Al het begin is moeilijk! Als je voor het eerst gaat kamperen ben je misschien wat overweldigd. Hoe werkt het allemaal? Heb ik alles nodig uit de winkel? Een goede voorbereiding is het halve werk en toch zul je als je voor het eerst gaat kamperen nog tegen dingen aanlopen. Ik verzamelde 15 kampeertips die ik zelf graag had gehad toen wij begonnen met kamperen!
1. Ruimte
Ik ga met twee personen op vakantie dus ik koop een twee-persoons tent. Nee, koop alsjeblieft niet een te klein kampeermiddel. Of je nu gaat voor een tent, vouwwagen, caravan of camper, een slag groter kopen dan je nodig denkt te hebben is geen overbodige luxe. Zo’n tweepersoons tent klinkt groot genoeg, maar waar laat je jouw bagage? Wat doe je als het de hele dag regent? Zorg dat je altijd net voor één persoon meer ‘ruimte’ hebt dan dat je nodig hebt, zo voorkom je een hoop frustratie.
2. De camping
Campings zijn er letterlijk in alle soorten en maten. Megacampings met eigen winkelcentrum en zwemparadijs tot kleine boeren campings waar je gezellig op een veldje tussen de koeien kunt kamperen. Waar ben je naar op zoek? Als je voor het eerst gaat kamperen weet je nog niet goed welke camping bij je past. Stel jezelf eens wat vragen en let daar op bij je boeking:
- Wil ik een zwembad?
- Is er een speeltuin of animatie voor de kinderen?
- Wat biedt de campingplek? Als je voor het eerst gaat kamperen kan het fijn zijn als de kampeerplek stroom heeft bijvoorbeeld.
- Is er een supermarkt in de buurt?
- Kan ik vers brood halen op de camping?
- Wat zijn de recensie van het sanitair gebouw, is er bijvoorbeeld een familiedouche?
- Mag ik barbecue op de campingplek?
- Waar moet je de auto parkeren?
Het is fijn als je over dit soort vragen al hebt nagedacht. Een eerste keer kamperen is al spannend genoeg dus maak het jezelf niet te moeilijk.
3. Je plekje op de camping
Je komt aanrijden en de camping eigenaren vertellen je dat je jouw eigen plekje mag zoeken. Dat klinkt leuk maar als je voor het eerst gaat kamperen kan dit ook overweldigend voelen. Mijn eigen plekje? Waar moet ik op letten? Je kampeerplek bepaalt een gedeelte van het kampeergenot, tijd voor wat tips:
- Wil je uitzicht en privacy? Zoek dan een beschut plekje aan de rand van de camping, waar de buren niet mee kunnen genieten van het eten wat op je bord ligt. Een hoekplek is vaak een goed idee!
- Heb je jonge kinderen? Dan kan het gemakkelijk zijn op dichtbij het sanitair gebouw te staan en niet aan een drukke doorgangsroute te liggen. Misschien is er een speelplek in de buurt?
- Schaduw is ook iets waar je op moet letten, het is fijn als je kampeermiddel in de schaduw kan staan en de hond zijn middagdutje niet in de volle zon hoeft te doen. Zoek dus naar een plekje met bomen of een hoge haag.
- Reis je met een tent? Dan is het fijn als het oppervlak vlak is, dat kampeert een stuk gemakkelijker.
- De buren, wie staan er rondom jouw uitgekozen plek? Heb je zelf een baby, dan is het geen probleem als je af en toe de kleine van de buren hoort huilen, maar kom je voor rust dan wil je dit misschien weer liever niet.
- De stand van de zon is ook nog iets waar je op kunt letten. Wil je lekker op je terrasje voor de caravan van het avondzonnetje kunnen genieten? Let hier dan op bij het uitzoeken van je plekje.
4. Luxe
Mijn man doe ik een groot plezier door te gaan zitten creperen. Een tent, een slaapzak, amper een hoofdkussen of kacheltje mag mee. Nu hoor je het al, ik heb daar geen plezier in. Ik heb een lampje nodig, een comfortabele stoel en een tafel om van te eten. Bepaal voor jezelf wat je nodig hebt om lekker te kunnen kamperen. Waar de een genoeg neemt met een tent, wil de ander toch liefst zijn eigen toilet in een caravan kunnen gebruiken. Het is allemaal goed, maar bedenk van te voren wel wat bij jouw past.
5. Spullen lenen of tweedehands aanschaffen
Nu je hebt bepaalt wat je allemaal nodig hebt, is het wellicht wel wat veel om dit aan te schaffen als je voor het eerst gaat kamperen. Weet je nog niet zeker of vaker gaat kamperen? Laat dan het kampeershoppen nog even zitten, want hoe leuk zo’n kampeerwinkel ook is, mijn advies is toch doe maar even niet. Het kost je veel geld en je weet nog niet goed wat je fijn vindt.
Vraag dan eens in je familie of vriendenkring na wat ze hebben liggen. Een gasstelletje, een camping stoel of een plastic servies. Waarschijnlijk heb je zo je kampeerset bij elkaar! Je kunt ook kijken op sites als Marktplaats. Er worden genoeg complete sets aangeboden door mensen die toch ook niet zo’n fan bleken van kamperen.
6. Slapen
Slapen is echt iets om in te investeren, na een paar nachten krimperen is geen enkele vakantie meer leuk. ’s Ochtends je bed niet uit kunnen en de hele dag rondlopen met een pijnlijke rug is geen pretje. Ben je de tienerjaren gepasseerd? Investeer dan in een fatsoenlijk luchtbed of slaapmat en en zorg voor een fijn hoofdkussen.
Heel belangrijk voor een goede nachtrust is ook de warmte, kou leiden is echt geen pretje. Investeer in degelijke slaapzakken en neem er één mee als reserve. Mochten de kinderen een ongelukje krijgen of het koud krijgen kun je de slaapzak altijd vervangen of gebruiken als extra deken.
7. Oefenen
Hoewel dit wellicht een beetje flauw klinkt, is het geen slecht idee. Oefen eens met het opzetten van je tent voordat je weggaat. Zo weet je direct of je compleet bent en wat je nodig hebt om je tent op te zetten. Want zonder hamer en haringen kom je niet ver. Kun je kamperen in je achtertuin meteen van je bucketlist afstrepen!
8. Voor het donker op de camping zijn
Je kampeerplek opzetten als je voor het eerst gaat kamperen is al moeilijk genoeg zonder dat moeder natuur de lamp uit doet. Zorg dat je op tijd vertrekt zodat je voldoende tijd hebt om je tent of ander kampeermiddel op te bouwen. Niets is zo vervelend als stress, hierdoor ga je alleen maar fouten en ruzie maken.
9. Eten
Eindelijk ben je op de plaats van bestemming, je hebt je plekje uitgezocht en dit ‘rot’ tent of vouwwagen in elkaar gezet. Want laten we eerlijk zijn, voor het eerst kamperen is niet altijd gemakkelijk. Je wordt er door de jaren heen steeds beter in, maar het kan even doorbijten zijn. Als je eenmaal voor je kampeermiddel zit, reist de vraag op: “Mam, ik heb honger?!”.
Wat je niet wilt na zo’n lange dag is op zoek moeten naar een supermarkt en uren in de keuken staan. Tijd voor wat simpels. Hoewel het qua voedingswaarde niet altijd ideaal is zijn meebracht bakjes, blikken en zakjes echt een must. Zo neem ik voor de eerste dag vaak ingevroren spaghetti mee. Even opwarmen en versieren met een zakje strooikaas en klaar is het diner.
Vergeet ook niet om wat spulletjes mee te nemen voor het ontbijt. Wat boter, hagelslag en een lapje kaas zijn erg fijn als je de eerste ochtend wakker wordt. Daarna kan de culinaire ontdekkingstocht door jullie vakantieland beginnen1
10. Tip van moeders
Wij hebben deze tip overgenomen van mijn ouders. Na een lange rit naar Zuid-Frankrijk, oververhit en moe gooide we tijdens onze eerste keer kamperen alle spullen uit de auto en begonnen moedeloos aan het opzetten van onze tent. Dat kon anders. Heb je jouw plekje uitgezocht? Pak een stoel en een tafel erbij, een zakje chips en wat lekkers te drinken en kom tot rust. Na een half uur bijkomen is de stress van het verkeer, de files en het zoeken naar de camping verdwenen en kun je op je gemak beginnen aan het creëeren van jou onderkomen voor de vakantie.
Ga jij voor het eerst kamperen?
Bonus tip: Maak plezier, als je voor het eerst gaat kamperen is het wellicht wat spannend maar met deze tips komt het echt goed! Ga lekker naar Frankrijk, Italië, Spanje of waar je ook maar zin in hebt! Jij gaat genieten van jouw kampeervakantie, dat weet ik zeker!