Een begrafenis of crematie: wat past er beter bij mij?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Wanneer je over het levenseinde nadenkt, zijn er verschillende vraagstukken die opspelen. Eén van die vragen is of je liever een begrafenis of crematie hebt. Je weet waarschijnlijk het praktische verschil tussen de twee wel op te noemen. Toch is het goed om de opties nog iets beter te overwegen voordat je een keuze maakt. Als jij in de oriëntatiefase zit, heb je het juiste artikel aangeklikt. Hier lees je meer over deze twee mogelijkheden.

Een begrafenis

Vroeger was er geen keuze, iedereen moest begraven worden na het overlijden. Tegenwoordig hebben we de keuze om begraven of gecremeerd te worden. Er is uit onderzoek gebleken dat steeds meer mensen voor een crematie kiezen. Dat neemt niet weg dat ook de traditionele begrafenis voor veel mensen de juiste keuze blijft. Als je voor een begrafenis kiest, moet je er wel rekening mee houden dat er wat meer kosten bij komen kijken. Zo moet je een grafsteen aanschaffen. Daarnaast moet je een plekje op de begraafplaats huren of kopen.

Sommige mensen vinden het een prettig idee om thuis begraven te worden. Als jij dit graag wil, is het belangrijk dat je op tijd informeert naar de mogelijkheden. Op het moment dat die mogelijkheid er niet is, moet je dus een plekje huren of kopen. Door al deze extra kosten kan een begrafenis duur zijn. Als je graag begraven wil worden, maar niet de financiële mogelijkheid hebt, kun je een uitvaart verzekering overwegen. Een uitvaartverzekering vergoedt de kosten die worden gemaakt tijdens de uitvaart. Zo zijn jouw nabestaanden niet financieel verantwoordelijk voor jouw uitvaart.

Een crematie

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Cremeren is niet beter dan begraven of andersom. Het is wel zo dat een crematie vaak minder gecompliceerd is. Het is ten eerste goed om te weten dat je ook crematiekosten hebt. Toch liggen deze kosten vaak lager dan de kosten voor een begrafenis. Wanneer je ervoor kiest om gecremeerd te worden heb je verschillende mogelijkheden.

Je kunt ervoor kiezen om de as uit te laten strooien op een plek die je dierbaar is, je kunt ook in een urn dicht bij je nabestaanden staan. Sommige mensen vinden het fijn dat iedereen hen kan herdenken. Als je dit gevoel hebt, kun je er ook voor kiezen om de as te laten bewaren op een openbare plek. Je kunt bijvoorbeeld de urn laten begraven. Als je deze keuze maakt, moet je er rekening mee houden dat er wel een klein beetje onderhoud bij komt kijken.

Wanneer je komt te overlijden wil je je nabestaanden niet benadelen of in een (financieel) lastige situatie brengen. Daarom kiezen veel Nederlanders ervoor om een levensverzekering af te sluiten. Wat is een levensverzekering? Er bestaan verschillende levensverzekeringen. Zo zijn er de uitvaart verzekeringen, waarmee de kosten van een uitvaart worden gedekt. Ook zijn er overlijdensrisicoverzekeringen, waarbij na het overlijden een afgesproken bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden of een andere vooraf geselecteerde begunstigde.

Waarom een levensverzekering? Door een levensverzekering af te sluiten, behoed je je nabestaanden voor hoge kosten die gemaakt worden na het overlijden. Niet alleen de kosten van een uitvaart, maar bijvoorbeeld ook een hypotheek of studie kunnen hiermee worden betaald, liggend aan de soort levensverzekering die is afgesloten. Kijk daarom eens naar de mogelijkheden die bij jouw situatie passen. Dat geeft niet alleen jouw nabestaanden, maar ook jezelf een goed gevoel. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant