Wat valt er onder een collectieve zorgverzekering?

Wij beoordelen dit product met een:

Wil je overstappen van zorgverzekering of ga je voor het eerst een zorgverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om je hier goed in te verdiepen. Je voorkomt zo niet alleen dat je onnodig veel premie betaalt, maar ook dat je niet goed verzekerd bent. Tijdens jouw zoektocht kom je ongetwijfeld ook een collectieve zorgverzekering tegen. Dit is een zorgverzekering die je afsluit met een groep mensen, zoals collega’s of leden van een (sport)vereniging. Ben je benieuwd of dit iets voor jou is? Dan wil je vast eerst wat meer over deze verzekering weten. Daarom vertellen wij je in deze tekst wat er allemaal onder een collectieve zorgverzekering valt.

Je bepaalt grotendeels zelf hoe je verzekerd bent

Voor wat betreft de dekking verschilt een collectieve zorgverzekering niet veel van een reguliere zorgverzekering. Je bepaalt namelijk grotendeels zelf hoe je verzekerd bent. Net als voor iedere andere Nederlander van 18 jaar en ouder geldt dat je minimaal de basisverzekering af moet sluiten. Hiermee worden kosten die te maken hebben met je gezondheid zoals voor de huisarts, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen en ziekenvervoer vergoed. Omdat dit de verzekering met de minst uitgebreide dekking is, is het ook de goedkoopste collectieve zorgverzekering.

Een behandeling bij de tandarts en fysiotherapie valt ook bij een collectieve zorgverzekering niet binnen het basispakket. Wil jij je hier toch voor verzekeren? Dat kan door een aanvullende verzekering af te sluiten. Ook voor deze verzekeringen geldt weer dat je bij veel verzekeraars zelf bepaalt waar je voor verzekerd bent. Wil jij je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie? Dan kies je zelf het aantal behandelingen waarvoor je verzekerd wilt zijn. Voor wat betreft een aanvullende tandartsverzekering kun je meestal zelf een maximaal verzekerd bedrag per jaar kiezen. Kortom: je kunt een collectieve zorgverzekering dus bijna volledig afstemmen op jouw zorgbehoefte.

Let op: collectiviteitskorting op basisverzekering vervalt in 2023

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Deze verzekering is vooral populair omdat er een collectiviteitskorting geldt. Hierdoor betaal je vaak minder premie voor een collectieve zorgverzekering dan wanneer ja individueel zo’n verzekering afsluit. Op dit moment mag een verzekeraar nog maximaal 5% korting geven, maar dit is vanaf 2023 niet langer het geval. De voornaamste reden hiervoor is dat verzekeraars de premie van de basisverzekering vaak eerst verhogen, waardoor je in principe maar weinig voordeel hebt van een collectieve zorgverzekering. Verzekeraars mogen wel korting blijven geven op aanvullende verzekeringen, waardoor collectieve zorgverzekeringen blijven bestaan. Dat is handig om te weten als je nog twijfelt of je wel of geen tandartsverzekering wilt afsluiten.

Collectieve zorgverzekering afsluiten

Ben je aankomend jaar van plan om je (opnieuw) aanvullend te verzekeren? Dan kan een collectieve zorgverzekering interessant zijn. Je kunt deze verzekering echter alleen afsluiten met een groep mensen. Ben je student en twijfel je of je in aanmerking komt voor een collectieve zorgverzekering? Dit is zeker mogelijk, bijvoorbeeld via een vereniging waar je lid van bent. Dit kan een sportvereniging zijn, maar ook een studentenvereniging. Ben je geen student? Dan is het ook mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten via een (sport)vereniging. Als je geen lid van een vereniging bent, kun je kijken of jij je via jouw werk collectief kunt verzekeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant