Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Alle redenen op een rij waarom het verstandig zou zijn om mee te doen aan Dry-January!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Het is inmiddels half januari 2024 en ik hoor van veel mensen om me heen dat ze mee doen met Dry-January. Ik kon hierbij natuurlijk niet achterblijven en doe zelf ook mee. Om mezelf te overtuigen van alle schade die alcohol aanricht (behalve bepaalde keuzes die achteraf niet heel verstandig bleken met een paar glaasjes op;)) ben ik eens op zoek gegaan naar de feiten. Wie weet kan ik jou hiermee ook overtuigen om nét iets minder alcohol te nuttigen. 

Feestje hier, drankje daar

De vrijdagmiddag borrel, een wijntje bij het eten, een borreltje op de zondag of flink uitpakken tijdens het stappen. Het is tegenwoordig vrij normaal om het weekend in te luiden met een heerlijk alcoholisch drankje. Volgens het GGZ ben je officieel alcoholist wanneer je meer dan twee glazen per dag drinkt. Daarnaast zeggen ze dat je wanneer je als man meer dan 21 glazen per week drinkt of als vrouw meer dan 14 glazen alcohol per week drinkt zelfs overmatig drinker. Ook ben je een zware drinker wanneer je een keer (of vaker) per week 4 tot 6 glazen drinkt. 

Dat wil zeggen, dat wanneer ik als vrouw 5 glazen op één vrijdag drink, ik volgens het GGZ officieel een zware drinker ben, HA-HA. Nou drink ik door de weeks nooit, alleen in het weekend, wat ik eigenlijk al best goed van mezelf vind. Maar nadat ik deze kritische informatie heb gelezen op de website van het GGZ, zou ik nog steeds onder het hokje alcoholist kunnen scoren. 

cocktail drankje alcohol
alcohol cocktail

Zo blijkt maar weer dat een drankje in het weekend heel acceptabel wordt gevonden door de meeste volwassenen. Daarom even alle redenen waarom alcohol schadelijk voor je is op een rijtje; 

Alcohol schadelijk voor het lichaam?

Zelfs een klein beetje alcohol kan al schadelijk zijn voor je lichaam. Omdat alcohol geen voedingstof voor je lichaam is, probeert je lichaam alcohol zo snel mogelijk af te breken en uit je systeem te krijgen.

We weten allemaal dat je lever verantwoordelijk is voor het afbreken van alcohol. Door overmatig alcohol gebruik kan je lever schade oplopen zoals vervetting, cirrose of hepatitis. Doordat alcohol de bloeddruk verhoogt, kan het risico op hart-en vaatziekten ook verhogen. Maar ook kan langdurig alcoholmisbruik leiden tot schade aan het zenuwstelsel, denk hierbij problemen met coördinatie, spraak en cognitieve functies. Buiten al deze stelsels is overmatig alcoholgebruik ook een extra risico op vormen van leverkanker, borstkanker en slokdarmkanker. 

Zo kan alcohol niet alleen fysieke gevolgen hebben voor het lichaam, maar ook geestelijk kan het wel eens zorgen voor depressie en angst en kan het bestaande psychische aandoeningen verergeren. 

Maar ook je immuunsysteem wordt er niet beter van. De witte bloedcellen die de bacteriën in je lichaam bestrijden worden veel minder efficiënt waardoor de kans voor overmatige drinkers op longontsteking en tuberculose aanwezig is.  

Nachtrust na een paar glaasjes alcohol

Ook merken we allemaal dat wanneer je hebt gedronken, je nachtrust er niet beter op wordt. Je bloed stroomt sneller doordat alcohol de bloeddruk verhoogt waardoor je hart sneller gaat kloppen. Hierdoor slaap je heel onrustig. Ook omdat je lichaam minder vocht vast houdt omdat alcohol uitdroogt, krijg je snel hoofdpijn waardoor je wakker kan liggen: oftewel de kater… Tip van flip: neem een groot glas water voordat je gaat slapen. Ook kan ORS je helpen om vocht vast te houden. Dit medicijn wordt ook wel eens gebruikt tegen uitdroging.

Voortplanting

Maar we zijn nog niet klaar, want overmatig alcohol gebruik kan ook gevolgen hebben op de voortplanting. Zo kan het voor vrouwen zorgen voor het uitblijven en stoppen van menstruatie en is het risico op borstkanker groter dan bij dames die de alcohol laten staan. Voor de mannen kan het voor erectiestoornissen zorgen, jammer jongens… Dus voor wie een mini wil, kan je beter een tijdje de alcohol laten staan. 

Geheugen kwijt?

Zo heeft alcohol niet alleen gevolgen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Zo kan het zorgen voor geheugenverlies en black-outs. Het kan zijn dat je niet meer weet wat je hebt gedaan of waar je bent geweest. Herkenbaar? 

Alles op een rijtje

Nu we alle “eventuele” schades en gevolgen op een rijtje hebben gezet kunnen we hieruit een conclusie trekken? Sure, we weten nu dondersgoed dat alcohol geen toegevoegde waarde is voor het lichaam, maarrrrrrr…. Een drankje is wel altijd gezellig en smaakt vaak heerlijk. Daarnaast zorgt het regelmatig voor memorabele avonden en nachten. Met andere woorden; doe dus vooral waar jij je goed bij voelt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant