Blotevoetenpaden

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Wie doet er niet graag zijn schoenen uit zodra hij het strand op loopt? Een strandwandeling op blote voeten waarbij je het zand en de schelpjes voelt, hoe fijn is dat. Maar waarom lopen we alleen blootsvoets op het strand of lekker in de natuur? Wandelen op blote voeten kun je overal proberen, maar niet alle paden zijn even geschikt en er kunnen scherpe voorwerpen op de route liggen.

Voor iedereen die toch eens wil voelen hoe het is om blootsvoets het bos of weiland in te gaan zijn er speciale blotevoetenpaden aangelegd. Het is een nieuwe manier van natuurbeleving en zeker een aanrader voor de kinderen. Kijk daarna ook eens bij andere leuke uitstapjes die we voor je uitgewerkt hebben.

blotevoetenpad 1

Wat is het?

Een blotevoetenpad is een wandelpad dat speciaal is ontworpen om op blote voeten overheen te lopen. Dit kan een korte wandelroute zijn, een soort parcours, waarbij je in korte tijd allerlei verschillende materialen onder je voeten voelt. Zoals kriebelend gras, houtsnippers en droog zand. Ook zijn er langere blotevoetenpaden waarbij je een mooie wandeling combineert met een ontspannende voetmassage. Voor kinderen zijn de paden extra interessant als ze onderweg modderplassen, touwladders en een evenwichtsbalk tegen komen.

Het is een leuke ervaring voor jong en oud om eens een wandeling op blote voeten te maken, hieronder vind je de leukste blotevoetenpaden in Nederland. Voor sommige wordt een vergoeding gevraagd anderen zijn gratis.

Wat neem je mee?

Wees niet bang om vies te worden, hier wordt je wandeling alleen maar een mooiere beleving van. Stap eens in de waterplas of moederpoel.

  • Bij de meeste blotevoetenpaden kun je na afloop je voeten schoonmaken, neem hiervoor wel zelf eventjes een handdoek mee.
  • Vergeet ook geen schone kleding mee te nemen, zeker voor kinderen is dit een must.
  • Een rugzak met een uitgebreid rantsoen is niet nodig, natuurlijk is wat te eten en drinken gemakkelijk maar de meeste routes zijn niet lang (ongeveer 0-4 km) en vaak is er bij het startpunt de mogelijkheid om wat te drinken en iets lekkers te kopen.
  • In de zomer is anti-muggenmiddel een must en controleer na je wandelingen jezelf goed op teken.
  • De meeste blotevoetenpaden zijn verboden voor honden.
Het Gezinsleven - blotevoetenpad 2

Drenthe

Blotevoetenpad Appelscha

Gelegen in het nationaal park Drents-Friese Wold, ligt een blotevoetenpad. De naam zegt het al: schoenen en sokken uit en lopen maar! Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten, die meestal toch verstopt zitten in een paar schoenen. Naast het blotevoetenpad kan je hier ook terecht voor meer informatie over het natuurgebied en vergeet ook zeker niet het kabouterpad te wandelen.  

Lengte: 2 km
Adres: Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
Prijs: €3,00 en een borg van €10, graag ter plekke met pin betalen.

Let op: de route kan alleen gelopen worden tijdens openingstijden buitencentrum.

Flevoland

Blotevoetenpad Zeewolde

Het blotevoetenpad Zeewolde is een verrassende route van verschillende paden over het erf van de Sternhof met allerlei ondergronden zoals mos, houtsnippers, grind, modder, steen, een wiebelbrug en nog veel meer! Het pad loopt door de bloementuin, een labyrint, de biologische moestuin en er is een natuurspeurtocht met passende opdrachten. Een leuke uitdaging voor iedereen.

Het Gezinsleven - blotevoetenpad 3

Lengte: 1,5 km (ongeveer 45 minuten)
Adres: Sternweg 14, 3898 LJ Zeewolde
Prijs: €3,00 per persoon incl. een zakje voetenbalsum

Friesland

Zie ook Drenthe: Blotevoetenpad Appelscha in het Drents-Friese Wold

Blotevoetenpad Boerderijrecreatie Delfstrahuizen

Hier wordt de unieke mogelijkheid geboden om bij de boer door de velden in te trekken. Gewoon heerlijk zwerven en opgaan in de natuur. De (weide)vogels, wolkenpartijen en het vrije uitzicht zorgen voor een mooie ervaring, door middel van bruggetjes ga je van het ene naar het andere terrein. Ook krijg je informatie mee over de dieren en planten die je tijdens je wandeling kunt ontdekken. Ga jij het boeren looppad bewandelen? Na de wandeling kun je jezelf wassen in het Tjeukemeer.

blotevoetenpad

Lengte: de wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
Adres: Marwei 124b, 8508 RH, Delfstrahuizen
Prijs: Kinderen 0-4 gratis
Kinderen van 5-12 voor de halve prijs
Volwassen (13+) €5,00.

Blotevoetenpad Drachten

Dit pad bestaat uit allemaal kleine eilandjes die in ondiep water liggen, hierop zijn verschillende materialen aangebracht zodat je blote voeten steeds iets anders voelen. Je kunt het water op verschillende manieren oversteken, zo liggen er stapstenen, boomstammen, keien, smalle bruggetjes en een vlot. Tip: neem zeker droge kleding mee!

Lengte: Eigen keuze hoe vaak je het water over steekt.
Adres: Zilverschoon, 9207 in Drachten (wijk Vrijburg)
Prijs: Het blotevoetenpad is vrij toegankelijk.

Blotevoetenpad Amelander Musea

Bij het Natuurcentrum Ameland is een uitdagend en spannend blotevoetenpad te vinden. Hier ontdek je op blote voeten de diverse ondergronden die je op Ameland kunt vinden. Voel het zand, de schelpen, het bospad en het grind. Onderweg kom je allerlei leuke uitdagingen tegen.

Zo kom je onder andere een kleine bijententoonstelling tegen, kun je over palen lopen en nog veel meer… Het blote voeten pad is als individuele bezoeker te lopen, in combinatie met een bezoek aan het Natuurcentrum Ameland maar ook zonder een bezoek aan het Natuurcentrum is het blote voeten pad te bewandelen.

Lengte: 2 kilometer
Adres: Strandweg 38, 9163 GN, Nes
Prijs: 1,50 per persoon

Ook is er de mogelijkheid om je schoenen mee te nemen in een speciaal rugzakje, deze kun je bij de balie aanschaffen voor €1,00.

Gelderland

Blotevoetenpad Twello

Op dit blotevoetenpad loop je 2 km lang op je blote voeten door gras, modder, leemkuil en water. Je klautert over de restanten van boomstammen in het moerasbos, plonst van de glijbaan (maar dat hoeft niet…), doet je ogen dicht op het zintuigenpad of geniet van de demonstratietuinen die je terugvoeren in de tijd. Je maakt een reis door veel verschillende landschapjes en sferen en beleeft het pad, de natuur, de zon, wind en vogelgeluiden intens met al je zintuigen.

Het Gezinsleven - blotevoetenpad 4

Een bezoek aan het blotevoetenpad kan verlengd worden met een bezoek aan de streekwinkel, de speelwei en het kascafé of terras en er is ook een zandbak voor de kinderen.

Lengte: 2 km
Adres: Rijksstraatweg 17, 7391 MH Twello
Prijs: Kinderen van 5-12 €4,00
Vanaf 13 jaar €6,50.
Kinderen onder de 5 jaar zijn gratis en volwassen boven de 80 ook!

Blotevoetenpad ’t Harde

Breng je zintuigen tot leven en ontdek alles over de kracht van de natuur. Hoe voelen verschillende grondsoorten en kruiden tussen je tenen aan? Je loopt over zand, gras, houtschors, bladeren, boomstammen, kiezels, keien, leem, op houten planken en tussen de geurende bloemen door. Onderweg kom je ook een 50 cm diep ‘moeras’ tegen. Het pad leidt je door de bloeiende kruidenvelden en eindigt bij een waterbron om jezelf af te spoelen.

Lengte: ongeveer 1 uur
Adres: A. Vogel tuinen
Eperweg 3-5, 8084 RB ’t Harde
Prijs: Het blotevoetenpad is vrij toegankelijk.

Blotevoetenland Erve Brooks

Voel verschillende ondergronden van Erve Brooks met je blote voeten. Kinderen zullen onder de indruk raken van deze anderhalf uur durende ervaring voor hun voetjes. Het is een unieke buitenactiviteit, ze kunnen hun energie kwijt al rennend door de modderige paden waarna ze het gras tussen hun tenen voelen kriebelen. Ouders kunnen lekker tot rust komen bij het naastgelegen meertje maar ook meedoen met de kinderen en het leven op blote voeten ervaren.

Naast een blotevoetenpad vind je hier ook veel water en zand om mee te spelen, een uitkijktoren en zelfs een binnen- en buitenspeeltuin. Je kunt ook eens een kijkje nemen in de museumboerderij en vergeet de dag niet af te sluiten met een lekkere pannenkoek van de pannenkoekenboerderij.

Lengte: duur ongeveer 1,5 uur
Adres: Broekhuisdijk 5, 7275 CB Gelselaar
Prijs: €4,95 per persoon en na afloop ontvang je een presentje bij de museumboerderij.
Het ticket is ook geldig voor het Avonturenpad.

Het Gezinsleven - blotevoetenpad 5

Groningen

Blotevoetenpad Opende – Westerkwartier

In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad Opende. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Durf jij ook?

Lengte:
Korte versie 1,6 km
Lange versie 3,4 km
De meeste bruggen en speeltoestellen vind je op de korte versie van de route.

Adres:
Het blotevoetenpad heeft 2 startpunten.
Beide routes starten vanaf P1 Theetuin Blotevoetenhof, Peebos 1a, 9865 TG in Opende
De lange route start ook vanaf P2 Kaleweg, 9865 TC in Opende

Prijs: Het blotevoetenpad is vrij toegankelijk.

Limburg

Blotevoetenpark Brunssum

De dresscode is blote voeten, dus trek je schoenen en sokken uit dan kan het avontuur begin. Het blotevoetenpark in Brunssum is geschikt voor jong en oud. Niks moet: sla je liever een hindernis over? Geen probleem! Er zijn o.a. hindernisbanen over het water, evenwichtsbalken, modderbaden, vrolijke voeten spelletjes, en een doolhof. In deze natuurlijke omgeving ontdek je de kracht van vitamine G: Groen, Gezond, Geluk, Gevoel, Geest, Geloof en Genieten.

Lengte: 4 km
De blotevoetenwandeling duurt bij een normaal looptempo ongeveer 1,5 uur.

Adres: Ganzepool 9a, 6443 WZ Brunssum (Schutterspark Brunssum in Zuid-Limburg)
Prijs:
Volwassenen € 8,50
Kinderen 3 t/m 12 jaar € 4,50 (onder begeleiding van een volwassene)
Kinderen t/m 2 jaar gratis
Parkeren is gratis.

Noord-Brabant

Blotevoetenpad Toon Kortoomspark in Deurne

Het blotevoetenpad is een ware beleving in de Peel, op alle paden kom je diverse natuurlijke ondergronden tegen die je voeten prikkelen en als het ware masseren. Onderweg zijn er talloze andere belevenissen te vinden, zoals uitkijktorens, evenwichtsbalken, een touwbrug om over te steken, een wiebelbrug, moddersloot en je kunt steltlopen. Na afloop is er de mogelijkheid de voeten af te spoelen.

Het Gezinsleven - blotevoetenpad 6

Lengte: De uitgezette route is ca. 2,5 kilometer maar is ook eenvoudig te verlengen of in te korten. Duur is ongeveer 1 uur en 30 minuten.

Adres: Toon Kortooms Park
Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne
Prijs: €5,00 per persoon.
Kinderen tot 2 jaar gratis.

Blotevoetenpark Christoffelhoeve

Trek je schoenen uit en loop over zandheuvels, door waterpartijen, over steile hellingen, een hangbrug en grind. Ook valt er onderweg genoeg te klimmen, klauteren, rennen en ravotten. Je komt ook een kikkerpoel tegen en er zijn genoeg bloemen en kruiden om te ontdekken. Het vertrekpunt is de Christoffelhoeve in Elsendorp, hier zijn heel veel leuke activiteiten te doen zoals boerengolf, klootschieten en jeu de boules.

Lengte: 2 kilometer

Adres: Zeelandsedijk 35, 5424 TL Elsendorp
Prijs: Volwassenen €7,50
Kinderen van 1-12 jaar €5,00

Blotevoetenpad Dier & Tuin weide

Op je blote voeten lopen met 25 hindernissen over gras, kiezels, palen, deurwater, door de modder, klapzand, houtsnippers etc. is natuurbeleving ten voeten uit 😉 Je kiest en reserveert je aankomsttijd wanneer je ontvangen wordt met koffie en appelgebak en de kinderen met een glas ranja en een plak cake. Ook ontvang je uitleg en een rugzak met spullen alvorens je op pad gaat.

Halverwege het blotevoetenpad kunt je kiezen voor de extra lange route waarbij je over bospaden loopt. Het pad eindigt bij het Dr. Kneip waterbassin waar je de voetjes in koud water kunt koelen en wassen, nog even drogen en dan is het tijd om de schoenen weer aan te trekken.

Lengte:
korte route 1,5 km
Lange route 3,5 km (hier loop je verder door het bos)

Adres: Meerstraat 45a, 5473 VX Heeswijk-Dinther
Prijs: Volwassenen €7,00 (ontvangst met koffie en appelgebak)
Kinderen <16 €6,00 (ontvangst met ranja en cake)
Let op: contant betalen en reserveren verplicht.

Noord-Holland

Blotevoetenpad Schoorlse Duinen

Schoenen en sokken uit. Voel met je blote voeten de verschillen tussen glad en stroef, zacht en hard, nat en droog. Hoe voelt het om over dennenappels of schelpen te lopen? Of voel je liever een zacht mostapijt? Het lopen op blote voeten is heel apart. Het prikkelt je zintuigen! Al is het blotevoetenpad erg kort, je kunt je in het omliggende natuurgebied uren vermaken. Er is een speelplaats met een waterpomp, een elfendeurtjeswandeling en je komt langs de hoogste duin van Nederland, 55 meter!

Het Gezinsleven - blotevoetenpad 7

Lengte: 150 meter

Adres:
Oorpsrongweg 1, 1871 HA Schoorl Bij Buitencentrum Schoorlse Duinen naast het speelbos.
Prijs: Het blotevoetenpad is vrij toegankelijk

Blotevoetenpad Land van Fluwel

Trek je stoute schoenen uit en voel de vrijheid van lopen op blote voeten op dit uitdagende blotevoetenpad. Je loopt over verschillende hare en zachte ondergronden zoals gras, zand, steentjes, hout, etc. Het is een heel afwisselend pad waarbij je onderweg een uitkijktoren tegenkomt, je het water moet oversteken door middel van stammen en een trekpootje en wie durft er het moeras in?

Lengte: 1 km

Adres: Belkmerweg 64, 1753 GD Nederland
Prijs: Kinderen 0-1 jaar gratis
Kinderen 2 jaar €6,00
Kinderen 3-13 jaar €10,00
Volwassenen (14+) €9,00
De prijzen aan de kassa liggen €1 hoger behalve voor kinderen van 0-1 jaar, die blijven gratis.
(De prijs is wat hoog maar er is op het park nog veel meer te beleven, zo is er onder andere een kinderspeeltuin, klimparcours, skelterban en verstoppertjesbos)

Blote Voetenpad Helderse Vallei 

Op het blotevoetenpad ontdek je Den Helder, maar dan in het ‘klein’. Jong en oud ontdekken op blote voeten het bos Donkere Duinen, de Grijze Duinen, de Waddenzee, het boerenland, de Stelling van Den Helder en het moerassige Mariëndal. Er is een boomstammenpad, speelduin, strekdam en een stukje wad. Ook is er een bugelbank in het bollenland, trekvlot, een loopgraaf en een wiebelbrug met grote stapstenen.

Extra tip: Op de route staan 8 ontdekkisten, hierin zitten leuke opdrachten verstopt en materiaal om spelenderwijs de verschillende natuurtypen van Den Helder te ontdekken. Het uitvoeren van de opdrachten duurt ongeveer 1 uur.

Lengte: 250 meter
Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA, Den Helder
Prijs: Het blotevoetenpad is vrij toegankelijk.

Om de 8 ontdekkisten te openen kun je bij de balie in het bezoekerscentrum een sleutel huren (€5 borg) hiermee kun je de ontdekkisten openen. Het uitvoeren van de opdrachten duurt circa 1 uur en de kosten zijn €1 per persoon (per sleutel kan met 5 personen deelgenomen worden).

Blotevoetenpad Gouwe Voeten

Wat is er nu leuker dan lekker met je blote voeten lopen? Even weer in contact met je lichaam en met de aarde. Het is een hele belevenis voor jong en oud en daarbij mag je ook nog vies worden! Heerlijk een paar uur in de frisse buitenlucht door de mooie natuur dwalen. Ruik aan de kruiden, bekijk de mooie bloemen en proef het fruit (mits beschikbaar). Het mag allemaal op het blotevoetenpad. Let op: trek gepaste kleding aan; bijvoorbeeld zwemkleding en/of een korte broek bij mooi weer en bijvoorbeeld poncho’s bij regen. Je kunt nat en vies worden van het pad.

Lengte: de wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Adres: De Gouw 11, 1611 BS Bovenkarspel
Prijs: Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.
Kinderen (4 tot 12 jaar) €4,75
Volwassenen €5,75

Overijssel

De Koppeltuin in het Vechtdal

De Koppeltuin is een natuur educatieve tuin met een blotevoetenpad en waterspeelplek in het Overijsselse Vechtdal. In het naastgelegen natuuractiviteitencentrum De Koppel zijn ook schepnetjes te huur en ontdekkisten te vinden voor bijvoorbeeld het opsporen van waterdiertjes. Er is een terras met picknickbanken en afvalbakken en in vijver ligt een vuurschaal, die beschikbaar is voor groepen (na afspraak). In het natuuractiviteitencentrum is koffie, thee en limonade verkrijgbaar.

Lengte: 60 meter

Adres: Vechtstraat 8, 7772 AC Hardenberg
Prijs: Het blotevoetenpad en de Koppeltuin zijn vrij toegankelijk.

Utrecht

Blotevoetenpad Nieuwegein

Een wandeling op blote voeten over diverse ondergronden: van zacht gras of mos, fijn zand tot grind en grote keien, van houtsnippers tot houtstronken en dikke takken. Voor kinderen is het pad ontzettend leuk omdat er een strandje is, modderige stukken en een avontuurlijke brug. Vieze voeten gegarandeerd maar die kun je bij het startpunt wassen.

Lengte: ongeveer 30 minuten

Adres: Geinoord 9-12, 3432 PE Nieuwegein
Prijs: Met een rugzakje vol leuke ideeën loop je op jouw blote voeten over allerlei materialen. Onderweg doe je uiteenlopende spelletjes en ontdekkingen, met deze spelelementen erbij leg je het pad ongeveer in 60-90 minuten. Een rugzakje kost €5,00 en kan gebruikt worden voor 6-7 personen, je kunt deze huren bij het Milieu Educatie Centrum, zie adres. 

Zeeland

Blotevoetenpad in Park de Mirakel

In Park de Mirakel in Goes is een kort blotevoetenpad. Het pad is een paar 100 meter lang en is aangelegd in het park. Er is helaas weinig informatie over te vinden, heb je voor ons een website of meer informatie laat het dan weten.

Zuid-Holland

Blotevoetenpad Klokshuys

In Vierpolders (gemeente Brielle) is recent een blotevoetenpad aangelegd. Voel de modder tussen je tenen, loop over gras, houtsnippers of zand. Wordt vuil, balanceer op een boomstam, speel buiten, leef! Heerlijk struinen over het net aangelegde blotevoetenpad. Tussen de appel- en peren-, pruimen- en kersenbomen en soms zelfs door het water. Ook is er een pannenkoekenrestaurant te vinden en een speeltuin.

Het Gezinsleven - blotevoetenpad 8

Lengte: duur ongeveer 20 minuten

Adres: Groene Kruisweg 8A, 3237 KC Brielle
Prijs: Het blotevoetenpad is vrij toegankelijk mits je in het restaurant een consumptie nuttigt.

Help mee

Zijn er nog blotevoetenpaden die je mist in dit overzicht of zie je andere fouten in de beschrijving? Laat het ons dan zeker weten, zo houden we samen het overzicht up-to-date.
We wensen iedereen veel wandelplezier en we zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant