Top 10 bezienswaardigheden in Limburg!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Wij raden je echt aan om eens wat vaker naar het prachtige Limburg af te reizen. We weten het, soms zijn ze onverstaanbaar, maar dat werkt allemaal positief op het échte vakantiegevoel! De bezienswaardigheden in Limburg zijn zo anders dan in andere provincies dat het echt de moeite waard is om daar wat meer tijd voor vrij te maken!

Als wij een dagje naar het zuiden gaan, voelt dit als een heel weekendje weg. Er is zoveel moois te beleven in het landschap van Limburg. Wat wel opvalt aan de bezienswaardigheden in Limburg is dat het grootste gedeelte te vinden is in Zuid-Limburg. Dus als je dan toch naar het zuiden rijdt kun je het beste even doorrijden tot de meest zuidelijke grens met België in zicht is!

Top 10 bezienswaardigheden in Limburg

Hieronder hebben wij onze top 10 bezienswaardigheden in Limburg opgenomen. De lijst is in een geheel willekeurige volgorde.

1. Valkenburg aan de Geul

Wellicht het bekendste voorbeeld van gezellig en romantisch Limburg is Valkenburg. Dit pittoreske mergelstadje ligt aan de Geul die midden door het stadje meandert. Valkenburg staat voor alles dat Limburg het bezoeken waard maakt. Met recht vind je dit stadje terug in onze top 10 bezienswaardigheden in Limburg.

Kom je hier om lekker door de smalle en romantische straatjes te slenteren, voor een bezoekje aan de oude kasteel ruïne, de grotten in te gaan of om te genieten van de lange wandel of fietsroutes? Vooral met de fiets zie je veel van de prachtige natuur in deze gemeente, je bent zeker niet alleen! Maar let wel op, de steile heuvels kunnen soms best wat verraderlijk zijn… 

Wat ook leuk is om te weten is dat Valkenburg en haar omgeving bekend staan om haar wijnen. Deze kun je kopen bij de vele fraaie winkeltjes in het centrum waar ook veel souvenirs shops te vinden zijn. 

Verder kun je er een heerlijke natuurspeelplaats vinden in het Geulpark aan de oevers van de Geul waar de kinderen hun energie lekker kwijt kunnen terwijl jij geniet van de rust en de prachtige natuur.

Ook leuk voor de kinderen zijn de rodelbaan, pretpark de Valkenier en het themapark Sprookjesbos! Voor volwassenen zijn er verschillende vergezichten, leuke winkelstraatjes, heerlijke restaurants en natuurlijk Thermae 2000, waar je heerlijk kan genieten van een moderne spa en kan bijkomen van de bezoekjes aan alle bezienswaardigheden in Limburg.

Let wel op, met mooi weer kan het zo maar ontzettend druk zijn in deze toeristische trekpleister van Nederland!

2. Basiliek van Sint Servaas

In het oude en historische centrum van Maastricht ligt aan het Vrijthof de Basiliek van Sint Servaas. Met recht één van de top bezienswaardigheden in Limburg. 

Hoewel het Vrijthof het meeste bekende plein is waaraan deze Basiliek ligt, is dit gebouwencomplex gevestigd tussen drie pleinen, namelijk het Vrijthof, het Keizer Karelplein en het Henric van Veldekeplein. In deze Basiliek ligt Sint Servaas begraven, al eeuwenlang komen er pelgrims naar Maastricht om het graf van Sint Servaas te bezoeken.

Deze basiliek is zo bijzonder omdat Sint Servaas naar verluid de eerste bisschop van Maastricht was. Toen hij in de veertiende eeuw neerstreek in Maastricht is begonnen met de bouw van de kerk. Toen hij overleed is er een kleine kapel gebouwd op de plek waar hij begraven werd. In de eeuwen die volgden groeide deze kapel uit tot de Sint Servaaskerk.

De stoffelijke resten van Sint Servaas worden bewaard in een kist. Deze kist is te zien in de schatkamer van de Sint Servaaskerk. Hoewel de Basiliek van Sint Servaas een van de vele kerkelijke gebouwen is in Maastricht is dit ook meteen een van de meest imposante gebouwen. 

3. Kasteeltuinen van Arcen

We hadden je al verteld dat de meeste bezienswaardigheden in Limburg in het zuiden waren verstopt, maar gelukkig niet allemaal! Ter hoogte van Venlo vind je de Kasteeltuinen van Arcen. De uitgelezen mogelijkheid om lekker te wandelen als je niet zo van ongerepte natuur houdt. Deze tuinen zijn perfect bijgehouden en zien er heel erg verzorgd uit!

Vooraf dachten we dat we het zeker geen uren vol zouden houden bij deze kasteeltuinen en vonden we de tickets dus wat prijzig. Maar achteraf bleek het meer dan de moeite waard. Het is heerlijk om door deze prachtige tuinen te wandelen en te zien hoe de verschillende tuinen in harmonie zijn aangelegd. Dit is met recht een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa.

Ook voor kinderen is er volop plezier. Zij gaan op ontdekkingstocht in het park met de speurtocht, vertonen hun kunsten op de avontuurlijk aangelegde midgetgolfbaan, ravotten op het speelstrand met trekvlot en voeren de dieren in de aaiweide. Net als de andere bezienswaardigheden in Limburg zijn hier dus ook volop mogelijkheden voor de kids!

Op het park vind je Casa Verde, dit is een bijzondere kas van maar liefst 3.200 vierkante meter vol met (sub)tropische planten zoals bananenbomen, paradijsvogelbloemen, palmen en zeer bijzondere boomvarens. Midden in de Casa Verde ligt een Koivijver aangelegd. Tachtig Koikarpers zwemmen rond in de vijver. Kinderen kunnen deze imposante vissen voeren en aaien aan de rand van de vijver terwijl jij van een veilige afstand de vissen onderwater bewonderd worden via een glaswand aan boulevardzijde.

Midden op het park is de gelegenheid om in het Bergpaviljoen even bij te komen van al het moois dat je hebt gezien. In dit zelfbedieningsrestaurant wordt zoveel mogelijk met streekproducten gewerkt. Hier kun je met het hele gezin dagelijks genieten van een ruim assortiment drankjes, gebak, warme en koude broodjes, soepen, warme gerechten en ijsjes.

4. Geuldal

Een bezoekje aan Zuid-Limburg is niet compleet als je niet hebt kunnen genieten van de prachtige natuur. In het Geuldal baant de snelst stromende rivier van Nederland zich door een schitterend landschap. Daarmee is dit zeker een van de bezienswaardigheden in Limburg die je gezien moet hebben.

De bloeiende graslanden langs de oevers, de bosflora in de hellingbossen, de kronkelende Geul, het maakt wandelen hier tot een belevenis. De kinderen vinden het heerlijk omdat je hier al wandelend met het water mee meandert. Daarnaast wandel je door open weide vlaktes soms zelfs tussen de dieren van de boer. 

De Geul ontspringt in Duitsland bij Lichtenbusch en in Nederland mondt hij uit in de Maas. Daarmee is de Geul 56 kilometer lang, waarvan 35 kilometer in Nederland. Het hoogte verschil is 242 meter, dat is opvallend veel en daardoor is de Geul de snelst stromende rivier van Nederland. Wat het wandelen hier zo bijzonder maakt is dat je ziet hoe de rivier al eeuwenlang het landschap uitslijt. Iets wat je in het buitenland wel tegen komt, maar normaal gesproken niet in ons land. Daarom is dit met recht een van de top bezienswaardigheden Limburg!

5. Mergellandroute

Zoals al zo vaak gezegd in dit artikel, waan je je in het Zuid-Limburgse heuvelland in het buitenland. Dit deel van ons land heeft een geheel eigen karakter en met talloze bezienswaardigheden in Limburg is een mooie autorit geen straf. Het heeft steile hellingbossen, gevarieerde flora en fauna, idyllische oude dorpjes met wegkruisen, Mariakapelletjes, vakwerkhuizen en eeuwenoude kastelen.

De Mergellandroute is de perfecte route met de auto om van al deze prachtige bezienswaardigheden in Limburg te genieten. Stap onderweg uit om te genieten van de natuur (bijvoorbeeld in de Vijlenerbossen, Vaalserberg of het Bunderbos) of om de bourgondische cultuur te proeven op een van de sfeervolle terrassen.

Het startpunt is de Dorpsstraat in Slenaken. Let op: de route is niet beschreven, maar bewegwijzerd. Je kunt de routebordjes volgen. Gedurende deze route kom je ontzettend veel hoogtepunten tegen. Ik ben benieuwd wat jullie het hoogtepunt van deze route vonden? Wellicht moeten we in een volgende editie nog meer bezienswaardigheden in Limburg opnemen!

6. Grotten in Valkenburg

De grotten zijn misschien wel het meest uitzonderlijk van alle bezienswaardigheden in Limburg. Valkenburg aan de Geul heeft haar bekendheid te danken aan de mergelgrotten. In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg, geeft de Gemeentegrot toegang tot een fascinerende wereld. Ooit, heel lang geleden, werd hier mergel gewonnen. Dit gebeurde zelfs al tweeduizend jaar geleden door de Romeinen. Tegenwoordig kun jij de grotten te voet of met een treintje verkennen.

Een andere grot in Valkenburg is de Fluweelengrot, die onder de kasteelruïne ligt. Dit gangenstelsel werd in 1937 pas ontdekt. Ooit boden de gangen een ontsnappingsroute voor ridders en andere kasteelbewoners voor het geval dat vijanden het kasteel binnenvielen.

Zuid-Limburg is een van de weinige plekken ter wereld waar het krijt in de grotten nog zichtbaar is, met recht een van de top bezienswaardigheden in Limburg dus! Het grottenstelsel in deze regio bestaat uit 22.000 gangen die bij elkaar zelfs meer dan 240 kilometer lang zijn, meer dan genoeg om te zien dus!

Ben je op zoek naar een actieve uitdaging? Dan kun je hier bijvoorbeeld ook grotbiken! Soms worden hier ook exposities georganiseerd, toen wij er waren, kon je verschillende zandsculpturen bewonderen.

7. Boekhandel Dominicanen

Ben je een boekenwurm of niet? Eigenlijk doet dat er niet zoveel toe bij deze bijzondere boekwinkel! Sinds het najaar van 2006 vind je in het hartje van Maastricht de bijzondere boekhandel Dominicanen. Deze boekwinkel is gevestigd in de eeuwenoude Dominicanenkerk te Maastricht en is daarmee een van de top bezienswaardigheden in Limburg.

Tweehonderd jaar geleden verloor de kerk haar sacrale functie, en ze deed sindsdien vele jaren dienst als onder meer slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel. Veel Maastrichtenaren hebben bijzondere herinneringen aan dit gebouw. De rijke historie van deze kerk voel je nog steeds terug. Hou je niet zo van boeken dan is een wandeling door deze Dominicanenkerk een ervaring op zich, het is misschien wel de mooiste boekhandel van de wereld!

Ben je wel fan van boeken dan kun je hier ongetwijfeld uren rondzwerven! Boekhandel Dominicanen heeft een breed en diep assortiment publieksboeken en boeken voor professionals. Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk kun je terecht voor een overheerlijke cappuccino of een lunch, waar je rustig je net gekochte boek kunt lezen. Je vindt hier ook meer informatie over andere bezienswaardigheden in Limburg.

8. Brunssummerheide

Ik weet niet hoe het met jou zit? Maar ik heb nooit heel veel goeds over Brunssum gehoord. Toch werden wij ontzettend verrast door de prachtige natuur in de Brunssummerheide en daarom hebben wij dit bijzondere natuurgebied een plekje op onze lijst met bezienswaardigheden in Limburg gegeven.

Ondanks dat het de grijze (lelijke) steden in de omgeving die toch wat nadrukkelijk aanwezig zijn, is dit een indrukwekkend mooi gebied. Hier vind je namelijk honderden hectare paars kleurende heide, allerlei kleine en grote waterplaatsen, hoogveen, stevige bebossing, mooie openvlaktes maar ook een prachtig golvend landschap. Ieder pad is hier anders, het landschap neemt iedere keer andere vormen aan en blijft je iedere minuut van de wandeling verbazen. Je waant je ook in dit natuurgebied alsof je in het buitenland bent. Wil je meer weten? Lees dan hier (link naar artikel) verder.

9. Cauberg

Wil jij weten of je sterk genoeg bent om de steilste weg van Nederland te beklimmen? Te voet of met de fiets, de uitdaging is zwaar genoeg! 

De Cauberg zelf is een bezienswaardigheid, maar op deze heuvel vind je meerdere bijzondere elementen, het is daarom dat deze heuvel niet mag missen op onze lijst met bezienswaardigheden in Limburg! Met de auto rijdt je zo op deze weg, want het is een van de belangrijkste wegen in de omgeving van Valkenburg, de weg is namelijk onderdeel van de provinciale weg 590. Hoewel hij zomaar op je route kan liggen, gaat dit onderdeel van de rit je niet onopgemerkt voorbij. De helling heeft een lengte van ongeveer 1.450 meter en het stijgingspercentage is maximaal 12%. 

Aan de voet van de Cauberg bevindt zich de Grendelpoort, een stadspoort van Valkenburg. Hier loop je het centrum van het pittoreske mergelstadje in. Op het Grendelplein, staat het monument De Valk, drie bronzen valken op een hardstenen zuil. In het voorjaar wordt hier de Valkenburgse meiboom opgericht; in de winter staat er een grote kerstboom. 

Op de Cauberg ligt aan de rechterzijde net buiten het centrum, de ingang van de Gemeentegrot en aan de linkerzijde een voormalig klooster. Verderop ligt de Lourdesgrot, een replica van de grot van Massabielle te Lourdes, hier ligt ook een openluchtkapel. 

Wat hoger op de heuvel is een provinciaal verzetsmonument gevestigd in de vorm van een zeshoekige gedachteniskapel. Naast deze kapel staat een vredescarillon met tien bronzen klokken. Halverwege de Cauberg vindt je Thermae 2000 en Holland Casino Valkenburg welke door een voetgangersbrug met elkaar zijn verbonden. Aan de top van de heuvel kun je vakantiepark Kasteeldomein de Cauberg vinden, een heerlijke plek om met je gezin een mid-week Zuid-Limburg te beleven.  

Wist jij dat de Cauberg onderdeel is geweest van de Tour de France en de Vuelta? Er zijn je dus al vele bekende wielrenners voorgegaan die zich hebben stukgebeten op deze helling! Hoe vergaat het jou om deze berg te beklimmen terwijl jij je vergaapt aan deze indrukwekkende bezienswaardigheden in Limburg?

10. Drie landen punt

Als we het over bezienswaardigheden in Limburg hebben dan kan het drie landen punt uiteraard niet ontbreken. Op 250 meter van de top van de Vaalserberg (322,5 meter hoogte) ligt het Drielandenpunt (321 meter hoogte). Als je de beklimming van de Boudewijntoren meetelt kom je zelfs op 371 meter hoogte uit. Je kunt je voorstellen dat het uitzicht wat je hiervoor terug krijgt geweldig is. Je kijkt uit over Duits, Belgische en Zuid-Limburgs grondgebied, een unieke beleving.

Voor de kinderen is er ook nog het Drielandenlabyrint, dit is het grootste doolhof van Europa. In het heggenpatroon zijn de Belgische en de Nederlandse leeuw en de Duitse adelaar verwerkt, maar daar merken de kinderen natuurlijk helemaal niets van! De prijzen zijn goed te doen, namelijk 6 euro voor volwassenen en kinderen van 4 t/m 12 en 65-plussers kosten 5 euro.

Naast het labyrint en de uitkijk, kun je hier ook speurtochten (van 45 minuten en 1 uur en 45 minuten) doen. Het doel van de wandeling is om de Nederlandse landgrenzen veilig te stellen. Slaag jij erin om Nederland veilig te houden?

Bezienswaardigheden in Limburg

Ben jij er ook van overtuigd geraakt dat de bezienswaardigheden in Limburg de moeite waard zijn om daar eens lekker de tijd voor te nemen? We raden je aan om een lekkere mid-week te plannen op een heerlijk vakantiepark in Limburg en te genieten van alle bezienswaardigheden in Limburg die je versteld zullen doen staan! Nog opzoek naar meer inspiratie? Kijk dan eens hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant