Bananenpannenkoek, het recept en variaties!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Je wilt de dag natuurlijk op de best mogelijke mannier starten, maar het moet ook een beetje lekker zijn, vandaar dat wij hier graag een bananenpannenkoek eten. Ik kan mezelf om 7 uur ’s ochtends niet motiveren om in de keuken te gaan staan en een hoop moeite te doen op een groente omelet die vervolgens nergens naar smaakt. Terwijl ik wel eigenhandig heb ervaren dat gezonder eten, regelmatig bewegen en een positieve mind echt een leven kunnen veranderen naar een happy, healthy life

Vandaar dat ik zo enthousiast ben over de bananenpannenkoek, iedereen die ik er een voorzet vind ze lekker en eet ze smakelijk op. Er wordt meteen voldoende fruit bij gegeten en het is ook ideaal voor kinderen met een tarwe of melk allergie. Eigenlijk zou je ze alleen al voor de geur bakken, bij ons thuis vinden ze het een hele goede reden om je bed uit te komen. Het recept:

Bananenpannenkoek

Heb jij het al eens een bananenpannenkoek geprobeerd als gezond ontbijt? Het recept is eigenlijk te simpel, je hebt namelijk maar twee ingrediënten nodig en boter of olie om in te bakken:

  • Banaan
  • Eieren (2 stuks)
  • Een olie naar keuze, denk aan koolzaadolie of kokosolie.
  • Naar smaak kun je de volgende ingrediënten toevoegen:
  • Kaneel
  • Gemalen zeezout
  • Fruit naar keuze. Ik gebruik bijvoorbeeld blauwe bessen, bramen, banaan, frambozen of aardbei
  • Kokosrasp of een andere topping naar keuze.

Een pannenkoek zonder melk, meel of bakpoeder, klinkt misschien niet direct lekker maar dat is het dus wel. Voor de smaak is het wel erg belangrijk dat je een rijpe banaan of een bakbanaan gebruikt. Waar een gewone banaan zacht en zoet is, heeft de bakbanaan juist een stevigere bite en is deze meer zetmeelrijk. Een bakbanaan is goed voor je darmflora door het zetmeel wat deze bevat, daarnaast bevatten ze minder suikers en hebben ze een korter baktijd doordat ze minder vocht bevatten dan de ‘gewone’ banaan.

Bereiding

  1. Pak je favoriete koekenpan uit de kast, het liefst eentje met een goede antiaanbaklaag.
  2. Klop de eieren los en voeg de banaan toe. Zorg dat het een luchtig beslag wordt, ik gebruik hiervoor graag een keukenmachine waarbij ik de banaan in de stukken snijdt alvorens deze erbij te doen.
  3. Breng het beslag op smaak, door bijvoorbeeld kaneel of zout toe te voegen als je dit wenst. Goed mixen!
  4. Verhit wat olie in de pan.
  5. Tijd om het beslag in de pan te doen, het werkt het beste als je kleine pannenkoekjes maakt. Denk aan het Amerikaanse pancake formaat. Ze worden namelijk niet erg stevig.
  6. Bak ze niet te heet.
  7. Deksel op de pan en bak de pannenkoekjes aan weerszijden bruin.
  8. Keer de bananenpannenkoeken om als de bovenkant wat gestold is, vaak is dat nat zo’n 2 tot 3 minuten. De andere kant kan dan vaak wat korter gebakken worden.
  9. Lichtbruin is perfect.
  10. Klaar om te serveren!

Ik vind het zelf altijd vrolijk staan om ze wat te decoreren. Ik pak er wat fruit bij wat ik nog heb liggen en soms voeg ik nog wat agave siroop toe, ik ben namelijk een echte zoete kauw maar dat is natuurlijk persoonlijk. 

Variaties

Je kunt eindeloos variëren qua toppings maar ook qua recept. Wil je ze bijvoorbeeld graag wat luchtiger dan kun je een rijsmiddel gebruiken zoals bakpoeder of baksoda. Als je ze niet vullend genoeg vind dan kun je ook kiezen om wat bloem, volkoren (spelt)meel, amandel- of havermeel toe te voegen. 

Ze zijn natuurlijk het gezonds als je geen extra suikers toevoegt, dus het beste is om geen suikers toe te voegen en de honing of stroop in de kast te laten staan. Daarnaast kun je het beste kiezen voor olie om ze in te bakken omdat hier minder verzadigd vet in zit dan bijvoorbeeld boter.

Warm houden

Als je voor het hele gezin bananenpannenkoeken aan het bakken bent is het natuurlijk wel zo gezellig om samen te ontbijten. De gemakkelijkste manier is om een kookpan voor tweederden te vullen met water en aan de kook te brengen. Zet het vuur vervolgens wat lager en leg een groot bord op de bovenkant van de pan. Het bord moet over de randen van de pan vallen zodat condensvorming voorkomen kan worden. 

Vervolgens stapel je hier de bananenpannenkoeken op en dek je de stapel af met een tweede bord. Zo kan iedereen tegelijkertijd eten!

Bewaren

Ik maak meestal genoeg bananenpannenkoeken voor 2 dagen. Liever lui dan moe zullen we maar zeggen. Je kunt ze goed afgedekt prima 2 dagen in de koelkast bewaren zonder dat de smaak daar onder te lijden heeft. Je kunt ze ook invriezen, dan haal je ze de avond van te voren uit de vriezer om te ontdooien en kun je ze de volgende ochtend koud eten of even opwarmen in een koekenpan. Je hoeft hier geen olie meer aan toe te voegen. 

Ga jij een bananenpannenkoek maken? Leuk! Ik hoor graag hoe het is geworden. Dit kan via Facebook of tag @hetgezinsleven op Instagram.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant