepaal hoe ik wil leven.
 • Ik kan mijn angsten loslaten.
 • Ik hou van het leven en het leven houdt van mij.
 • Ik zorg liefdevol voor mijn lichaam.

Lees ook: Wat zijn affirmaties en hoe werken ze?

8. Dankbaarheid

Ik start mijn morgen iedere dag met mijn dankbaarheidsdagboek. Waarom? Omdat het leven een stuk leuker is als je dingen hebt om dankbaar voor te zijn. Hoe erg alles ook tegen zit, er zijn altijd dingen waar je wel blij mee bent. Het hoeft niets groots te zijn, denk eens aan de vogeltjes die fluiten, de zon die je verwarmt of het lieve ontbijtje wat je vriend(in) voor je heeft gemaakt. Als je op staat met een gevoel van dankbaarheid zul je zien dat de dag een stuk soepeler verloopt!

Lees ook: Het 6 minuten dagboek – de review

9. Sporten

Wellicht iets waar je helemaal geen zin in hebt als je rot in je vel zit, maar sporten om je zelfvertrouwen te vergroten, ja dat kan echt! Tijdens het sporten komt de stof endorfine vrij, deze stof zorgt ervoor dat je snel weer lekkerder in je vel gaat zitten. Ken je dat gevoel na een workout? Je voelt je sterk, bent blij met wat je gedaan hebt en kunt er weer tegen aan! 

10. Wees lief voor jezelf

Niet alles gaat in een keer goed en ontwikkeling kost tijd, maar het is al super dat je er mee bezig bent. Niets is zo veilig als onder de dekens kruipen, maar probeer er elke dag voor te vechten. Vier die kleine overwinning en ben trots op wie jij bent! Het kost tijd om je zelfvertrouwen te vergroten, maar you got this!

Ik hoop dat je het met deze stappen lukt om jouw zelfvertrouwen te vergroten en beter in je vel te zitten, want dat is wat jij verdient!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant