Besparen op je vaste lasten

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Zoals we allemaal wel weten bevinden we ons op dit moment in een moeilijke periode. We hebben last van een extreem hoge inflatie en torenhoge energieprijzen wat onze vaste lasten flink verhoogd. Dit zorgt er dan ook direct voor dat steeds meer huishoudens moeite hebben om rond te komen. Dit is dan ook reden genoeg voor ons om om extra op alle uitgaven te gaan letten. In deze dure tijden (zeker met de aankomst van alle feestdagen) kan je dan ook wel wat tips gebruiken om te besparen op je vaste lasten. In deze blog geef ik je dan ook enkele tips om te besparen.

Maak een bespaarplan

Volgens het Nibud is het de ideale situatie voor een gezin wanneer deze niet meer dan de helft van het inkomen aan vaste lasten besteden. Als je je hieraan houdt blijft er namelijk genoeg geld over iedere maand om van te leven en natuurlijk om als buffer aan te houden. Door de huidige marktsituatie, de hoge energieprijzen en de aangewakkerde inflatie gaat bij steeds meer huishoudens een groter deel van dit budget in zijn geheel op. Het is dan ook des te belangrijk om kritisch te kijken waar je zou kunnen besparen.

Om te besparen op je vaste lasten is het zinvol om je maandelijkse inkomsten en uitgaven goed in beeld te brengen. Als je dit hebt gedaan kan je gaan bepalen waar je op kunt besparen. Hoe meer overzicht je hebt in je uitgaven hoe gemakkelijker je keuzes kunt maken en zaken kunt afstrepen. Op de website van Nibud kan je ook een voorbeeld van een bespaarplan vinden.

vaste lasten besparen energiekosten

Bepaar op je woonlasten

Over het algemeen is de hypotheek één van de grootste kostenposten in het huishouden. De meeste mensen kijken na het afsluiten van hun hypotheek er dan ook nauwelijks meer naar om, dit is wat ons betreft dan ook een gemiste kans. Vaak is het mogelijk om tussentijds te besparen op de hypotheek en de maandlasten te verlagen. Hieronder heb je een aantal situaties waardoor je mogelijk kunt besparen op je woonlasten:

  • De hypotheekrente is na lange tijd heel laag te zijn geweest inmiddels weer gestegen. Heb jij jouw hypotheek destijds toch tegen een hogere rente afgesloten? Dan loont het om te onderzoeken of je kunt oversluiten. Vergeet hierbij niet om de kosten die je moet maken zoals: notaris-, taxatie- en advieskosten en een eventuele boeterente hierin mee te nemen. Deze kosten moet je wel kunnen terugverdienen met de lagere maandlasten.
  • Wanneer je voldoende spaargeld op je rekening hebt zou je kunnen overwegen om extra af te lossen op je hypotheek. Door tussentijds af te lossen, verlaag je de totale hypotheeksom en hiermee ook je maandlasten. Check hiervoor de voorwaarden van je hypotheek of vraag je adviseur dit voor je uit te zoeken.
  • De hoogte van je hypotheekrente is onder meer afhankelijk van de waarde van je huis. Als jouw hypotheek verhoudingsgewijs hoger is dan de woningwaarde, dan rekent de geldverstrekker een iets hogere hypotheekrente. Dit heet renteopslag. Heb je flink afgelost of is je huis meer waard, dan daalt mogelijk je renteopslag en worden je maandlasten lager.

Voorzie je helaas toch betalingsproblemen aankomen door te hoge vaste lasten? Vraag dan je hypotheekadviseur in gesprek te gaan met de geldverstrekker om naar een oplossing te zoeken zodat jij in je huis kunt blijven wonen. Je kunt beter op tijd aan de bel trekken om vervelende situaties te voorkomen.

De energiekosten

De energiekosten hebben tegenwoordig een enorme impact op onze vaste lasten. Ondanks de tijdelijke btw-verlaging op energie, is de energierekening de afgelopen tijd flink gestegen. Energieleveranciers sporen hun klanten aan hun maandbedrag nu alvast te verhogen om te voorkomen dat er aan het eind van het jaar heel veel bijbetaald moet worden. Helaas loont het overstappen op een andere leverancier niet echt meer op dit moment omdat je enkel een flexibel contract kunt afsluiten.

Hieronder heb ik een aantal tips waarmee je vaste lasten van de energie kunt verlagen

  • Zet je thermostaat één graad lager. Na onderzoek blijkt dat je ongeveer 120m3 gas bepaart als je dit doet. Met de huidige gasprijzen betekent dat dat je besparing direct flink kan oplopen.
  • Meer dan 20 procent van je gasverbruik is afkomstig van het gebruik van warm water in de badkamer en keuken. Korter douchen en een waterbesparende douchekop zorgen voor minder gasverbruik.
  • Besparen op elektriciteit in huis kun je op heel veel manieren doen. Door te wassen op lagere temperaturen en de droger links te laten liggen, kun je al flink besparen. Ook kun je sluipverbruik tegengaan door zoveel mogelijk apparaten uit te zetten en de stekker van bijvoorbeeld je opladers uit het stopcontact te trekken.

Controleer alle verzekeringen

Het is belangrijk om jaarlijks een keer goed alle verzekeringen te controleren. Betaal je niet teveel of heb je geen dubbele dekkingen? Het kan zijn dat je persoonlijke situatie veranderd is waardoor bepaalde verzekeringen niet meer relevant zijn. Als je bijvoorbeeld voorlopig niet van plan bent op vakantie te gaan of op wintersport kan je wellicht deze dekkingen uitschakelen.

Controleer alle lopende abonnementen

Een abonnement is snel afgesloten en vele onder ons hebben totaal geen idee hoeveel abonnementen ze hebben lopen. Er bestaat dan ook een grote kans dat je een aantal abonnementen niet goed helder hebt terwijl je er niet eens meer gebruik van maakt. Een streamingdienst, een terugkerende donatie of andere zaken kunnen wellicht slim zijn om te annuleren.

vaste lasten supermarkt prijzen

Kijk of je kunt besparen op je boodschappen

Als je boodschappen gaat doen is het vaak verleidelijk om met producten thuis te komen die je van te voren niet van plan was te gaan kopen. Kijk daarom thuis goed wat je nodig hebt en maak een boodschappenlijstje. Wijk daar dan ook niet vanaf en houdt het enkel bij datgene wat je ook echt nodig hebt. Je kan er ook voor kiezen om juist online boodschappen te gaan doen, hierdoor ga je vaak ook gerichter op zoek naar de producten die je ook echt nodig hebt.

Doe jouw check

Ben je op zoek naar de beste besparingen voor jouw situatie? Als je een bezoek brengt aan Kieszeker.nl kan je uitgebreid allerlei vergelijkingen doen om te bekijken hoe jij het beste kunt besparen op je vaste lasten.

Check nu ook onze andere blog over geld sparen voor nog meer tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant