De 20 leukste binnenspelletjes voor kinderen

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Zijn alle plannen die je bedenkt niet goed genoeg? Is de inspiratie even op en roepen de kinderen alleen maar dat ze zich vervelen? Maak je geen zorgen! Een dag binnen is voor kinderen soms een hele uitdaging, door de Corona lockdown komen deze dagen helaas erg veel voor.

Wij zijn er om te helpen, we delen onze tips over hoe je met je kinderen kunt genieten tijdens de lockdown maar ook voor een regenachtige dag zijn onze binnenspelletjes het medicijn tegen verveling.

Je hebt geen speciale materialen nodig voor onderstaande gezelschapspellen en speelgoed en alle tips zijn in en rondom huis gemakkelijk uit te voeren. Wees creatief, heb wat humor, gebruik je fantasie en geloof me, een dag binnen vliegt zo voorbij met deze gezinsactiviteiten!

1. De 1 minuut challenge!

Probeer een koekje van je voorhoofd naar je mond te krijgen in 1 minuut? Hoeveel kleren krijg je aangetrokken in 1 minuut tijd? Wie bouwt de hoogste toren van blokken of blikken in 1 minuut? Wees creatief, bedenk om de beurt een opdracht en ik beloof je een boel plezier.

2. Spelen met kartonnen dozen

Bij ons gaan er tientallen dozen doorheen, voor bunkers, huizen en coole raketten! Deze laatste is zeker een aanrader als je eens wat anders wilt bouwen met je kinderen dan een fort. Ga met ze naar de maan en bouw je eigen raket. Gebruik de doos als basis, bekleed deze met aluminium folie, stickers en gebruik stiften om je raket een naam te geven. Vergeet ook geen vlag te knutselen die je op de maan achter kunt laten. Hoe leuk is het om te spelen dat jullie je eerste stappen op de maan zetten?

3. Laserparcours

Een laserparcours is een actief binnenspelletje voor in je eigen huis. Neem een bolletje wol en maak een parcours van ‘lasterstralen’. Laat de kids er doorheen gaan en wie een laserdraad raakt is af.

4. Tijd om te goochelen

De goocheldoos, wie heeft hem niet in de kast liggen? Ik weet het kost even tijd, maar pak hem uit de kast en oefen er op los want voor kinderen is het fantastisch als na hard oefenen een truc slaagt.

5. Who wants to be a supermodel?

Iets wat mijn zusje en ik vroeger fantastisch vonden om te doen is het organiseren van onze eigen modeshow. Het uitzoeken van hippe muziek, het maken van de catwalk, het oefenen van onze poses en het leukste gedeelte op zoek in moeder’s kledingkast naar mooie outfits en sieraden. Zeker een idee waarmee ik me vroeger uren kon vermaken!

Het Gezinsleven -

6. Woordspelletjes

Wij zijn altijd fan van woordspelletjes en dit is één van de leukste binnenspelletjes omdat je er niks voor nodig hebt. Er zijn ontzettend veel soorten maar hier is ‘zeg geen ja en geen nee’ favoriet. Één iemand stelt vragen en de ander mag alles zeggen behalve ja of nee. Houdt bij hoelang ze het volhouden en wie de langste tijd heeft neergezet wint het spel. Een andere leuk woordspelletje is kop en staart. Een speler begint met een woord en de tweede moet een woord bedenken wat begint met de laatste letter van het vorige woord. Moeilijk en goed voor de ontwikkeling van hun spelling. Daarnaast is het spel overal te spelen.

7. Kamperen in eigen huis

Wie heeft het vroeger niet gedaan? Een groot laken van moeders omtoveren tot een tent onder de tafel. Hoe leuk was het als je je hele tent had versierd met lichtjes, kussens, knuffels en je er dan ook nog eens mocht slapen? Geef je kinderen wat lekkers voor in de tent, een zaklamp en een boek en je bezorgt ze een onvergetelijke ervaring.

8. Dieren raden

Een soort ‘Wie ben ik’ voor kinderen. Maak kaartjes met een plaatje van een dier en zorg dat je een wasknijper hebt om een kaartje te bevestigen op de rug van een van de kinderen. Degene met het kaartje op de rug moet gaan raden welk dier hij/zij is door aan de anderen (die wel hebben mogen kijken welk dier er op zijn rug zit) vragen te stellen. Maar let op, de anderen mogen alleen ja of nee zeggen. Kan het dier bijvoorbeeld vliegen? Heb ik een vacht? Maak ik geluid? Lukt het om te raden welk dier je bent? Dit is in ieder geval één van mijn favoriete binnenspelletjes.

9. Schooltje spelen

Ik vond het vroeger fantastisch om zelf voor de klas te mogen staan, dus dit is zeker is zeker een van mijn favoriete binnenspelletjes. Ik kon mezelf middagen vermaken met schooltje spelen, wij hadden namelijk oude lesboeken in huis die we van school hadden overgenomen. Schooltje spelen is echt hartstikke leuk en ook nog eens goed voor de ontwikkeling omdat kinderen aan elkaar overbrengen wat ze op school hebben geleerd. Neem een soort schoolbord, zorg voor een ‘klaslokaal’, schriften en wat potloden en laat de creativiteit van de kinderen de vrije loop. Zo maak je binnenspelletjes niet alleen leuk maar ook educatief.

10. Limo-pong

De kindvriendelijke variant van bierpong. Zet minimaal 6 grote bekers in een driehoek op tafel en vul ze met wat lekkers te drinken zoals limonade. Zoek wat pingpongballetjes en ga op een meter of 2 afstand staan. Probeer de balletjes in een van de bekers te gooien, dit mag met hulp van een keer stuiteren. Gooit iemand raak? Dan moet de tegenstander het drankje in 1x leegdrinken, wie het eerst zijn bekers leeg heeft moeten drinken heeft het spel verloren. Let wel op, dit soort binnenspelletjes kunnen voor wat vieze plekken zorgen.

11. Museum bezoek

Tijd om je eigen kunstwerken te maken. Pak een oude rol behang of een groot stuk karton en creëer je eigen van Gogh. Gebruik stiften, stickers, potloden, glitters en noem maar op. Nog oude kranten en tijdschriften liggen? Plak je kunstwerk dan vol met oude tijdschrift knipsels. Ga ook aan de slag met klei en boetseer je eigen beeldende kunst. Richt een hoekje in het huis in als tentoonstelling en als alles klaar is kun je je eigen tour geven met uitleg over wat je hebt gemaakt. Daarnaast zijn educatieve binnenspelletjes zowel leuk als leerzaam!

12. TikTok

Zijn jou kinderen ook zo’n groot TikTok fan? Doe eens mee met je kind en oefen samen de leukste dansjes en voer challenges uit. Heb je bijvoorbeeld Lego of Playmobil in huis? Denk dan eens aan het creëren van je eigen Stop-motion-filmpje. Meer dan een device om foto’s te maken en een programma om de foto’s achter elkaar te zetten is er niet nodig, nu moet je alleen nog op zoek naar een goede regisseur. Dit valt niet perse onder de categorie binnenspelletjes maar kan uiteraard wel binnen opgepakt worden.

13. Blaasvoetbal

Voorzie de tafel van opstaande randen door bijvoorbeeld wat melkpakken neer te leggen en laat de kinderen een goal knutselen. Neem een pingpong balletje en een rietje en dan kan het spelen beginnen. De bedoeling is dat het balletje door te blazen in het doel van de tegenpartij beland. Wie wordt de topscorer van de dag? Dit soort binnenspelletjes kan natuurlijk in allerlei varianten gespeeld worden.

14. Bedenk je eigen spel

Hoe leuk is het om al je fantasie te gebruiken en zelf een spel te bedenken? Is het toch nog wat te lastig, kies dan een van je favoriete spellen en maak deze na in je favoriete thema of speel het eens op een andere manier door het bedenken van je eigen spelregels. Hierdoor neemt het aantal binnenspelletjes wat je kan spelen ook toe en kan je voor iedereen een leuk spel bedenken.

15. Kleurendans

Het is weer eens iets anders dan de stoelendans en dit spel is zeker een hit als je kinderen hebt die binnen zitten met te veel energie. Zet de muziek aan en laat de kinderen lekker dansen. Op een gegeven moment stop je de muziek en noem je een kleur. Iedereen moet dan zo snel mogelijk iets aanraken wat die kleur heeft en wie als laatste de kleur aanraakt, is af. Doe dit niet met de kleur van een dure vaas want dan lopen dit soort binnenspelletjes flink in de kosten.

16. Piet piraat

Tijd om opzoek te gaan naar de schat! Laat de kinderen voor elkaar een eigen schatkist maken van bijvoorbeeld een schoenendoos. Als de schatkist goed versierd en gevuld is, is het tijd voor de schatkaart. Zoek een plek binnen waar je de schatkist wilt ‘begraven’ en geef dit op je schatkaart aan met een rood kruis. Zoeken maar!

17. Binnen speurtocht

Het maken van een speurtocht kan soms best een klusje zijn, maar een fotospeurtocht voor binnen is zo gemaakt. Neem foto’s van een gedeelte van bijzondere, leuke en/of moeilijk vindbare details en voorwerpen in huis. Aan de hand van deze foto’s waarop een deel van een voorwerp staat moet het voorwerp gevonden worden. Wie de meeste voorwerpen heeft verzameld is de winnaar. Natuurlijk is dit één van de binnenspelletjes die je ook buiten kan spelen, bijvoorbeeld in de tuin.

18. Vlieger knutselen

Vlieger maken van takken en lege vuilniszakken. Zoek twee rechte takken, één van 30 tot 50 cm en één tak die twee keer zo lang is. Maak een kruis, bekleed deze met de vuilniszakken en dan kan het leukste deel beginnen. Versieren! Maak een mooie staart van touw en bind daar veren aan en maak strikjes van lint en vouwpapier. Eerst knutselen en dan op naar buiten om te testen.

19. Wat proef jij?

Proefspel, neem een aantal kleine bakjes en dek deze af met bijvoorbeeld schoteltjes. Vul de bakjes met wat eetbaars zoals hagelslag, yoghurt, jam, honing, chips, zure matten of rucola. Blinddoek je kinderen en laat ze om de beurt een hapje nemen uit een bakje. Raden ze welke smaak ze proeven? Gaat het ze te gemakkelijk af, laat ze dan een wasknijper op hun neus zetten dan wordt het nog moeilijker! Met gezonde hapjes zijn dit soort binnenspelletjes nog gezond ook.

20. Poppenkast

Ooit gezien hoe kinderen reageren als ze naar een poppenkast show kijken? Ze kijken niet meer naar jouw gezicht, maar zijn helemaal gericht op de handpop. Het wordt voor hen echt een karakter, hoe leuk is het als ze deze dan ook nog eens zelf gemaakt hebben? Dan komt hun eigen gemaakte knutselwerk echt tot leven. Pak de oude sokken erbij, wol voor een mondje, stof voor de kleertjes, knoopjes voor de ogen en al het andere knutselmateriaal wat je in huis hebt. Het is tijd voor je eigen poppenkast.

Missen er nog leuke binnenspelletjes?

Dit waren al onze binnenspelletjes om een ‘saaie dag’ zo leuk mogelijk te maken, we hopen dat jullie hier wel eventjes mee vooruit kunnen! Laat je het ons weten als je nog anderen ideeën voor binnenspelletjes hebt? En mocht je een van onze ideeën hebben uitgeprobeerd, dan zijn we heel benieuwd naar jou ervaringen over deze binnenspelletjes! Ben je op zoek naar bestaande binnenspelletjes? Kijk dan eens bij de gezelschapsspellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant