Knutselen

Iedereen is creatief op zijn eigen manier; de ene is wat vindingrijker dan de ander, maar het leuke van kinderen is dat deze van nature creatief zijn. Dit komt door hun nieuwsgierigheid en onbegrensde verbeelding. Positieve aanmoediging om creatief te zijn en vrij laten om te experimenteren en fouten mogen maken, helpt om de creatieve vaardigheden verder te ontwikkelen. Lees hier onze creatieve ideeën om samen met je kinderen te doen, of hoe jij zelf je creativiteit verder kunt ontwikkelen. Laat je inspireren en creëer wat moois samen!

Kies je onderwerp:

Creatieve knutselprojecten voor kleuters

Lees meer

Borduren: een creatieve reis voor kinderen

Lees meer

5x leuke thuisactiviteiten met kinderen

Lees meer

Educatieve activiteiten voor kinderen

Lees meer

Ontdek de magie van waterkleurboeken: verbetering van concentratie, stressreductie en meer!

Lees meer

Smûk- Een leuk boek met recepten, hand- en knutselwerken

Lees meer

Een fotoshoot met het gezin of je familie

Lees meer

Kleien met mijn zoontjes

Lees meer

50 ideeën, maak een bucketlist voor kinderen!

Lees meer

Creatief

‘Oh wat ben je toch creatief’, vaak wordt hiermee bedoelt dat er een mooi kunstwerk gemaakt is. Maar creativiteit is zoveel meer dan lekker knutselen, goed kunnen tekenen of kleien. Creatief zijn is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken. Het helpt je bij het bedenken van originele oplossingen en het ontwikkelen van vernieuwende werkwijzen. Het heeft dus niet alleen betrekking op ons doen maar ook op het bedenken. Eigenlijk is ieder mens creatief, de een is het alleen wat meer dan de ander. Sommige hebben het van nature al wat meer en andere moeten meer moeite doen om de vaardigheid onder de knie te krijgen. Het leuke van kinderen is dat deze van nature creatief zijn. Dit komt omdat alles wat ze doen nieuw is, ze kennen nog geen vaste patronen en moeten voor alles een nieuw idee bedenken, zo kunnen ze met heel vernieuwende ideeën komen!

Wat is creativiteit?

Creativiteit geeft kinderen de handvatten die ze nodig hebben om problemen op te lossen. Ze worden er vindingrijk en flexibel van. Ook helpt het bij het ontwikkelen van een krachtige intuïtie, allemaal eigenschappen die als ze groot zijn goed van pas komen.

Creativiteit bestaat uit de volgende aspecten:

  1. Probleemoplossend denken en of handelen 
  2. Vermogen of de behoefte tot vernieuwing
  3. Creëren 

Deze 3 aspecten komen in willekeurige volgorde vaak meerdere malen binnen een creatief proces voor. Je komt ze tegen bij activiteiten als schilderen en dichten. Maar kijken we naar het beroepsleven dan zie je ze hier ook telkens voorbij komen. Denk maar eens aan een wiskundige, een pedagoog of een stratenmaker. Allemaal kunnen ze hun beroep niet goed uitoefenen zonder creatief te denken en te handelen. Het is de drijfveer die zorgt voor nieuwe inzichten waardoor er ontwikkelt kan worden. Je zult begrijpen dat het goed is om hier van jongs af aan mee bezig te zijn en te zorgen dat je dit meeneemt in de opvoeding. Want het is oké om af en toe eens buiten de lijntjes te kleuren en je eigen weg te gaan.

Hoe stimuleer je creativiteit bij kinderen?

Het leuke aan kinderen is dat ze nog denken zonder beperkingen, ze weten nog niet hoe iets ‘hoort’ te zijn en hebben van nature de drang om zelf op onderzoek uit te gaan. Het is niet voor niets dat een dagje kinderdagverblijf voornamelijk bestaat uit knutsel- en schilderwerkjes. Maar nu even concreet, je stimuleert creativiteit door:

Laat je kind kiezen

Doe eens stapje terug en laat je kind zelf bepalen waar ze mee willen spelen en op welke manier. We zijn snel geneigd om ze iets aan te reiken en te vertellen hoe het zou moeten, maar creativiteit wordt juist ontwikkeld als ze zelf speelgoed en hobby’s mogen kiezen. Of willen ze liever knutselen? Hierdoor leren ze voor zichzelf te denken, worden ze initiatiefrijk en krijgt hun nieuwsgierigheid vrij spel.

“Wat als?” Spelletje

Als je een kind vraagt: “wat als je een dag onzichtbaar kon zijn, wat zou je dan doen?” Of “Wat als je nu een wens mocht doen, wat zou je dan wensen? Een kind heeft een eigenschap die je zo lang mogelijk moet koesteren, ze kunnen zich verwonderen om de meest vanzelfsprekende dingen. Door “Wat als…” vragen te stellen wakker je hun verbeeldingskracht aan, want die lijdt tot creativiteit. 

Af en toe even niks

Zodra je niets moet, komen de ideeën op je af. Herkenbaar toch? Dit werkt ook bij kinderen, laat ze maar even bankhangen en dagdromen, dit heeft namelijk een positief effect op de werking van de hersenen. Dus ja, iedere dag een moment prikken en even niets moeten en doen is goed voor de creatieve ontwikkeling.

Geeft het goede voorbeeld

Hoewel deze een beetje voelt als een open deur, wordt het er niet minder relevant van. Als je zelf bezig bent met de ontwikkeling van je creativiteit, zoals bijvoorbeeld kleuren voor volwassenen of een planner eigen maken, stimuleert dit de creativiteit van je kind. Jouw kind is altijd geneigd jou na te doen, door zelf out of the box te denken voelt jouw kindje de vrijheid om hetzelfde te doen. Juist dat gevoel van vrij zijn is belangrijk om zijn eigen weg te kunnen gaan. Knutsel lekker mee!

Teleurstellingen

Helaas horen teleurstellingen bij het leven, hoe graag we onze kinderen er ook voor behoeden. Het is niet realistisch om te denken dat dit lukt. Dingen gaan niet altijd goed en fouten maken is menselijk. Laat aan je kind zien dat het niet erg is om fouten te maken, omarm ze en help ze bij het vinden van een oplossing. Want een kind wat angst kent om te falen, voelt niet de vrijheid om stappen te zetten. Als er goed omgegaan wordt als er een foutje wordt maakt, kan een kind hier veel zelfvertrouwen uithalen voor de toekomst. Samen een nieuwe kans creëren zorgt dat er geleerd wordt om op verschillende manieren naar een situatie te kijken en stimuleert het creatief denkvermogen. 

Esthetiek 

Creatief zijn kent geen goed of fout, geen mooi of lelijk. Een oordeel zorgt alleen maar voor belemmeringen. Laat de kinderen experimenteren, de fantasie die een project oproept is veel leerzamer en interessanter dan het eindproduct. Dus durf samen lekker te kliederen en knutselen, vertel ze dat het niet uit maakt wat er gemaakt wordt of hoe vies ze worden en dat het helemaal aan hun is wat ze willen maken. Pas dan belemmer je een kind niet in zijn of haar creativiteit en kan het vrij uit creëren. 

Wij gaan je helpen! Met leuke, innovatieve ideeën zorgen we dat jij samen met je gezin kunt genieten van een creatief proces. Wie weet wat voor verrassende creaties daar uit gaan komen!