Coquille met pastinaak puree, klinkt lekker toch? Maar waarom is het leuk om hier een blog over te schrijven? Het wordt steeds populairder om thuis voor familie en/of vrienden te koken. Waar we vroeger juist eerder uit eten wilde gaan is er sinds een aantal jaar de trend ontstaan om juist thuis lekker te koken. Vooral met de maatregelen rondom corona is het thuis afhalen van eten of zelf koken enorm gestegen in populariteit.
Je hoort ook steeds vaker dat mensen er hun hobby van maken en zelfs apart servies of accessoires kopen om de tafel aan te kleden, alsof je echt uit eten bent. Ter inspiratie zullen we hier een leuk gerecht uitwerken wat je kan maken voor 4 personen, coquille met pastinaak puree en hazelnoot boter. Wij hebben coquille met pastinaak puree en hazelnoot boter zelf een keer gemaakt als amuse en daarvoor 1 coquille gebruikt.
Wat heb je nodig voor coquille met pastinaak puree?
Ingrediënten
12 coquilles (3 p.p.)
3 Pastinaken
250 ml melk
250 ml slagroom
100 gr pancetta blokjes
100 gr roomboter
60 gr hazelnoten
Olijfolie
bakboter
Peper
Zout
Kookgerei
Kookpan
Koekenpan
Maatbeker
Staafmixer
Keukenrol
Keukenmachine
Aan de slag
Voor het gerecht coquille met pastinaak puree beginnen we met het schillen van de pastinaak, je kan hier een dunschiller voor gebruiken. Snij de pastinaak vervolgens in grove stukken en breng deze samen aan de kook met de 250 ml melk en 250 ml room. Kook de pastinaak totdat deze helemaal gaar is. Dit zal ± 12-15 minuten duren maar kan per fornuis verschillen. Zorg er ook voor dat je tussentijds goed blijft roeren omdat je anders een vliesje op de melk krijgt.
Wanneer de pastinaak gaar is kan je deze afgieten. Let op: bewaar ongeveer één kop kookvocht in een maatbeker. Je kan bijvoorbeeld een zeef gebruiken om het kookvocht van de pastinaak te scheiden. Gebruik vervolgens een stafmixer om een mooie gladde puree te maken van de pastinaak, voeg zo nu en dan extra kookvocht toe om het geheel extra glad te krijgen.
Pak vervolgens de koekenpan om de pancetta blokjes te bakken en zorg ervoor dat je ze helemaal uitbakt. Leg de uitgebakken pancetta blokjes vervolgens op een vel keukenrol op een bord zodat ze goed uit kunnen lekken. Wanneer ze uitgelekt zijn kunnen ze helemaal fijn gemalen worden met een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt kan je ze fijn malen door er met een zwaar voorwerp op te drukken. Herhaal het fijn malen ook met de hazelnoten.
Nu mogen we aan de slag met de coquilles. Zorg ervoor dat je deze goed droog maakt en met wat peper en zout op smaak brengt. Pak een koekenpan en giet hier een klein beetje olijfolie in. Warm de pan op en bak de coquilles vervolgens 1 minuut per kant en haal ze dan uit de pan.
In dezelfde pan kan je nu een klont boter laten smelten en de fijngemalen hazelnoten toevoegen. Zorg ervoor dat je de hazelnoten met de boter mooi bruin bakt.
Het bord opmaken
Zorg ervoor dat het bord mooi schoon is en leg er een mooie eetlepel pastinaak puree op. Laat de coquilles op de puree rusten met daar overeen de hazelnoot boter. Als laatste kruimel je de gemalen pancetta over het geheel heen. Je kan er eventueel nog 1 blaadje peterselie op leggen om het af te maken. Gefeliciteerd, je hebt een prachtig bord coquille met pastinaak puree en hazelnoot boter gemaakt en opgediend.
Leuk extraatje
Als je nog iets extra toe wil voegen aan de coquille met pastinaak puree en hazelnoot boter kan je pastinaak chips toevoegen. Zorg ervoor dat je 1 extra pastinaak hebt en schil je net als hierboven. Vervolgens schaaf je die in dunne lange plakjes met bijvoorbeeld een kaasschaaf. Breng een steelpannetje aan de kook met olijfolie en pak een leg een plakje pastinaak in het kokende pannetje. Met een tang kan je de pastinaak omdraaien.
Let er wel goed op dat je de zodat de pastinaak tijdig omdraait omdat deze anders snel verbrand en zwart wordt. Wanneer de pastinaak beide kanten een beetje bruin uitslaat kan je deze uit het pannetje halen en uit laten lekken op een velletje keukenrol op een bord. Serveer de pastinaak chips samen met de coquille met pastinaak puree en hazelnoot boter op het bord.