Buitenspelen

Hoor je oma of overgroot oma het al zeggen? Vroeger waren de kinderen altijd buiten maar tegenwoordig hebben ze alleen maar aandacht voor het schermpje. Toch is er buiten meer dan genoeg leuks te beleven, je leest er op deze pagina alles over.

Kies je onderwerp:

De impact van trampolinespringen op de ontwikkeling van kinderen

Lees meer

Het mooie weer is weer begonnen: Lekker buiten spelen met de kinderen

Lees meer

Geniet van de koudere dagen met deze winterse activiteiten

Lees meer

Speeltoestellen spektakel: het speelplezier van je kind terugbrengen

Lees meer

Maak van je familiedag de leukste dag van het jaar: Lasergamen op locatie en Bubbelvoetbal

Lees meer

Een opvouwbare bolderkar is geschikt voor alle gelegenheden

Lees meer

Springkussens en trampolines, die wilde we vroeger allemaal hebben

Lees meer

Een traptractor voor in de tuin

Lees meer

Waterspelletjes voor de warme zomerdag

Lees meer

Trampoline in je tuin, de 5 voordelen

Lees meer

5 leuke strand spellen

Lees meer

Haal alles uit de zomer met een zwembad in je tuin

Lees meer

Quut, het leukste strandspeelgoed / buitenspeelgoed

Lees meer

50 ideeën, maak een bucketlist voor kinderen!

Lees meer

Buiten spelen

Hoor je oma of overgroot oma het al zeggen? Vroeger waren de kinderen altijd buiten maar tegenwoordig hebben ze alleen maar aandacht voor het schermpje. Toch is er buiten meer dan genoeg leuks te beleven, je leest er op deze pagina alles over.

Vroeger was alles beter

Vroeger hingen de kinderen niet uren achter een tv of telefoon. Vroeger, ja vroeger was alles beter, ik hoor het mijn oma nog zeggen. Toen speelden ze nog voetbal op straat, waren we samen aan het tollen en knikkeren en hadden we de grootste lol. Het leven speelde zich volledig af op straat, met goed of slecht weer, vroeg of laat, dat deed er toen allemaal niet toe. Als je maar op tijd bent voor het eten en een andere regel was: als de lantarenpalen aan gaan kom je direct naar huis toe.

Tegenwoordig speelt het leven zich voornamelijk binnen af, het digitale tijdperk heeft veel verandert. Buiten spelen klinkt helemaal niet meer zo leuk als je lekker een film kan kijken of kan gamen op één van de vele spelcomputers die er te koop zijn. De wereld ligt aan je voeten als je maar een smartphone of tablet mag gebruiken. 

Waar ouders vroeger veel moeite hadden om de kinderen naar binnen te krijgen omdat het buiten spelen zo leuk was, krijgen we tegenwoordig onze kinderen moeilijk naar buiten. ‘Mama, buiten is het saai!’ Ik hoor het ze al zeggen. Waar is die tijd van hutten bouwen, voetballen, tikkertje en de zandbak gebleven? 

Tegenwoordig 

Veel ouders proberen hun kinderen weer aan te sporen tot buiten spelen maar dat valt helaas nog niet mee. Toch is het heel belangrijk om als ouder te stimuleren dat je kind buiten spelen leuk vindt. 

Waarom is buiten spelen belangrijk?

Door de beweging die een kind krijgt als het buiten aan het spelen is ontwikkelt het zich zowel lichamelijk als geestelijk beter. Kinderen die minimaal één uur per dag buiten spelen zijn aantoonbaar fitter en beter op gewicht. Het is de manier om overgewicht en diabetes bij kinderen tegen te gaan.

Het is goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek. Door steppen, fietsen en met ballen gooien leert je kind hoe het zich moet bewegen. Hierdoor zullen kinderen minder snel vallen, worden sterker en vaardiger. Het lijken zulke simpele spelletjes, tikkertje of knikkeren, toch leer je er een hoop van! 

Het helpt ook bij de ontwikkelingen van de fijne motoriek. De fijne motoriek zijn bewegingen met de handen en vingers waar meer aandacht of concentratie voor nodig zijn, je traint deze voornamelijk binnen met knippen, plakken en tekenen. Toch komt ook bij buiten spelen de fijne motoriek om de hoek kijken, bijvoorbeeld bij het plukken van bloemen of wanneer ze druk bezig zijn in de zandbak met het bouwen van kastelen en zandtaartjes.

Kinderen die regelmatig buiten spelen kunnen beter ruimte, diepte, afstand en snelheid inschatten.

Buiten spelen is gezond, een kind kan buiten zijn energie kwijt. Als ze een dag buiten zijn geweest eten ze altijd hun bord leeg en gaan gemakkelijker slapen. Door buiten te spelen ervaren kinderen meer rust in hun hoofd waardoor ze beter slapen en het geeft hun zelfvertrouwen een boost. Hoe stoer ben je als je van de hoogste glijbaan af durft? Als je kunt fietsen zonder zijwieltjes of een voetbal tegenhoudt als iemand probeert in jouw doel te scoren? Buiten is er altijd uitdaging en kinderen met meer succeservaringen krijgen ook meer zelfvertrouwen!

De cognitieve ontwikkeling van je kind stimuleer je door buiten te spelen. Als kinderen hun energie kwijt kunnen, dan kunnen ze zich naderhand beter concentreren en dit bevordert de leerprestaties. Ik vind het zelf ook altijd prettig dat ze na een speelronde in het bos, lekker rustig aan tafel kunnen kleuren omdat ze ontspannen zijn. Het stimuleert de creativiteit en fantasie! Vaak als ze buiten net hebben gedaan alsof ze als een kabouter met een knapzak op ontdekkingstocht gaan, tekenen ze thuis paddenstoelen en zichzelf met een puntmuts na.

Door buiten te spelen hebben kinderen minder kans op bijziendheid, het is dus goed voor de ogen! Je ziet tegenwoordig steeds meer kinderen met een bril. Het is belangrijk dat ogen voldoende daglicht krijgen dus op naar buiten als gezinsactiviteiten, het is echt geen straf!

We gaan je vertellen waarom buiten spelen zo ontzettend leuk is, vertellen over speelgoed wat speciaal voor buiten geschikt is en wat je buiten als gezinsactiviteiten allemaal kunt ondernemen!

Genoeg redenen dus om het buiten spelen te stimuleren, maar hoe doe je dat?

Onze tips en tricks

  • Geef je zelf eigenlijk het goede voorbeeld? Als jullie samen buiten gaan spelen zit je dan als ouder continu op je telefoon of doe je mee en laat je zien hoe leuk buiten spelen kan zijn?
  • Pak eens wat vaker de fiets of wandel samen naar school. Simpele activiteiten zorgen dat je stiekem toch heel wat meer uren buiten bent! De buitenlucht is gezond, dus hoe meer hoe beter.
  • Ja het kan buiten af en toe best koud zijn! Dus zorg voor weerbestendige buitenkleding zodat slecht weer geen excuus meer hoeft te zijn. Hoe leuk is het om samen te gaan schaatsen? Een sneeuwballen gevecht te houden, bouw met de buurt een sneeuwpop, slee van de heuvel en hoe gaaf is het om samen een speurtocht te doen als het al bijna donker is?
  • Richt je tuin in als de perfecte plek om lekker buiten te spelen. Denk aan doeltjes, trampoline, zwembad, klimtoestel, schommel, kweekkas, zandbak en ga zo maar door. Laat je fantasie de vrije loop. Jij kan rustig verder in huis bezig gaan terwijl de kinderen buiten spelen. Zet de deur op een kier, dan hoor je het direct als er wat aan de hand is en kun je toch een oogje in het zijl houden.
  • Laat ze samen met vriendjes en vriendinnetjes buiten spelen, spreek samen met andere ouder(s) af bij een speeltuin in de buurt en laat ze samen plezier maken.
  • Bedenk leuke activiteiten om samen te doen. Wees eens creatief en knutsel samen een vlieger. Ga er op uit, met een zakje waterballonnen en een tuinslang kom je op een warme dag ook al een heel eind. Speel een potje ouderwetse flessenvoetbal op een hete dag, want dat blijft toch altijd een gaaf spelletje!

Zoals je wel gemerkt hebt zitten wij boordevol ideeën. Wij gaan nog veel meer van onze tips en tricks met je delen. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om te zorgen dat onze kinderen weer meer plezier krijgen in het buiten spelen. Dit kan lekker samen met hun vriendjes en vriendinnetjes zijn, maar ook als gezin is er genoeg leuks te doen! Heb je zelf een goede tip? Laat het ons dan weten via de contactpagina.