Borstvoeding anno 2022

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig om dingen ‘gewoon’ te maken in onze maatschappij. We zijn meer en meer genderneutraal ingesteld, we houden een pride om duidelijk te maken dat je alles mag en kan zijn wat je wilt zijn en we zijn helemaal into grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe zit het nu met borstvoeding anno 2022??

Op de werkvloer; Rechten en plichten

Wanneer je borstvoeding geeft heb je rechten en plichten als medewerker binnen een bedrijf. Op de site van de Rijksoverheid kun je heel makkelijk terug vinden waar je recht op hebt wanneer je borstvoeding wilt gaan geven tijdens werktijd. Gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling heb je recht om je werk te onderbreken om je kind in alle rust borstvoeding te geven en/of te kolven.

Het kolven of voeden mag zo vaak als je wilt maar niet langer dan een vierde van de arbeidstijd per dienst. Kolven of voeden moet plaatsvinden in een hygiënische ruimte die van binnen af te sluiten is. Hier dient zelfs een bank of comfortabele stoel in aanwezig te zijn om je kindje zo fijn mogelijk te kunnen voeden.

Easy peasy dacht ik zo! Bovenstaande is wettelijk vast gelegd, maar hoe gaat dit nu in de praktijk?

Mijn ervaring

Na mijn bevalling wist ik het deze keer zeker, ik ga borstvoeding geven! Mijn kraamhulp was enthousiast en mijn zoontje hapte goed aan. Een pas geboren baby moet nog de hele wereld gaan ontdekken, maar stiekem kunnen ze al wel veel en wij waren vanaf dag één een goed team.

Voor iets wat gestimuleerd wordt door verloskundigen en geadviseerd wordt als beste voeding is het maar bar slecht geregeld in Nederland omtrent het geven van borstvoeding! Waar rondom elke ’trend’ een hoop ophef wordt gemaakt en meteen dingen mogelijk worden gemaakt vind ik zelf dat er voor borstvoeding meer oog mag zijn.

Het Gezinsleven - IMG 0844 jpg
Momentje na het voeden

Ik werk zelf in de kinderopvang en je zou denken dat wanneer je borstvoeding geeft het zeker daar prima geregeld is. Toch is dit in mijn situatie niet helemaal waar geweest. De daarvoor bestemde ruimte was niet beschikbaar om te kolven, waardoor ik in een ruimte kwam die ik niet kon afsluiten en waar iedereen binnen kon lopen. Ik heb zelf geprobeerd deze zo comfortabel mogelijk in te richten zodat ik toch enigszins prettig en verdekt opgesteld kon kolven. Mijn zoontje was namelijk de eerste maand nog thuis wegens het ouderschapsverlof van mijn partner.

Dikwijls was het zo dat ik mijn kolf moment afstelde op het werk, in plaats van andersom. Ik kolfde in mijn pauze of rekte een uur om ervoor te zorgen dat het enigszins uitkwam op de groep gezien er ook niet altijd iemand was die mij over kon nemen. Dit laatste was wel de bedoeling, maar door personeelstekort werden bevoegde stagiaires ingezet waardoor mijn back-up verdween. Overmacht, maar ontzettend stressvol voor mij en mijn collega’s.

Het Gezinsleven - IMG 3532

Toen mijn zoontje eenmaal mee ging werd het erger. Gezien er nog steeds niemand was om mij over te kunnen nemen en ik schoolroutes moest rijden om kinderen op te halen zou ik iemand op de groep moeten aflossen. Dat betekende op de groep voeden. Ik weet dat hiervoor borstvoedingsdoeken bestaan, heb deze ook geprobeerd maar zowel voor mijn zoontje als voor mij was dit stressvol en onprettig. Oplossing?! Voeden in een tent en mijn collega op vervoer.
Dit ging niet werken en dat voelde ik in alles. Ik voelde me zo onbegrepen en in de steek gelaten! Ik wist dat het een deel onmacht was, maar ik voelde me ontzettend tot last over iets wat in mijn ogen het mooiste is wat ik mijn zoontje heb kunnen geven.

Mede deze stress heeft ervoor gezorgd dat ik veel ziek werd omdat er geen energie was om én mijn borstvoeding én mijn weerstand op peil te houden. Na een paar uur opname in het ziekenhuis heb ik er met pijn in mijn hart mede voor mijn gezondheid voor gekozen om de borstvoeding af te gaan bouwen. Mentaal kostte dit me heel veel!

Het moet anders.

Ik ben echt van mening dat dit anders moet! Pas geleden op het consultatiebureau liep het wat uit, mijn arts moest ‘even vlug kolven’. Ze excuseerde haarzelf hier voor. Hoe dan?! Waarom is er wettelijk van alles vastgelegd maar kan het in de praktijk gewoon niet plaats vinden? Het kost je als moeder zo onwijs veel energie en stress. Energie die je liever ergens anders in steekt! Borstvoeding is zo’n onwijs mooi avontuur. Hard werken en het gaat zeker niet vanzelf. Waarom kan onze maatschappij hier niet volledig in mee?

We organiseren een pride, want iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Waar kan ik als moeder voeden in de stad? Juist, op het toilet of gewoon in het openbaar. En hoewel we allemaal vinden dat dit moet kunnen, vinden we het ook allemaal raar als het ook daadwerkelijk gedaan wordt. En misschien voelen sommige moeders, waaronder ik zelf, zich daar helemaal niet fijn bij!

Een concrete oplossing heb ik zelf ook niet helemaal, maar ik vind echt dat hier naar gekeken mag worden. Het is geen stimulatie voor de ‘nieuwe’ moeder als je borstvoedingsreis zo moet verlopen. Laten we borstvoeding stimuleren door het ook daadwerkelijk gewoon en makkelijk te maken!

Mijn borstvoedingsavontuur is helaas ten einde. Mijn productie liep na het afbouwen van één voeding eigenlijk al steeds meer terug. Zes maanden heb ik mogen genieten van dit avontuur! En ondanks alle frustraties, stress vanuit werk en aanpassen in levensstijl zou ik het zo weer doen. Het is het mooiste wat ik ooit gedaan heb!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant