30-dagen challenge: De leukste challenges om jezelf elke maand uit te dagen

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

30-dagen challenges met jezelf doen zijn super hip, maar ook heel nuttig om nieuwe gewoontes aan te leren. Tegenwoordig vind je in de meeste journals en planners ruimte om je gewoontes te tracken en hoor je vaak over 30-dagen challenges. 

Gewoontes bepalen je leven

Elke dag worden onze levens beheerst door onze gewoontes. Mensen zijn gewoontedieren, van alle beslissingen die we dagelijks nemen, nemen we 95% onbewust. Bijna alles wat we dagelijks doen is gebaseerd op routine en automatisme. Na ongeveer 66 dagen heb je een gewoonte eigen gemaakt en wordt het een automatisme. Een 30-dagen challenge is dus perfect om een kickstart te maken met het aanleren van een nieuwe gewoonte

Een 30-dagen challenge (of 28/29/31 net naargelang hoe lang de maand duurt) is ideaal omdat het een vaste periode is. Het is overzichtelijk en behapbaar. 

Welke 30-dagen challenge past bij mij?

30-dagen challenges zijn heel persoonlijk, waar de een moet aankomen wil de ander niets liever dan afvallen. Waar een marathon lopen voor jou een droom kan zijn, kan voor de ander een blokje om van 10 minuten al voelen als een wereldprestatie. Het is belangrijk dat een 30-dagen challenge past bij jouw levensfase en levensstijl.

Welke challenge ga jij met jezelf aan? 

Leuk al die plannen en challenges maar waar ga jij voor? Ik kies er elke maand 3, begin jij met één? Ook helemaal prima natuurlijk. Maak het jezelf niet te lastig. Het is niet motiverend als het allemaal niet lukt, waarschijnlijk stop je er dan halverwege mee en dat is zonde! Tijd voor wat inspiratie.

Het leuke is dat als je er nu bijvoorbeeld twee kiest en je die eigen maakt, je er de volgende maand twee bij kan kiezen. 

Water drinken

Simpel maar effectief, drink iedere dag 5 glazen, 2 liter water of misschien zelfs wel 2,5 liter water. Zelf gebruik ik een fles die registreert hoeveel ik drink zodat ik niet hoef na te denken, maar je kunt ook iedere dag bolletjes inkleuren in je planner of het in je telefoon bijhouden met een app. 

Minimalist challenge

Zie je door de bomen het bos niet meer? Ben je altijd maar aan het opruimen en is er in je kasten geen plek meer? Tijd om spullen weg te doen en maar liefst 465 dingen. Schrik niet van het aantal, je hebt er 30 dagen de tijd voor en je zit er sneller aan dan je denkt. Kijk eens naar medicijnen die over de datum zijn, pennen en stiften die niet meer schrijven, oude dvd’s en tijdschriften, versleten schoenen en kleding die niet meer past. 

De spelregels: Op de eerste dag van de maand doe je 1 artikel weg, dag 2 doe je 2 spullen weg, dag 3 doe je 3 spullen weg etc, etc. Op dag 30 heb je dan 465 spullen weggedaan! Lukt het jou om in één maand bijna 500 spullen weg te doen?

Bed opmaken

Het hoeft niet altijd moeilijk of ingewikkeld te zijn, wanneer was de laatste keer dat jij 30 dagen achter elkaar je bed opmaakten? Hoe vrolijk ik er ook van wordt als ik langs mijn slaapkamer loop en zie hoe mijn bed netjes is opgemaakt, kussentjes, sprei en een dekentje, ik hou ervan! Toch had ik een 30-dagen challenge nodig om deze routine aan te leren.Sindsdien is mijn bed (9 van de 10 keer) netjes opgemaakt!

Ochtendritueel

Wil jij met meer focus en energie aan jouw dag beginnen? Weet je het heel zeker? Want dat betekent niet meer snoozen, het eerste uur niet op je telefoon zitten en vroeger opstaan dan je gewend bent. Ja, ben jij er klaar voor? Voor mij is dit de challenge die mij het meeste heeft gebracht. Als de rest van de wereld ontwaakt en zichzelf vermoeid naar zijn werk sleept, heb ik al een half uur bewogen, gezond ontbeten en gemediteerd. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe ziet jouw perfecte ochtendritueel eruit?
  • Hoe laat wil jij ’s ochtend opstaan? Wat is jouw motivatie?
  • Wat wil je tijdens je meest productieve uren allemaal doen?
  • Welke activiteiten zorgen ervoor dat jij je dag gefocust en vol energie start?

Het is verstandig om niet direct te stoppen met snoozen, 2 uur eerder op te staan en een uur te willen gaan fitnessen. Wil jij jouw ochtenden veranderen voor de lange termijn? Bouw je ochtendritueel dan langzaam uit, maak de stapjes klein want dat is de enige manier waarop je het vol houdt.

Lees ook: In 10 stappen het perfecte ochtendritueel voor een productieve dag.

Work-out

Work-outs worden al een hele tijd als 30-dagen challenges gebruikt. Het is dan ook heel motiverend om te zien wat voor verandering jouw lichaam in 30 dagen kan realiseren. 

Populaire 30-dagen challenge zijn bijvoorbeeld:

  • Plank challenge
  • Push-up challenge
  • Squat challenge

Naar buiten

We kunnen allemaal wel wat extra motivatie gebruiken om wat vaker naar buiten te gaan. Spreek met jezelf af dat je 30 dagen lang minimaal 45 minuten per dag buiten bent. Die tijd mag je zelf invullen, zo kun je wandelen, fietsen, fotograferen, yoga doen, schilderen of een sterrenwandeling maken. Alles om de verbinding met buiten op te zoeken, zo kun je op de markt je seizoensgebonden boodschappen halen, een kampvuur maken of koken met een eetbare plant uit je eigen omgeving. 

Lezen

Lezen is ook een sleutelgewoonte die, als je er eenmaal een routine in hebt gevonden, niet snel meer verdwijnt. De challenge is simpel, kies een boek uit die je graag wilt lezen. Zet een doel, hoeveel bladzijdes ga jij per dag lezen? Vervolgens plan je een vast moment in waarop jij gaat lezen. Dit kan in de ochtend zijn, net na het avondeten of voordat je gaat slapen. Goede reden om weer eens in boekenwinkel in te gaan en lekker rond te snuffelen.

Door jezelf uit te blijven dagen kom je verder en zet je stappen richting jou meest ideale leven. Ik hoop dat ik je met dit artikel inspiratie heb gegeven om zelf aan de slag te gaan met een 30-dagen challenge en je leven een gezondere invulling te geven. Vul ze in bij de gewoonte tracker in je planner of verzin zelf leuke manieren om gemotiveerd te blijven. Je zult niet zien dat je na 30 dagen je nieuwe gewoonte al bijna vanzelf gaat en er meer goede zullen volgen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant