Het recept voor het lekkerste Brabants worstenbrood

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Wat is een Brabantse blog met de lekkerste recepten nou zonder het typische Brabants worstenbrood? Precies helemaal niks, daarom is het nu tijd voor een leuke blog met daarin een overheerlijk recept voor de beste Brabantse worstenbroodjes? Worstenbroodjes zijn een echte Brabantse delicatesse en wij zijn dan ook een grote favoriet van het Eindhovense Houben worstenbrood. Echter zijn we dit keer op zoek gegaan naar de allerlekkerste recepten voor worstenbroodjes zodat je deze zelf kunt maken. Benieuwd naar ons recept? Lees dan snel verder.

Het Gezinsleven - brabants worstenbrood

Het beste recept voor Brabants worstenbrood

Voor het allerbeste Brabants Worstenbrood zijn wij onderstaand recept tegengekomen. Dit recept is goed voor 50 worstenbroodjes (Het bakken van deze worstenbroodjes kost ongeveer vier uurtjes). Wil je er graag meer bakken dan 50 stuks? Houd dan wel rekening met de doorlooptijd en zorg voor voldoende ruimte in je vriezer!

Het beste gehakt

De worst is toch wel een van de belangrijkste ingrediënten van goed Brabants worstenbrood. Zo maakt Houben worstenbrood gebruik van duurzaam Brabants gehakt van de HeydeHoeve (verkozen tot beste varkensvlees van Nederland).

Let wel op met het gebruik van het gehakt, gehakt heeft namelijk de neiging om flink te krimpen als je het gaat bakken. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn want dan houden we een broodje met lucht over en een erg klein worstje. Met behulp van de juiste balans tussen paneermeel en eieren kan je de krimp voorkomen en zorg je voor de beste smaak.

brabants worstenbrood gehakt

Kruiden

Je kunt kruiden gebruiken om de smaak van je worstenbroodje te versterken, je kunt hiervoor zelf de kruiden maken maar je kunt ook gebruik maken van standaard gehaktkruiden. Het lekkerste is natuurlijk om deze helemaal zelf te maken, als je hiervoor hebt gekozen zullen we je hieronder de samenstelling van de benodigde ingrediënten geven.

Benodigde Ingrediënten voor (50) overheerlijke Brabantse worstenbroodjes

Ik heb de benodigde ingrediënten voor het beste Brabants worstenbrood onderverdeeld een aantal verschillende onderdelen:

Het deeg

 • 1 kg bloem
 • 6 dl melk
 • 150 gr boter
 • 20 gr zout
 • 5 gr suiker (ongeveer twee theelepels)
 • 2 zakjes instant gist

De worstjes

 • 1,2 kg ongekruid varkensgehakt
 • 3 eieren 1 dl melk
 • 2 eetlepels mosterd
 • 200 gr paneermeel
 • 30 gr gehaktkruiden

Gehaktkruiden

 • 1/4 nootmuskaat
 • 1/4 foeli
 • 1/4 peper
 • 1/4 zout
 • Overig Extra bloem om te bestuiven
 • 1 losgeklopt ei
brabants worstenbrood variaties

Klaar om aan het werk te gaan

Nu we alle ingrediënten hebben kunnen we aan de slag met het bakken van het beste Brabants worstenbrood. We gaan dit onderverdelen in een aantal verschillende stappen:

1. Het deeg bereiden

De basis van goed Brabants worstenbrood is het deeg, bereid deze dan ook met liefde. Voordat we beginnen met de bereiding pakken we eerst een steelpan en verwarmen we het melk en de boter. Als het melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten kunnen we starten. Tussentijds kunnen we het bloem zevenin een beslagkom en voeg daarin ook alle andere droge ingrediënten toe.

Terwijl je alles door elkaar mixt kan je langzaam de melk en de boter in delen toevoegen. Daarna kan je het deeg nog een kwartiertje kneden totdat je een mooi glad en soepel geheel krijgt. Als dit is gelukt haal je het deeg uit de kom, maak hier een mooie bol van en leg het onder een warme vochtige doek zodat het deeg een half uur kan rijzen.

2. De worstjes klaarmaken

Pak weer een grote kom en voeg hierin alles samen (het gehakt, de eieren, het paneermeel, de mosterd en de specerijen). Kneed alles goed door elkaar en voeg daarna in delen de melk toe. Let wel op dat het gehakt niet te vochtig wordt, als dit het geval is hoef je niet al het melk te gebruiken. Voeg de kruiden toe en voeg indien gewenst nog wat peper en zout toe.

Als je dit hebt gedaan starten we met het draaien van de worstjes, maak deze ongeveer 10 centimeter lang. We gebruiken hiervoor ongeveer 34 gram per worstje. Als je de worstjes hebt gerold kan je deze op een plaat leggen, zorg wel dat deze plaat is bestrooid met bloem zodat de worstjes er niet aan vastplakken.

3. Verdeel het deeg

Als het deeg inmiddels een half uurtje heeft kunnen rijzen gaan we deze onderverdelen in kleine bolletjes. We maken bolletjes van ongeveer 38 gram per stuk en leggen deze op een bakplaat. Leg ook nu weer een warme vochtige handdoek over deze bolletjes heen zodat deze bolletjes nogmaals een half uur kunnen rijzen.

4. Het bereiden van het lekkerste Brabants worstenbrood

De voorbereidingen zijn afgerond en we kunnen nu van start met de bereiding. Pak als eerst een bolletje deeg en rol deze plat in een mooie ovale vorm welke net iets langer is dan het worstje. Als je dit hebt gedaan leg je in het midden van het deeg het worstje, rek de uiteinden nog iets verder op en vouw ze over het worstje heen. Doe nu hetzelfde voor de lange zijde; plak de ene lange zijde aan de onderkant van het broodje over de andere lange zijde. Maak het eventueel wat vochtig zodat het beter blijft plakken.

Vervolgens leg je het broodje op de bakplaat en bestrijk ze met het opgeklopte ei. Let vooral op dat je uiteindes niet teveel deeg bevatten.

5. De oven in

Als je alle worstenbroodjes hebt gemaakt moet je deze nog een minuut of 20 laten rijzen. Daarna kan je de oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden en als de oven is opgewarmd leg je de worstenbroodjes 25 minuten in de oven en laat je deze daarna afkoelen op een rooster.

brabants worstenbrood bakker

Bewaren en bereiden

Als het overheerlijke Brabants worstenbrood klaar is wil je deze natuurlijk direct proeven maar je wilt waarschijnlijk ook een deel bewaren in de vriezer. Je kunt Brabants worstenbrood prima in de koelkast of diepvries bewaren, let er wel op dat je ze niet te lang in de koelkast laat liggen. Wij aanraden om deze maximaal 5 dagen in de koelkast te bewaren.

Wil je later jouw Brabants worstenbrood opwaren? Doe deze dan een minuut of 8 in de oven op 175 graden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant