Speelgoed

We worden allemaal warm van speelgoed, loop voor de grap maar weer eens een speelgoed winkel binnen en je voelt je weer een kind. Er zijn zoveel soorten speelgoed dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Laten we er hier wat duidelijkheid over scheppen want voor ieder kind is er wel wat te vinden wat bij ze past. Het is goed voor de kinderen om hun fantasie te kunnen gebruiken, met veel goed speelgoed van verschillende materialen krijgen ze de kans om hun eigen wereld te creëren en die is een stuk belangrijker dan je misschien verwacht. Want een kind wat goed zijn hoofd kan leegmaken tijdens het spelen, kan gemakkelijker slapen en uiteindelijk het leven van alle dag beter aan.

Kies je onderwerp:

De perfecte pooltafel voor thuis bij je op kantoor: Ideaal voor gezelligheid en ontspanning

Lees meer

Het leukste speelgoed voor in de tuin: Ontdek de magie van speelhuisjes

Lees meer

Onmisbare badproducten voor baby’s en peuters

Lees meer

Ontdek de magie van waterkleurboeken: verbetering van concentratie, stressreductie en meer!

Lees meer

Speelgoed gereedschap en Werkbank voor kinderen

Lees meer

De Magische Speelboom van Klorofil

Lees meer

De Marble Rush knikkerbaan van VTech

Lees meer

Het grote speelgoedboek van Toychamp!

Lees meer

Paw Patrol speelgoed

Lees meer

Een traptractor voor in de tuin

Lees meer

De leukste spellen die je met het hele gezin kunt doen

Lees meer

Haal alles uit de zomer met een zwembad in je tuin

Lees meer

Elektrische step legaal op de openbare weg na de zomer van 2023

Lees meer

Quut, het leukste strandspeelgoed / buitenspeelgoed

Lees meer

Speelgoed

Er is vandaag de dag ontzettend veel speelgoed op de markt. Voor ieder kind is er wel wat te vinden wat bij ze past. Speelgoed is essentieel voor elke leeftijdscategorie, van baby’s tot peuters en van kleuters tot schoolgaande kinderen. Een baby wordt geboren en weet eigenlijk nog niets, alles moet nog geleerd worden en dat leerproces gaat nog heel lang door. Het is goed voor de kinderen om hun fantasie te kunnen gebruiken, met veel goed speelgoed van verschillende materialen krijgen ze de kans om hun eigen wereld te creëren en die is een stuk belangrijker dan je misschien verwacht. Want een kind wat goed zijn hoofd kan leegmaken tijdens het spelen, kan gemakkelijker slapen en uiteindelijk het leven van alle dag beter aan.

 Met samen spelen ontwikkelt je kind andere belangrijke vaardigheden dan wanneer je ze alleen laat spelen. Samen spelen helpt bij zaken als taalontwikkeling en het krijgen van zelfvertrouwen. Dus prik in onze drukke agenda’s van tegenwoordig toch af en toe een gaatje om samen te spelen. Het is namelijk niet alleen heel leuk, het verbindt jouw gezin en het is belangrijk…

Maar waarom is speelgoed belangrijk voor kinderen?

Naast dat spelen ontzettend leuk is voor je kind, helpt het ook op verschillende manieren bij de ontwikkeling. Met speelgoed kunnen kinderen eigenschappen die ze al onder de knie hebben verbeteren maar ook eigenschappen die wat minder ontwikkeld zijn worden door middel van speelgoed op een leuke manier geoefend. Vandaar dat het altijd goed is om verschillende soorten speeltjes aan te bieden en af en toe iets weg te leggen.

Hechting

Spelen geeft een fijn gevoel en is het allerleukst als je het samen met familie of vrienden kunt delen. Je kind voelt zich het veiligst bij jou! Vanuit die veiligheid durft je kindje het aan om nieuwe, spannende dingen te proberen want speelgoed kan soms best uitdagend zijn. Het fysiek samen spelen is ook goed voor zaken als communicatie, taalontwikkeling en motoriek, ook kan een ouder uitleggen wat oorzaak en gevolg is en helpen bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen en gezonde sociale interacties. Deze interacties worden steeds belangrijker, naarmate ze opgroeien en moeten leren samen met andere te spelen en te delen.

Creativiteit ontwikkelen

Kleien, knutselen, kralen rijgen, lego en duplo het zijn allemaal activiteiten en speeltjes die helpen de creativiteit van jouw kind te ontwikkelen. Zo leert een kind welke kleuren mooi bij elkaar passen en welke vormen er allemaal zijn. Creativiteit geeft kinderen de handvatten die ze nodig hebben om problemen op te lossen. Ze worden er vindingrijk en flexibel van, allemaal eigenschappen die als ze groot zijn goed van pas komen.

Grove en fijne motoriek

Druk bezig zijn met een bal of autootje helpt bij de ontwikkeling van de grove motoriek. Een driewieler, schommel en klimrek allerlei voorbeelden waarbij ze verschillende bewegingen moeten maken en coördineren.

Kleine knopjes, schuifjes, blokjes, kralen en puzzelstukken dragen onder andere bij aan het oefenen van precieze bewegingen. Hoe kleiner, hoe fijner de beweging en hoe beter de fijne motoriek moet zijn. Je ziet dit heel duidelijk terug bij puzzels. Deze beginnen vaak groot met maar een paar grove stukken en door de jaren worden het steeds meer en kleinere stukken.

Fantasiewereld

Speelgoed kan helpen met de ontwikkeling van fantasie, ze leren namelijk creatief en symbolisch denken. Ik weet nog hoe leuk ik het vond als mijn moeder vroeger bij mij op de thee kwam en gezellig tussen alle aanwezige gasten (knuffels) haar kopje thee op dronk. Van verkleedkleren tot poppenhuizen, keukentje en winkeltje spelen, een kind kan zich er uren mee vermaken. Vaak doen ze na wat ze in de volwassen wereld zien gebeuren en zo worden ze langzaam voorbereid op het echte leven. Het is belangrijk dat ze van hun fantasiewereld leren plannen en flexibel denken, ze moeten zich verplaatsen in andere rollen en dat is goed voor het inlevingsvermogen. Even ontsnappen van de hectische wereld en wegdromen in je eigen fantasie, zou dat eigenlijk voor iedereen niet af en toe goed zijn?

Intellectueel vermogen

Door spelen leren kinderen zich concentreren, speelgoed zorgt ervoor dat ze worden gestimuleerd om dingen te gaan onderzoeken en begrijpen. Hierdoor ontwikkelt hun intellectuele vermogen zich. Al lijken die eerste knutselwerkjes wellicht nergens op, vaardigheden als tekenen, schilderen en plakken heb je nodig op school maar ook in het bedrijfsleven komen deze later nog goed van pas!

Sociale vaardigheden en emotieregulatie

Op alle leeftijden biedt speel- en spelsituatie de perfecte omgeving om positief en gecontroleerd om te gaan met de uitdagingen op sociaal- en emotioneel gebied. Al het speelgoed wat gespeeld wordt met meer dan een persoon draagt hieraan bij. Bij een gezelschapsspel leert een kind dat het af en toe op zijn beurt moet wachten. Bij het verliezen van een spelletje wordt het geconfronteerd met een hele andere emotie dan het gevoel wat winnen geeft. Het is goed om te leren delen en samenwerken, een kind moet leren omgaan met regels en frustraties, dit zijn vaardigheden die je de rest van je leven nodig hebt. Het is goed voor de taalontwikkeling om samen te spelen, je leert welke lichaamshoudingen er zijn en je ontwikkelt wat acceptabel sociaal gedrag is door samen te spelen.

Buiten spelen

Onder toezicht, met wat begeleiding en wat leuk speelgoed kunnen kinderen al jong heerlijk buitenspelen. Ik weet nog goed dat mijn favoriete speelgoed stoepkrijt was en ook in de zandbak bij ons onder het afdak viel altijd genoeg te beleven. Super vond ik het als we op woensdagmiddag een speeltuinronde door de buurt gingen maken, alle verschillende klim- en speeltoestellen uitproberen en van iedere glijbaan die je tegen kwam afglijden maakte mij als kind erg gelukkig. Tegenwoordig is de verleiding om binnen te blijven groot, de tv, computer en spelcomputers hebben een grote aantrekkingskracht. Toch is het voor de gezondheid van onze kinderen belangrijk om naar buiten te gaan, hier ontwikkelen ze hun spieren en trainen ze andere motorische vaardigheden dan binnen. Steppen, fietsen en met ballen gooien is speelgoed dat altijd in de smaak valt, maar denk als ze wat ouder worden ook eens aan skates, stelten en hinkelen. Dit zijn allemaal activiteiten die helpen bij de ontwikkeling van het evenwicht.

Wetenschappelijk bewezen: spelen maakt slimmer

Aan het effect van spelen is veel wetenschappelijk onderzoek gewijd. Hieruit is gebleken dat hersenen zich beter ontwikkelen en meer verbindingen aanmaken als ze opgroeien in een verrijkte omgeving met veel mogelijkheden om te spelen. Het is belangrijk van jongs af aan te beginnen met het aanbieden van een variatie aan speelmogelijkheden. Hierdoor kan er een groot scala aan vaardigheden worden ontwikkeld en ook kun je ondervinden waar jouw kind talent voor heeft. Spelenderwijs leren kinderen het gemakkelijkst vaardigheden als taal en getalbegrip eigen te maken, fantasiespelletjes helpen bij de ontwikkeling van doelgericht gedrag en spellen en speelgoed zorgen dat kinderen het plannen onder de knie krijgen. Hierdoor leren ze strategisch inzicht wat de rest van hun leven zeer waardevol kan zijn.

Ik hoop dat ik jullie duidelijk heb kunnen maken waarom spelen en speelgoed zo belangrijk zijn voor onze kinderen. Op deze pagina ga je eerlijke reviews vinden over speelgoed, waarom vinden wij het wel of niet goed? Hoe zit het met de prijs-kwaliteitsverhouding? Maar ook zaken als “welk speelgoed past bij de leeftijdsfase van mijn kind” en “Help! Mijn kind loopt achter met zijn fijne motorische ontwikkeling, wat kan ik doen?” Alles gaat voorbijkomen en heb je vragen of verzoekjes dan mag je altijd contact met ons opnemen.

Veel speelplezier samen!