Bezoek aan kasteel de Haar in Utrecht

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Op zoek naar een bijzonder mooi en kindvriendelijk uitstapje deze zomer? Dan is kasteel De Haar in Haarzuilens voor jullie mogelijk perfect. Deze parel in de gemeente Utrecht is gedurende de afgelopen jaren door steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland ontdekt vanwege zijn on-Nederlandse extravagantie en schoonheid. Kasteel de Haar biedt in de maand augustus daarnaast een aantal leuke extraatjes! 

Het Kasteel: een roemrijke geschiedenis

In 1892 erft baron Etienne van Zuylen van Nijevelt een Middeleeuwse kasteelruïne. Hij trouwt met één van de rijkste vrouwen van Europa, Hélène de Rotschild. Met haar enorme fortuin pakken zij groots uit en onder leiding van architect Pierre Cuypers (bekend van het Rijksmuseum en Amsterdams centraal station) wordt de ruïne gedurende twintig jaar omgetoverd tot een luxueus kasteel. 

Kasteel de Haar behoudt zijn middeleeuws aangezicht maar wordt ook van alle 19e-eeuwse gemakken voorzien, hoewel het door de familie enkel als septemberwoning wordt gebruikt. Na de dood van Etienne wordt de familietraditie slechts sober voortgezet. 

Het kasteel krijgt echter een revival wanneer achterkleinzoon Thierry het extravagante kasteel de Haar erft. Hij nodigt er de internationale jetset uit zoals Coco Chanel, Brigitte Bardot, en Roger Moore. Wanneer je de eetkamer binnenloopt is het niet moeilijk voor te stellen dat zij in weelderige luxe samen dineerden. In de slaapkamers liggen zelfs nog de originele briefjes waarmee de ontbijtvoorkeuren aan het personeel konden worden doorgegeven. 

Wanneer Thierry in 2011 overlijdt besluiten zijn vijf dochters naast het kasteel ook de meubel- en kunstcollectie aan Stichting Kasteel de Haar over te dragen. Sindsdien kan ook het grote publiek van alle pracht en praal genieten! 

Het Park: een weelderige oase

Naast het kasteel is ook het park van 55 hectare de moeite waard. De tuinen zijn aangelegd als Engels landschapspark waarin verschillende Franse stijltuinen zoals de rozentuin, Romeinse tuin en het grote cour zijn aangelegd rondom Kasteel de Haar. Bij de aanleg in 1895 zijn maar liefst 7000 volwassen bomen aangevoerd, de baron en barones wilden immers direct van een volgroeid perk kunnen genieten.

De tuinen lijken geïnspireerd op de tuinen van Versailles en omvatten een riante vijver en vele prachtige doorkijkjes naar kasteel de Haar. Er is volop ruimte om te picknicken en kinderen kunnen zich vermaken in het hertenkamp, de doolhof en het kabouterdorp. 

Het Dorp: een beschermd dorpsgezicht 

Het dorp Haarzuilens lag oorspronkelijk vlak bij het kasteel de Haar. Etienne en Héléne wilden echter een groots park- en jachtgebied aanleggen en besloten Haarzuilens een eindje verderop te herbouwen, eveneens onder architectuur van Cuypers. Enkel de kapel vlakbij het kasteel herinnert nog aan het oorspronkelijke dorpje. Het kasteeldorp vormt samen met het landgoed De Haar en park een bijzondere oase van rust en stilte en is een beschermd dorpsgezicht met veel recreatiemogelijkheden. 

Kindvriendelijk 

Het kasteel is erg geschikt om met kinderen te bezoeken: kinderen komen met een gratis speurtocht spelenderwijs alles te weten over het kasteel en landgoed. Het kasteel is volledig gemeubileerd in het oorspronkelijk meubilair. De potten en pannen staan nog in de keuken, de tafel is gedekt en de bedden zijn opgemaakt. Hierdoor komt het luxeleven van de baron en barones vanzelf tot leven.

In de zomer is er een exclusieve rondleiding beschikbaar waarbij voor het eerst de mogelijkheid bestaat om de hoogste torens de beklimmen samen met een privégids en eind augustus wordt er een fantasy festival georganiseerd. Kijk even goed op de site want het kan zijn dat je vooraf moet reserveren voor een bezoek aan het kasteel de Haar. Gelukkig is er geen eindtijd en kan je nadien onbeperkt genieten van het kasteel en de tuinen.

Leuke alternatieven

Kasteel De Haar al eens bezocht, of zoek je iets dichter bij jullie woonplaats? Er zijn ook een aantal andere kastelen en paleizen in Nederland die de moeite waard zijn. Ieder van deze uitstapjes heeft zijn eigen charme! 

Prinsen en prinsessen

Paleis Het Loo, gelegen aan de rand van Apeldoorn, kent hoge bezoekersaantallen en is bij een groot publiek bekend. Na drie eeuwen lang door het Koninklijk Huis gebruikt te zijn als woon- en werkpaleis werd het in 1984 opengesteld voor publiek. Helaas wordt het paleis sinds 2018 gerenoveerd en zijn momenteel enkel de 17e-eeuwse baroktuinen en stallen opengesteld voor publiek. In de zomervakantie worden hier veel kindvriendelijke activiteiten georganiseerd zoals prinsen- en prinsessendagen. 

Buiten genieten

Kasteeltuinen Arcen, gelegen in een pittoresk dorpje in Noord-Limburg, omvat meer dan 15 tuinen aangelegd rondom een historisch 17e-eeuws kasteel. Het kasteel is relatief klein en de focus ligt op de flora en fauna rondom. Voor kinderen is er een avontuurlijke speurtocht, minigolfbaan, speelstrand en dierenweide. Dit uitje is perfect voor actieve kinderen die graag buiten zijn. 

Middeleeuwse ridders

Kasteel Muiderslot in Noord-Holland is een vierkante waterburcht met slotgracht en ophaalbrug. Het is het oudste kasteel van Nederland en ziet er volgens velen precies uit zoals de kastelen er in Disneyfilms uitzien. Om het kasteel heen zijn er onder andere een moestuin en kruidentuin. Het kasteel is erg kindvriendelijk en er worden veel activiteiten voor kinderen georganiseerd zoals workshops, ridderbootcamps en tuinsafari’s. Het is in de zomermaanden zelfs mogelijk te kamperen in de pruimenboomgaard na sluitingstijd van het museum! 

Ontsnappen in een boekenkist

Slot Loevestein in Poederoijen (Gelderland) omvat een kasteel, voorburcht en soldatendorp. In 2021 organiseert het vele activiteiten in het kader van het ‘Hugo de Grootjaar’ omdat hij 400 jaar geleden in een boekenkist ontsnapte uit de toenmalige staatsgevangenis. Ook dit museum zet in op een aanbod voor jong en oud met activiteiten als een klimparcours, Hugo speurtocht en filmvoorstellingen.

Conclusie

Met een kasteelbezoek prikkel je de fantasie van kinderen en waan je je voor één dagje in heel andere tijd. Het is een mooie manier om kennis te maken met de geschiedenis en zal niet snel vervelen! Het helpt je kinderen om hun beeld te verruimen en geeft ze een andere visie op de wereld. 

Of je nu kiest voor kasteel de Haar of een van alle andere top kastelen die Nederland rijk is, ik garandeer je dat het hele gezin een onvergetelijke dag zal beleven!

Een andere mooie stad in Nederland is Haarlem. Bekijk daarom ook onze andere blog over een weekendje weg in Haarlem!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant