Leren en/of oefenen voor je theorie-examen? Wat is slim?

Wij beoordelen dit product met een:

Moet je voor je auto theorie leren? Het theorie-examen is natuurlijk een spannende en vooral ook serieuze taak waar een goede voorbereiding noodzakelijk is. Voor velen brengt dit dan ook stress met zich mee. In deze blog gaan we je vertellen hoe jij je het beste kunt voorbereiden op je theorie examen.

Het auto theorie-examen

Het is zover, je bent jarig en mag eindelijk gaan starten met je eerste rijles. Dit is natuurlijk een spannende en vooral ook leuke dag in je leven, maar voordat je daadwerkelijk ook je praktijkexamen mag doen moet je al wel je theorie-examen hebben behaald. Je mag tegenwoordig al vanaf je 16e levensjaar starten met het theorie examen voor je autorijbewijs. Dit examen kan je zelf aanvragen bij het CBR. Dat kan je online doen op een door jouzelf gewenste datum en tijd. Het theorie-examen kost op dit moment € 37,–. Je hebt ook de mogelijkheid om het examen met extra tijd af te nemen of bijvoorbeeld in het Engels. Hier komen dan wel extra kosten bij, alle tarieven hiervoor kan je hier bekijken.

Hoe verloopt het theorie-examen?

Het auto theorie-examen wordt afgenomen bij het CBR. Het CBR heeft verspreid over Nederland verschillende vestigingen waar het examen kan worden afgenomen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je je goed hebt voorbereid op het theorie-examen voordat je online een afspraak gaat inplannen. Je kunt je auto theorie oefenen op verschillende websites om je maximaal voor te bereiden op het theorie-examen. Ben je goed voorbereid en klaar voor het examen? Plan dan je afspraak online in.

Als je naar het CBR gaat om je theorie-examen af te leggen moet je niet vergeten om je reserveringsnummer en je identiteitsbewijs mee te nemen. Vroeger werd het theorie-examen klassikaal afgenomen, dat is tegenwoordig niet meer het geval. Je krijgt een eigen touch screen in een speciaal ingerichte ruimte waarin je zelfstandig je theorie-examen kunt afleggen. Het theorie-examen auto duurt ongeveer 45 minuten en bij elke vraag zit ook een tijdslimiet zoals je dat ook bij het proefexamen terugziet.

Heb je het examen afgerond? Je ziet jouw uitslag dan ook direct op het scherm. Dit scherm laat ook direct een overzicht zien van de vragen die je verkeerd hebt beantwoord, altijd goed om ook deze fouten goed door te nemen.

theorie examen oefenen rijles

Het theorie-examen bestaat uit verschillende onderdelen

Het theorie-examen is onderverdeeld in 3 verschillende onderdelen, hieronder heb ik deze nader toegelicht:

Kennis

Het is belangrijk dat je de regels en verkeersborden goed kent en dit ook kunt benoemen. Heb je genoeg kennis in huis over de wetgeving maar ook over het voertuig? Het is cruciaal om voldoende kennis te hebben voordat je de weg op gaat.

Gevaarherkenning

Je krijgt in totaal 25 fotovragen die gaan over gevaarherkenning. Hier wordt er bekeken of jij goed in staat bent om te bepalen wanneer je het best kunt remmen, gas moet loslaten of niets moet doen.

Inzicht

Het is erg belangrijk dat je kunt laten zien dat je voldoende inzicht hebt in het verkeer. Je moet goede inschattingen kunnen maken in het gedrag van mede weggebruikers en je moet ook goed kunnen reageren op andere bestuurders.

Bereid je voor op het examen

Als je je gaat voorbereiden op het theorie-examen dan is het belangrijk dat je tijdig hiermee begint. Je moet situaties herkennen en inzicht hebben, dit is iets wat je regelmatig moet oefenen en hiermee moet je dus niet een dag van te voren beginnen. Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden:

  1. Koop een theorieboek
  2. Zoek filmpjes op Youtube
  3. Doe een theorie-cursus bij bijvoorbeeld jouw rijschool
  4. Doe verschillende proefexamens

Heb je het niet gehaald?

Dit is natuurlijk erg vervelend. Bekijk goed na je examen welke vragen je fout hebt gedaan en of er een bepaald onderdeel tussen uit springt. Neem ondanks dat je hoofd hier nu waarschijnlijk even niet naar staat toch de tijd om de antwoorden te bekijken en te leren van je gemaakte fouten. Tegenwoordig krijg je de uitslag van je examen ook via je e-mail. Dit is natuurlijk extra handig want hier kan je dus terugvinden welke onderwerpen je het meeste aandacht moet gaan geven bij de voorbereiding van je volgende theorie-examen.

TIP: Plan zo snel mogelijk een herexamen. Nu zit alles nog vers in het geheugen waardoor je sneller verder kunt.

Geslaagd?

Van harte gefeliciteerd! Nu is het belangrijk dat je ook zo snel mogelijk je praktijkexamen kunt gaan doen. Het theorie-examen is namelijk anderhalf jaar geldig, binnen deze tijd moet je dus ook slagen voor het praktijkexamen anders moet je je theorie opnieuw gaan behalen.

Heb jij wellicht nog tips, goede websites of andere middelen die onze lezers helpen om zich voor te bereiden op het auto theorie-examen? Laat deze dan achter in de comments hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant