Boeken

Heerlijk is het om even te ontspannen met een goed boek. Door boeken laat je je tijdelijk mee voeren naar een andere wereld of je duikt in een onderwerp waar je meer over wilt weten. Lezen is goed voor alle leeftijden. Tijd voor boek reviews, voorlees tips en de boeken top 10’s voor alle leeftijden!

Kies je onderwerp:

Het perfecte fotoboek van Fotofabriek.

Lees meer

Smûk- Een leuk boek met recepten, hand- en knutselwerken

Lees meer

30-dagen challenge: De leukste challenges om jezelf elke maand uit te dagen

Lees meer

10 nieuwe romans voor de zomer van 2021!

Lees meer

Het 6 minuten dagboek – Review

Lees meer

Boek recensie: Problemen laten bij wie ze horen

Lees meer

Waarom is voorlezen belangrijk? De 10 redenen!

Lees meer

Persoonlijke ontwikkeling: Boeken top 5

Lees meer

Top 5: de beste zwangerschapsboeken voor mannen

Lees meer

Boeken

Heerlijk is het om even te ontspannen met een goed boek. Door boeken laat je je tijdelijk mee voeren naar een andere wereld of je duikt in een onderwerp waar je meer over wilt weten. Lezen is goed voor alle leeftijden. Tijd voor boek reviews, voorlees tips en de boeken top 10’s voor alle leeftijden!

Waarom is boeken lezen belangrijk?

‘Lezen is goed voor je’, het is een boodschap die je als ouder en kind vaak tegen komt. Vanuit de wetenschappelijk kant zijn er allerlei onderzoeken gedaan naar het belang van lezen. Zo wordt het in verband gebracht met een rijkere woordenschat tot sociale ontwikkeling, jezelf beter emotioneel kunnen uiten tot zelfs langer leven. 

We leven in een kennismaatschappij. We worden dagelijks geconfronteerd met tekst. Open je e-mail, kijk naar de verkeersboren buiten, probeer maar eens te solliciteren of lees de krant. Het grootste gedeelte van onze dag bestaat uit lezen en schrijven. Boeken hebben een impact op de onderwijskansen van een kind, kinderen die opgroeien in een huis met meer dan 500 boeken volgen gemiddeld drie jaar langer onderwijs en ronden vaker een universitaire opleiding af dan zij die opgroeien in een boekarme omgeving. Dit stuk komt uit een studie van University of Nevada. 

Boeken en kinderen

De kennismaking met boeken begint al jong, een baby’s fantasie kun je al prikkelen door voor te lezen uit boeken. Ze leren er nieuwe woordjes door het is god voor de spraakontwikkeling. Eens is het ook nog eens heel gezellig zo’n voorleesmoment! Wie is er niet groot geworden met sprookjes, Rupsje Nooitgenoeg en 365 verhaaltjes voor het slapen gaan boeken? 

Wil je het leuk houden? Kies dan zelf het boek, je kind zal anders aan de intonatie merken dat jij het boek maar niks vindt. Hoe enthousiaster jij bent hoe leuker! Zeker als je aan een baby voorleest is he slim om de boeken buiten handbereik te houden. Je wilt geen afgesabbelde hoekjes of gescheurde pagina’s. Vinden ze het spelen veel te leuk? Geef ze dan eens stoffen boekjes of een stapel oude tijdschriften die ze kapot kunnen scheuren. 

Voorlezen is belangrijk, als je kijkt naar de onderzoeken waarin ze kinderen waaraan veel is voorgelezen vergelijken met kinderen waarbij dit niet het geval is zie je duidelijk terug dat voorlezen veel goeds heeft gedaan bij de taalontwikkeling, de woordenschat een het taalgevoel in het algemeen. Hun zinsopbouw, grammatica, de opbouw van hun verhalen en het woordgebruik van kinderen waarin veel is voor gelezen is veel verder ontwikkelt. Reden genoeg dus om er regelmatig wat boeken bij te pakken!

Boeken verbeteren ook het inlevingsvermogen van kinderen, ze ontwikkelen een goed analytische vermogen waarbij ze de verschillende kanten van een situatie, probleem of vraagstuk kunnen zien en vervolgens probleemoplossend handelen. Lezen bevordert ook de communicatie en het inlevingsvermogen, ze kunnen beter begrijpen hoe een ander zicht voelt en zich beter uit drukken. 

Boeken kunnen helpen om met moeilijke situaties om te gaan, er zijn boeken geschreven speciaal om kinderen te helpen om te gaan met een scheiding, ze te begrijpen wat het gevoel van verliefdheid is en hoe ze kunnen omgaan met het verlies van een dierbare zoals een opa of oma. Dus ga samen als gezinsactiviteit naar de bibliotheek en zoek allemaal wat leuks en leerzaams uit, vaak kun je nog een leuke puzzel meenemen waarmee je ze, als er goed geluisterd is, kunt belonen.

Lezen volwassenen eigenlijk wel genoeg?

We willen allemaal graag dat kinderen veel lezen, maar doen we dit eindelijk zelf wel genoeg? Kruip op de bank of in een lekkere fauteuil en pak er een goed boek bij in plaats van dat je afleiding zoekt bij de tv. Een boek lezen werkt ontspannend, lezen kan jouw stressniveau met maar liefst 68 procent doen dalen!

Je leeft langer! Uit onderzoek van Yale University of Public Health is gebleken dat mensen die regelmatig lezen een langere levensverwachting hebben. Daarnaast kun je er ook nog eens beter door slapen! Alle techniek van tegenwoordig straal blauw licht uit wat ons slaapritme in de war brengt. In plaats van dat we melatonine aanmaken breekt het blauwe licht het juist af. Kun je vaak slecht in slaap komen? Leg je telefoon dan een uur voor het slapen gaan weg en pak er een boek bij! Dan weet ik zeker dat je heerlijk in slaap kunt vallen.

Een boekenwurm doet niet meteen denken aan een heel sociaal persoon. Toch zijn mensen die veel boeken lezen beter in het meeleven met personages en uiteindelijk met personen in de echte wereld! Lezen helpt dus niet alleen om de beste van de klas te worden, maar het laat je ook meevoelen met de mensen om je heen. Je hebt meer inzicht in wat andere voelen en denken en hebben dus meer empathie. 

Maar hoe zorg je ervoor dat je nu écht meer gaat lezen?

Het is vaak een doel, ik wil dit jaar 52 boeken lezen, 25 boeken lezen, 10 misschien? Vaak houden we het maar een paar één of twee weken vol, net zoals met alle onze andere goede voornemen verdwijnen de boeken vaak weer in de kast om daar stof te vangen. Zonde, want lezen is echt heel fijn!

Je kunt je boeken overal mee naar toe nemen, geen saaie wachttijd meer terwijl je kind bij de fysio, de logopedist of de zwemles zit. Ga je bijvoorbeeld met de trein of de metro naar je werk? Lees dan een aantal pagina’s in plaats van dat je voor de zoveelste keer door je sociale media pagaaien’s scrolt.

Zelf vind ik het erg leuk om bij te houden wat ik lees en heb ik een lijst met boeken waar ik nog nieuwsgierig naar ben. Net zoals met to do lijstjes voelt het goed om weer een boek af te strepen, als je de boeken vervolgens ook nog waardeert dan kom je er vanzelf achter welke schrijvers en genre’s jou het beste liggen. Ik gebruik hier graag de website Goodreads voor, hier kun je boeken waarderen, recensies lezen en bijhouden wat je leest en wat je nog graag wilt lezen. Je kunt doelen stellen en deze delen met je vrienden zo houden jullie elkaar gemotiveerd!

Natuurlijk komen er bij het uitzoeken en lezen van boeken ook vragen naar boven. Welke boeken passen bij mij? Hoe weet ik welk genre een boek is? Je wilt graag betrouwbare recensies lezen en bent op zoek naar boeken die iets kunnen toevoegen voor jou. Dit kan ontspanning zijn maar ook persoonlijke ontwikkeling of andere kennis ervaren. Het is belangrijk dat een boek aansluit bij jouw  lifestyle! Wij gaan onze favorieten met je delen en je vragen rondom het lezen van boeken beantwoorden!