Hobby’s

Hier vind je inspiratie en tips om je vrije tijd op een leuke manier in te vullen. Of je nu houdt van schilderen, tuinieren, koken, sporten of gamen, er is voor ieder wat wils. Ontdek nieuwe hobby’s of verdiep je in je favoriete bezigheden. Laat je creativiteit de vrije loop en maak van elke dag een avontuur!

 

Kies je onderwerp:

De essentiële gereedschappen die elke motorbezitter moet hebben

Lees meer

Flottielje zeilen: wat is dat?

Lees meer

Tips om leuke foto’s van je kinderen te maken met je mobiel

Lees meer

Sterrenkijker: Een introductie tot het verkennen van het heelal

Lees meer

De beste rockbands ter wereld

Lees meer

Welke hobby’s kun je het best in de tuin uitvoeren?

Lees meer

8 snelle fotobewerking tips voor professioneel ogende foto’s‍

Lees meer

Smûk- Een leuk boek met recepten, hand- en knutselwerken

Lees meer

Hout of gas barbecue

Lees meer

Thuis je auto wassen, waar moet je op letten?

Lees meer

Waarom yoga effectief werkt tegen stress

Lees meer

Auto wassen in 4 simpele stappen

Lees meer

Wandelstokken, 5 redenen waarom je eraan moet beginnen!

Lees meer

Het beste werk van Yuval Noah Harari: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw

Lees meer

Wat is een hobby?

Hobby’s worden ook wel een liefhebberij genoemd. Het is in het algemeen een ontspannende activiteit die je in je vrije tijd regelmatig uitoefent. Het doel is niet om geld te verdienen, maar om persoonlijke voldoening te realiseren. Als je de juiste hobby’s uitoefent, geeft dit een gevoel van gelukkig zijn. Je bent op dat moment tevreden en ervaart positieve emoties zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.

Hobby’s worden door alle leeftijden uitgeoefend. Zo spaart mijn opa van 84 nog altijd postzegels, maakt mijn vader schilderijen, leeft mijn tante zich uit tijdens het beeldhouwen en is mijn kleine nichtje druk met paarden. 

Sportieve hobby’s

Sporten is gezond en helpt je om je hoofd leeg te maken, de vraag is alleen welke sport past bij jou? Er is heel veel keuze! Ben je een beetje balvaardig en kun je goed gooien en vangen of is een bal vooral leuk als je er tegen aan kan slaan zoals bij hockey?

Wil je een sportieve hobby vinden die bij je past, dan is het slim om de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Ben je een echte teamsporter of ben je liever individueel bezig?
  2. Heb je een echte winnaarsmentaliteit en ben je competitief ingespeeld?
  3. Wil je zelf kunnen bepalen wanneer je sport of is een vast moment waarop je verwacht wordt meer iets voor jou?

Balsporten: voetbal, handbal, volleybal, korfbal, basketbal, tennis, hockey, golf, bowlen, jeu de boules, honkbal, softbal en rugby.

Sportieve hobby’s zonder bal zijn bijvoorbeeld: fitness, hardlopen, skeeleren of skaten, (kunst)schaatsen, wielrennen, paardrijden, roeien en judo.

Muziek als hobby

Muziek, dans en zang, daar kan jong en oud veel plezier aan beleven. Je kunt een instrument leren bespelen en vervolgens bij de fanfare of harmonie gaan. Zanglessen volgen of leren dansen. Je kunt bij de opera, een band beginnen, zingen in een koor of de djembee bespelen.

Voorbeelden van instrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een orgel, de viool, een gitaar, de trompet, een saxofoon of mijn eigen instrument, de dwarsfluit. 

Naast muziek maken, kun je natuurlijk ook bewegen op muziek! Dansen is een afwisselende hobby, het is een plezierige manier van het lichaam en de geest trainen. Er zijn heel veel soorten danslessen die je kunt volgen. Van klassiek ballet tot streetdance en van leren walsen tot dansen op jazz muziek. Door te dansen houd je jouw conditie op peil, train je jouw lenigheid en maak je veel plezier. 

Ben je niet ritmisch genoeg of vind je dansen lastig? Denk dan eens aan Zumba, hiermee combineer je sport en dans. Het is een fitnesprogramma dat is gebaseerd op de Latijns-Amerikaanse dans zoals de salsa, merengue, axé, samba en cumbia. 

Ontspanning

Op zoek naar wat meer rust en balans in je leven? Denk dan eens aan mindfulness hobby, zoals mediteren en yoga. Wellicht is Tai-Chi iets voor jou? Tai-Chi is een Chinees vechtkunst die gebaseerd is op de principes uit het taoïsme. Deze mystieke, filosofische en religieuze stroming is gebaseerd op Lao Zi. Het gaat over hoe te handelen in het leven en de eenwording met de Tao.

Je kunt ook lezen als hobby, zelf lees ik zo’n 40 boeken per jaar. Wil je graag samen lezen dan is een boekenclub een aanrader. 

  • Je kunt over je gelezen boek praten en ziet verschillende perspectieven.
  • Je hebt een reden om af te spreken en gezellig wat te drinken.
  • Je leer elkaar beter kennen en leert in korte tijd veel over elkaars leven omdat je hoort wat mensen hebben mee gemaakt en waarmee ze zich kunnen identificeren in het gelezen boek.
  • Je leest meer boeken, we zijn allemaal mensen en hebben af en toe een stok achter de deur nodig. Door dingen samen te doen kunnen we ons er gemakkelijk toe zetten en wordt er meer gelezen.

Tijd voor spelletjes

Sjoelen, biljarten, darten, bridgen, pokeren, dammen en schaken, ook voor mensen die wat minder actief (kunnen) zijn, is er genoeg leuks te doen. Het leuke aan bridgen is dat het een kaartspel is waarbij de factor geluk zoveel mogelijk is uitgeschakeld als uitkomst bepalend. Het is een spel wat veel concentratie vereist en waarin logisch denken, je geheugen en een goede samenwerking met je partners belangrijk zijn.

Creatieve hobby’s 

Er zijn meer dan genoeg hobby’s waar je jouw creativiteit in kwijt kan en veel zijn ook heel leuk om samen met kinderen te doen. Denk aan verven, tekenen, sieraden maken, haken, kleuren voor volwassenen, kalligrafie, fotografie, diamond painting, bullet journaling, breien en bloemschikken. Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn en tegelijkertijd te luisteren naar een boek of podcast, zo ben je even in je eigen wereld en kun je volop ontspannen.

Bijzondere hobby’s

Er zijn ook hobby’s die minder bekend zijn, denk eens aan sterrenkunde. Je geniet in het donker van de sterrenhemel terwijl de rest van de wereld op de bank hangt en naar een tv scherm tuurt. Je kan je verdiepen in de wetenschappelijke materie of juist helemaal los gaan met astrofotografie.

Iedereen heeft hobby’s die passen bij zijn/haar lifestyle,wat is er leuker dan je enthousiasme te delen? Zo maken anderen misschien wel kennis met een nieuwe, favoriete activiteit. Deel en inspireer! Oefen jij een leuke hobby uit waar we echt eens over moeten schijven? Laat het ons dan even weten.