Feestdagen

Nederland kent enorm veel feestdagen, van Nationale feestdagen zoals Koningsdag waarop iedereen vrij is en op de vrijmarkt zijn spullen verkoopt tot aan Kerstmis. Er zijn religieuze feestdagen of speciale dagen zoals moeder- en vaderdag. Wij zijn er om van al deze dagen samen met het gezin een feestje te maken en zo leuke herinneringen te creëren!

Kies je onderwerp:

Geniet van de koudere dagen met deze winterse activiteiten

Lees meer

Een onvergetelijk kerstdiner: tips voor organisatie en gezelligheid!

Lees meer

Sinterklaasspellen voor de familie: samen plezier beleven en cadeaus uitpakken!

Lees meer

De magische Glowing Tree: Je vlaggenmast wordt een betoverend kunstwerk

Lees meer

Top 10 cadeautjes voor een babyshower

Lees meer

Top 10 cadeautjes voor je beste vriend

Lees meer

Top 10 cadeautjes voor kinderen onder de 10

Lees meer

Een perfecte bruiloft organiseren? Alle zaken waar je rekening mee moet houden op een rij

Lees meer

Top 10 cadeautjes voor moeders

Lees meer

Top 10 cadeautjes voor je beste vriendin

Lees meer

10 Tips voor een succesvol kinderfeestje

Lees meer

Top 10 cadeautjes voor vaders

Lees meer

8x inspiratie voor moederdag cadeaus! 

Lees meer

4x Ideeën voor budgetvriendelijke relatiegeschenken

Lees meer

Feestdagen

Nederland kent enorm veel feestdagen, van Nationale feestdagen zoals Koningsdag waarop iedereen vrij is en op de vrijmarkt zijn spullen verkoopt tot aan Kerstmis. Er zijn religieuze feestdagen of speciale dagen zoals moeder- en vaderdag. Wij zijn er om van al deze dagen samen met het gezin een feestje te maken en zo leuke herinneringen te creëren!

Ik ben gek op thema- en feestdagen. Ik houd er van als er weer eens iets te vieren valt. Kerstmis is bij mij de grote favoriet. Ik kan dagen Pinterest afstruinen op zoek naar inspiratie, decoreer het hele huis en besteed heel veel aandacht (en geld, klein minpuntje volgens mijn man) aan kerstversiering. Voor mij zijn feestdagen altijd het leuks om samen met het gezin te vieren en deel dan ook graag mijn tips en tricks om ze te veranderen in een waar feestje, zodat jong en oud het naar zijn zin heeft!

Nieuwjaarsdag

Het jaar begint natuurlijk op 1 januari. De ideale dag voor een strand-/boswandeling of een knutsel-/spelletjesmiddag. Het is vaak toch een dag waarop ze wat hangerig zijn, deze feestdagen periode is vaak erg vermoeiend en aangezien ze er pas laat in lagen door het vuurwerk is het natuurlijk even bijkomen. Bak samen iets lekkers, plant een boompje, neem een nieuwjaarsdouche of kijk naar films in je pyjama en vier samen als gezin het nieuwe jaar. Wij gaan onze tips voor deze speciale dag bekijken, start bijvoorbeeld je eigen memory jaa of maak samen een herinneringen boek. Bezorg kaartjes met gelukwensen of stel een bucketlist op, wat willen jullie dit jaar gaan bereiken?

Drie Koningen

Op 6 januari is het Driekoningen, de dag dat de drie wijzen lang geleden een opgaande ste zagen in het Oosten en naar Betlehem kwamen om daar Jezus te bezoeken. De drie wijzen heten Caspar, Melchior en Balthasar. Het is geen feestdag die iedereen viert, de meeste mensen vinden het de perfecte dag om de kerstboom het huis uit te doen. Toch zijn er tradities aan deze dag verbonden, we vertellen je er meer over!

Valentijnsdag

Op 14 januari is het Valentijnsdag, de feestdag van de liefde. We geven onze geliefde wat extra aandacht, verrassen elkaar met een mooie kaart, een cadeautje of een bosje bloemen. Sommige vinden het fantastisch, andere vinden het maar een commerciële toestand. Toch is het een leuke dag om als gezin eens stil te staan bij jullie liefde voor elkaar. Tijd om een hart van complimenten te maken, een hartjes bingo te spelen en een eitje te eten in de vorm van een hart. Alles om de liefde voor jullie gezin deze dag extra te doen stralen komt voorbij.

Carnaval

Wij komen natuurlijk uit het zuiden des lands dus voor ons is carnaval de mooiste tijd van het jaar. Deze feestdagen zijn bij uitstek een feest voor jong en oud. Natuurlijk zijn er ook wat hobbels, carnaval vieren met kinderen is net wat anders dan toen je vroeger alleen met familie en vrienden op stap ging. Je bent continu bang om ze kwijt te raken, uitslapen en uitbrakken zit er niet meer bij want een oppas met carnaval regelen is haast onmogelijk. Iedereen wil nu eenmaal dit grote feest vieren!

Toch zitten er ook genoeg leuke dingen aan samen met je kinderen carnaval vieren. Het is hartstikke leuk om met je kinderen de kostuums te passen, ze te schminken en ze helemaal trots te zien als ze zijn omgetoverd tot een echte prinses of cowboy. Gezellig samen naar de optocht kijken en wat drinken, dansen en lachen. Er valt meer dan genoeg te beleven en zoals we allemaal weten: het leven is een feestje. Je moet alleen wel zelf de slingers, confetti en serpentines ophangen!

Pasen

Volgend op de goede week vieren christenen Pasen. Deze feestdagen staan in het teken dat Jezus uit de dood is opgestaan op de tweede dag na zijn kruisiging. Pasen duurt twee dagen en wordt altijd gevierd op een zondag en maandag. Voor kinderen draaien deze feestdagen voornamelijk om de gekleurde, chocolade eieren die ze kunnen zoeken en beschilderen, de paashaas en het paasvuur. Voor christenen zijn deze feestdagen nog zoveel meer. Wat gebeurt er allemaal in de week voorafgaand op Pasen? Wat is stille zaterdag? Wanneer was de wederopstanding? We vertellen je hoe de goede week er uit ziet maar je hoeft geen christen te zijn om van pasen een mooi feest te maken. Er is van alles wat je kunt knutselen, kleuren en ondernemen!

Dat ene dagje extra vrij met Pasen voelt altijd bijna als een week vakantie, er zijn zoveel leuke dingen om te doen! Zo kun je jouw eigen Paas-competitie organiseren en je opa’s, oma’s of broertjes en zusjes uitdagen. Een familie ontbijt of brunch organiseren, met natuurlijk een gekookt eitje en paasstol. DIY met paaseieren, hoe gaaf zijn paaseieren met een marmereffect of maak je eigen paastuk met bloemen, eieren, kuikentjes en haasjes. Dan is er nog de Lammetjesdag, Keukenhof in Lisse, de Passion en allerlei Paasmarkten waar we als Nederlanders lekker rond kunnen struinen. Meer dan genoeg leuks om over te schrijven en te vertellen!

Koningsdag

Een van de nationale feestdagen in het Koninkrijk der Nederlanden is natuurlijk koningsdag. Het hel land is vrij en hangt de vlag en wimpel buiten. Het wordt gevierd met allerlei verschillende festiviteiten, zoals de vrijmarkten en festivals. De dag om je oranje kleding uit de kast te toveren en samen een feestje te vieren.

Op school trappen ze Koningsdag af met de Koningsspelen waarvoor Kinderen voor Kinderen ieder jaar een nieuw lied schrijft en dan beginnen natuurlijk de Koningsnachtfeesten. Op Koningsdag zelf is het tijd voor Oer-Hollandse spelletjes als koekhappen en sjoelen en natuurlijk wil je wat geld verdienen op de vrijmarkt. Waar vind je nu de leukste vrijmarkten met kinderen? Wat verkoopt goed op de vrijmarkt? Hoe maak je zelf oranje snacks en hapjes en wat zijn de leukste koningsdag spelletjes en activiteiten.

Moederdag

Hoewel moeder zijn voor de meeste vrouwen een vanzelfsprekende taak is hun leven wil dat niet zeggen dat ze niet eens een dagje centraal mogen staan. Moederdag is de feestdag die geschikt is om jouw moeder te bedanken voor alle liefde, zorg, aandacht en al het werkt wat ze elke dag van het jaar voor de kinderen doet. Een verwendag, waarop een moeder zich even niet druk hoeft te maken om de huishoudelijke klusjes en lekker kan genieten van ontbijt op bed.

Voor de man daarin tegen is het een van de feestdagen waarop er hard gewerkt moet worden. Je wilt samen met je kinderen je vrouw verrassen, maar hoe doe je dat? Ga samen met de kinderen een aan de slag om lekkere hapjes te maken, dek de tafel en pak de etagere uit de kast. Ik weet zeker dat mama het zal waarderen. Een leuk cadeautje erbij maakt het geheel af, natuurlijk doen sieraden het altijd goed. Een bedelarmband met de hoofdjes van de kinderen als bedel is mijn favoriete cadeau maar een mooi gedicht of gecomponeerd lied is ook een gebaar wat heel erg gewaardeerd zal worden. We delen allerlei artikelen zodat jij er als man niet alleen voor staat!

Vaderdag

Cadeautjes van de kinderen op bed, wat warm afgebakken broodjes met een jus d’orange en vaak zijn vaders dan alweer tevreden. Je kunt ook eens out-of-the-box denken. Is jouw vader een echte avonturier? Je kunt tegenwoordig voor minder dan 50 euro paagliden, er zijn ook verschillende klimcursussen. Deze worden bijvoorbeeld gehouden in de Ardennen, zo kun je er meteen een weekendje weg van maken, ga samen eens een dagje skiën of snowboarden, dan kan papa laten zien waarom hij de snelste en stoerste vader van het land is.

Liever wat minder geld uit geven dat kan natuurlijk ook. Bezoek samen een rommelmarkt of was samen de auto. Kinderen vinden dat vaak super leuk om te doen! Er valt meer dan genoeg te doen, nadat vader natuurlijk lekker heeft kunnen uitslapen op ‘zijn’ dag. Het is maar dat er gevierd wordt dat papa deze dag even niet hoeft te doen, een soort bedankje voor al zijn zorgtaken.

Dierendag

Dierendag bestaat als sinds 1930, op deze dag wordt er even wat extra aandacht besteedt aan de rechten van het dier. Je eigen huisdieren vinden het natuurlijk erg leuk als ze wat extra aandacht krijgen. Ga samen wandelen, of maak speeltjes voor de dieren. Borstel je hond of kat een extra keer en maak de kooi van je konijn, cavia of parkiet eens extra goed schoon en ha

Heb je zelf geen huisdieren? Maak dan eens iets lekkers voor de tuinvogels. Vogels die niet wegtrekken of die hier overwinteren, vinden in de winter maar met moeite voedsel. Maak eens zelf vetbollen, ga aan de slag met een vogeltaart, zoek in het bossen naar denappels en vul ze met pindakaas of vet of rijg je eigen pindaslinger! Er is genoeg te doen op deze dag die in het teken staat van de dieren om ons heen.

Halloween

All Hallows Eve, letterlijk vertaal: allerheiligenavond. Halloween is daarmee ook wel de dag dat de doden worden geëerd. In Nederland wordt deze feestdag steeds populairder, er komen steeds meer Swinkels in de winkel te liggen zoals heksenspullen, spoken, spinnen en pompoenen.

Tijd dus om de griezelverhalen uit de kast te halen, toverspreuken te bedenken en aan de slag te gaan met het knutselen van spinnen en heksenhoeden van papier. We schrijven over welke griezelfilms leuk zijn voor kinderen, waar je terecht kunt voor griezelige speurtochten en hoe je een echte heksensoep maakt.

Sint Maarten

Kinderen trekken op 11 november op veel plaatsen door de straten met een lampion waarin een kaarsje of lampje brand. Het is de traditie om langs de deuren te gaan om een liedje te zingen, waarvoor je in ruil een snoepje krijgt. Een van de meeste bekende liedjes is:

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sint Martinus aan.
Geef een appel of een peer. Ik kom het hele jaar niet weer.
Het hele jaar dat duurt zo lang, tot mijn lichtje branden kan.

Wij gaan je helpen de mooiste lampions te knutselen en vertellen wat je daarna met al dat snoep kunt doen, maar ook hoe je uit kunt leggen wat Sint Maarten inhoud en waarom dit een feestdag is.

Sinterklaas

Het kinderfeest bij uitstek is natuurlijk Sinterklaas. Deze goedheilige man die ieder jaar weer met zijn pieten vanuit Spanje naar ons land trekt is de favoriete persoon van heel veel kinderen. Als hij na lang wachten eindelijk weer in het land is, dan worden de schoentjes weer gezet, het paard verwend en de tekeningen en verlanglijstjes worden met veel plezier en inzet geknutseld.

Maar hoe vier je nu pakjesavond? Hoe smaak je het spannend? Hoe vertel je over Sinterklaas? Hoe vier je Sinterklaas als je kind niet meer geloofd? Hoe bak je zelf de lekkerste pepernoten en hoe ga je om rondom de drukte van het Sinterklaasfeest, wat voor de kleine kinderen is het een spannende bedoeling waar ze vaak maar moeilijk van kunnen slapen.

Kerst

Dan komen we nu bij de allermooiste feestdagen van het jaar, kerstmis. Over kerstmis raak ik nooit uitgesproken. De liedjes, de versieringen, het inpakken, de tafel dekken en kokkerellen, het komt allemaal voorbij!

Oudejaarsdag

De dag om oliebollen en appelbeignets te bakken. Dus duik samen de keuken in en daarna de douche. Ga op chique of toch niet… houden ze het de hele nacht vol of stoppen we toch even een uurtje in bed? Er valt meer dan genoeg te vertellen over de laatste feestdag van het jaar!

De Feestdagen

Naast alle feestdagen hebben we natuurlijk ook nog de verschillende seizoenen. De winter, lente, zomer en herfst kennen allemaal zo hun eigen tradities en kenmerken Zoals je kunt merken is er meer dan genoeg inspiratie om leuke en vernieuwende artikelen te schrijven over de feestdagen. Houd onze site en social media pagina’s (Facebook en Instagram) goed in de gate, dan zie je ze vanzelf voorbij komen en dan weet ik zeker dat jullie iets heel moois maken van alle feestdagen!