COVID-19 begint eindelijk aan zijn eind te komen en direct worden we weer opgeschud door een nieuw virus, de apenpokken. Dit nieuwe virus heeft nu sinds kort ook ons kleine mooie Nederland bereikt, maar wat is dit nu precies en hoe herkennen we de apenpokken? Dit nieuwe virus lijkt een beetje op de waterpokken en zorgt voor vele rode vlekken en blaasjes op je lichaam. In deze blog geven we je wat meer informatie over dit virus.
Oorsprong
Deze virusinfectie komt voornamelijk voor in West-Afrika en Oost-Afrika waar het gemakkelijker van apen en knaagdieren kan overspringen op mensen. Dit virus zorgt voor rode vlekken en blaasjes op de huid waardoor het soms ook als waterpokken wordt gezien. Sinds deze maand zijn de besmettingen niet alleen in Afrika ontdekt maar ook in Noord-Amerika en Europa. Maar wat doe je nu als jouw kind ook rode vlekken en blaasjes heeft? Hoe weten we nu zeker dat het de waterpokken zijn en geen apenpokken?
Hoe herken ik waterpokken?
In principe is de kans dat het alsnog gewoon de waterpokken zijn het grootst. De waterpokken zijn namelijk ontzettend besmettelijk en je kindje neemt die dan ook al snel over van andere kindjes wanneer ze bijvoorbeeld naar de kinderopvang gaan. Mijn twee zoontjes gaan één dag per week naar het kinderdagverblijf en ook zij hebben daar een tijdje geleden de waterpokken opgelopen. De gevreesde apenpokken zijn tot op heden in Europa enkel nog bij volwassenen geconstateerd en het zijn (gelukkig) nog maar een handje vol besmettingen.
Wat zijn de symptomen van de apenpokken
Dit virus is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Je krijgt meestal eerst koorts, gevolgd door hoofdpijn en misselijkheid. Spierpijn, gezwollen lymfeklieren, moeheid en rillingen zijn eventuele bijkomende verschijnselen.
- Binnen enkele dagen zie je een uitslag ontstaan op de huid welke begint met kleine vlekjes. Deze vlekjes worden later blaasjes.
- In de meeste gevallen zien we de uitslag als eerst in het gezicht ontstaan maar dit kan zich uiteindelijk over het gehele lichaam verspreiden. Als deze uitslag zich omzet in blaasjes moeten deze vervolgens gaan indrogen, dit kan twee tot drie weken duren.
De apenpokken lijken erg veel op de waterpokken maar zijn toch totaal verschillend van elkaar. Het verschil waaraan je de apenpokken toch kunt onderscheiden van de waterpokken is dat deze blaasjes meestal een stuk groter zijn en dat de blaasjes bij de apenpokken zich allemaal tegelijk in het zelfde stadium bevinden. Bij de waterpokken is dat niet het geval, je hebt hier zowel open blaasjes als blaasjes met een korstje erop tegelijkertijd.
Daarnaast beginnen de apenpokken meestal in het gezicht en de waterpokken op de romp en zien we dat de apenpokken ook vaak voorkomen op de handpalm en de voetzool waar we de waterpokken over het algemeen juist niet terugvinden.
Apenpokken zijn niet zo besmettelijk als de waterpokken
Als je bent besmet met de apenpokken begint dat meestal met opgezwollen lymfeklieren. Daarnaast ben je met apenpokken over het algemeen ook twee tot vier weken zoet en zien we dat de waterpokken meestal binnen een twee weekjes wel verdwijnen. De waterpokken zijn wel een stuk besmettelijker dan de apenpokken, het virus verspreidt zich via druppeltjes uit de luchtwegen, contact met slijmvliezen en vocht uit open blaasjes.
De apenpokken verspreidt zich op dezelfde wijze maar de kans op besmetting is vele malen kleiner dan bij de waterpokken.
Ik hoop dat ik je meer duidelijkheid heb kunnen geven over dit nieuwe virus welke zijn toetreden tot Europa (en Nederland) heeft gemaakt. Tot zover bekend is er dus nog geen reden tot paniek! Heb jij wellicht nog ervaringen of tips en trucs voor onze lezers betreffende dit virus? Laat dit dan achter in de comments hieronder.