Een binnenspeeltuin is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

We zien de laatste jaren de binnenspeeltuin steeds populairder worden. Het welbekende Monkey Town is een concept wat door heel Nederland is verspreid. Voor kinderen zijn deze speeltuinen helemaal fantastisch en je kunt zelf als ouder ergens lekker een kop koffie pakken, werken of iets anders om je te ontspannen. Deze speeltuinen zijn ideaal als het bijvoorbeeld al een week regent, je kinderen kunnen lekker hun energie kwijt zonder direct je hele huis af te breken.

Grenzen verleggen

Zodra je bij een grote binnenspeeltuin binnen loopt zie je al direct de enorme speeltoestellen staan. Het zijn grote hoge felgekleurde speeltoestellen waarbij je kindje door allerlei hindernissen en obstakels moet om bovenaan de glijbaan te kunnen komen. Je hoeft je als ouder gelukkig geen zorgen te maken, alles is zeer kindvriendelijk opgesteld met veel kussens etc.

In het begin zul je zien dat je kind sommige zaken nogal spannend vind en misschien niet durft. Ik heb zelf een zoontje van 2 jaar oud, dus in het begin konden wij nog regelmatig mee naar boven klimmen. Inmiddels heeft hij het allemaal goed door en wil hij graag zelfstandig omhoog klimmen en van de glijbaan. Dit is natuurlijk erg goed voor zijn zelfvertrouwen en voor de ontwikkeling van de grove motoriek.

De binnenspeeltuin stimuleert de vindingrijkheid

Je zult al snel zien dat kinderen vaak op zoek zijn naar het hoogste punt en die hoogste glijbaan. Het leuke aan deze speeltuinen is dat er vaak ook meerdere wegen te bewandelen zijn om tot dit hoogste punt te komen. Het leuke is dat je kindje dus ook zelf op ontdekking kan gaan om op meerdere manieren tot dit hoogste punt te komen. Dat stimuleert je kind alleen maar in het oplossingsgericht denken en stimuleert het triomfgevoel als het lukt.

Als ouder neem ik vaak bijvoorbeeld mijn laptop mee zodat ik ondertussen gewoon kan werken, desondanks houdt ik mijn kindje natuurlijk wel goed in de gaten. Als mijn zoontje bovenaan is aangekomen is het natuurlijk ook erg leuk om even doormiddel van een duim of door te zwaaien te laten zien dat je het gezien hebt en dat je trots bent!

Nieuwe vaardigheden leren & angsten overwinnen

Je zult zien dat je kindje in een binnenspeeltuin steeds meer dingen gaat proberen. Voordat je het weet fietst hij rond, pakt hij een loopfiets of klimt hij juist op dingen die hij/zij thuis niet durft. Doordat je kind het voorbeeld ziet van andere kindjes zijn de sneller geneigd mee te doen en daardoor worden er onbewust ook vele angsten overwinnen.

Het Gezinsleven - Binnenspeeltuin veilige omgeving.pg

Veilige omgeving

Het ideale aan een binnenspeeltuin is dat er maar één in- of uitgang is. Je hoeft dus niet constant achter je kind aan te rennen om te voorkomen dat het wegloopt. Er is een uitgang, en die is voor kinderen niet makkelijk te bedienen. In de hal kunnen ze verder naar hartelust ontdekken.

Het is het afgelopen jaar het een en ander te doen geweest rondom de veiligheid van binnenspeeltuinen. Naar onze ervaring zit dat wel goed, natuurlijk kan je kindje altijd struikelen of ergens een hoofd stoten maar dat kan thuis ook gebeuren. Opstaan en verder gaan zullen we maar zeggen.

Sociale ontwikkeling

In een binnenspeeltuin zijn ze over het algemeen niet alleen. Oké, zelf zit je misschien niet te wachten op de drukte en lawaai op een zondagmiddag maar voor kinderen is het juist fijn om andere kinderen te ontmoeten. Zo leren ze nieuwe contacten te leggen doordat ze bijvoorbeeld elkaar helpen op de glijbaan of het bouwen met blokken.

In het verlengde van het loslaten ligt dan ook dat ze zelf leren om bepaalde situaties op te lossen. Natuurlijk betekend dat niet, dat als ze hun zin niet krijgen ze hun handen mogen gebruiken, maar wel om verbaal voor zichzelf op te komen als ze echt iets willen.

Pak wat lekkers te drinken en/of te eten!

Bij de gemiddelde binnenspeeltuin is meer dan genoeg lekkers te krijgen. Naast een lekkere kop koffie kan je ook een lekker broodje, een stuk gebak of misschien zelfs een wijntje of een biertje bestellen. Daarnaast zijn er altijd genoeg mogelijkheden voor het snoepen en eten voor kinderen variërend van ijs, chips, snoep, frietjes, poffertjes enzovoorts. Al met al is een binnenspeeltuin voor ons een ideaal uitstapje maar er zijn natuurlijk ook andere uitstapjes die misschien nog niet in je opgekomen waren, neem hier ook een een kijkje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant