Carnaval is voor veel Brabanders en Limburgers het grootste evenement van het jaar. Veelen kijken hier al maanden naar uit en wanneer je lid bent van een carnavalsvereniging kan je het soms als een parttime baan beschouwen met alle ‘verplichtingen’ om de festiviteiten heen. Voor mensen ‘boven de rivieren’ is het soms lastig te begrijpen hoe het werkt wanneer ze filmpjes van feestende carnavallers voorbij zien komen maar toch zien we steeds meer mensen van boven de rivieren naar het zuiden afreizen om 1 of enkele dagen feest te vieren.
De geschiedenis
Het is in de basis een katholiek feest en werd oorspronkelijk gevierd voor de vastentijd als voorbereiding op Pasen. Schijnbaar vonden de eerste vieringen van het feest al in de middeleeuwen plaats. De reden was dat het een uitlaatklep was voor de start van het vasten. Destijds ging het enkel om lekker eten en drinken waarbij het volk optochten en optredens organiseerde om de invloedrijke inwoners belachelijk te maken. Een ander leuk weetje is dat het woord carnaval afgeleid zo kunnen zijn van het Latijnse ”carne vale”. De vertaling hiervan is ”vaarwel vlees”.
Door verschillende redenen (godsdienst en politiek) werd het feest steeds verder onderdrukt en zelfs verboden. Na de eerste wereldoorlog rukt het langzaam weer op maar de tweede wereldoorlog maakt hier weer een einde aan. Het einde van de tweede wereld oorlog zorgt voor reden tot feest en carnaval geniet een enorme populariteit waarbij de carnavalsverenigingen als paddenstoelen uit de grond schieten. Ieder dorp en iedere stad heeft tijdens deze dagen een eigen bijnaam. Eindhoven is bijvoorbeeld Lampengat en andere bekende namen zijn Oeteldonk (‘s-Hertogenbosch) en Kruikenstad (Tilburg). De echte diehards hebben op hun kleding natuurlijk ook bijpassende emblemen zoals bijvoorbeeld de kruikenstad emblemen.
Kleding tijdens carnaval
De klederdracht loopt nogal uiteen. In veel delen van Brabant is een ‘gek’ kostuum heel normaal om aan te trekken. Denk hierbij aan dieren, bekende mensen, oude en buitenlandse kledendracht of zelf gemaakte kostuums. In Limburg is het bijvoorbeeld populair om jezelf onherkenbaar te maken door je gezicht te voorzien van Smink.
Een ander mooi voorbeeld is Oeteldonk, oftewel ‘s-Hertogenbosch, daar kleedt eigenlijk iedereen zich hetzelfde. De stadskleuren rood, geel en wit zijn prominent aanwezig in vorm van sjaals en handschoenen en men draagt prachtige carnavalsjassen welke voorzien is van zoveel mogelijk buttons en emblemen. Wanneer je hier carnaval viert in bijvoorbeeld een lederhose val je direct op.
Boven de rivieren
Zoals aangegeven zijn er steeds meer landgenoten van boven de rivieren die met het carnavalsvirus besmet raken. Iedereen is natuurlijk van harte welkom maar het kan wel handig zijn als je een beetje vooronderzoek doet. Kijk dus welke stijl van kleding past bij de locatie waar je feest gaat vieren en probeer alvast de grootste hits uit je hoofd te leren zodat je deze mee kan zingen met de rest. Ga je naar vrienden of familie in het zuiden van Nederland dan is het niet onverstandig om even te vragen hoe er carnaval gevierd wordt zodat je hier alvast rekening mee kan houden. Ga je volgend jaar carnaval vieren dan wensen we je alvast veel plezier!