Museum

Tijd voor wat anders voor jou en je gezin! Ontdek de rijke cultuur en geschiedenis van Nederland met een bezoek aan een mooi, interessant museum. Door heel Nederland zijn er tal musea’s. Vaak wordt gedacht dat musea saai zijn maar dat is echt niet meer zo! Er zijn heel veel musea die ook ontzettend leuk, educatief en vooral interactief zijn voor kinderen. Zo is er een spoorwegen museum, een Kinderboekenmuseum en kunnen zelfs de allerkleinste al terecht bij Nemo voor een interactieve tentoonstelling. Lees snel verder voor meer leuke inspiratie!

Kies je onderwerp:

10 beste musea in Noord-Brabant voor kinderen

Lees meer

De leukste gezinsvriendelijke activiteiten in Assen

Lees meer

Museum

Voor een mooi, interessant museum bezoek kun je in heel Nederland terecht. Vaak wordt gedacht dat musea saai zijn maar dat is echt niet meer zo! Er zijn heel veel musea die ook ontzettend leuk zijn voor kinderen. Zo is er een spoorwegen museum, een Kinderboekenmuseum en kunnen zelfs de allerkleinste al terecht bij Nemo voor een interactieve tentoonstelling. Vaak worden er in musea ook speurtochten uitgezet zodat de kinderen niet alleen maar met de handjes op de rug mogen rondkijken, want mijn moeder zei altijd: kijken doe je met de oogjes! Maar wat waren dat ooit saaie dagen en gelukkig hebben musea hier iets op bedacht. Nu maak je er een leuk uitstapje van met het hele gezin.

Uitstapje met kinderen

Denk eens aan uitstapje naar een openluchtmusea zoals Veenpark waar je in een treintje een rondreis maakt en waarbij je zo kunt ontdekken hoe er vroeger geleefd werd. Neem eens een kijkje bij het nationaal gevangenismuseum in Veenhuizen. Hier mag je overal in, bijvoorbeeld een gevangeniscel zodat je echt kunt ervaren hoe het is om een gevangene te zijn!

Het Aviodrome in Lelystad is ook een aanrader, hier kun je meer dan 100 vliegtuigen bekijken, aan boord gaan en je een echte piloot voelen. Mijn eigen persoonlijke favoriet is het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Hier heb ik vroeger als kind een schoolreisje naar toe gehad en 2 nachten mogen verblijven in een oude boerderij, een ervaring om nooit meer te vergeten.

Nu we weten dat musea zeker voor kinderen niet saai hoeven te zijn is het tijd om eens te kijken naar de belangrijke taak die musea in Nederland vervullen. Ze moeten er namelijk voor zorgen dat historische bronnen goed bewaard blijven, onderzocht kunnen worden en dat ze toegankelijk zijn voor anderen. Het CBS heeft de musea sector in Nederland onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat we maar liefst 680 musea rijk zijn. De vraag die dan natuurlijk volgt is:

Wanneer is het een museum?

 • Het heeft een vaste locatie, is permanent opengesteld en is minimaal 28 weken per jaar, drie of meer dagen per week, vrij toegankelijk. Musea die alleen op afspraak te bezoeken zijn, worden dus niet mee gerekend.
 • Het heeft geen winstoogmerk, het is in ieder geval een ANBI-instelling of Stichting.
 • Het heeft een eigen collectie of heeft een collectie die langdurig in bruikleen is.
 • Het heeft een website of is benaderbaar via verwijzing op een groter platform.
 • Het heeft een beleidsplan en beschikt over een jaarrekening.

De oudste

Dit is het Teylers Museum in Haarlem, sinds 1784 is deze ononderbroken geopend en kan publiek kijken naar voorwerpen van kunst en wetenschap. Toen Pieter Teyler overleed liet hij een enorm vermogen na, uit zijn testament werd duidelijk dat hij wilde dat er een plek kwam waar iedereen kennis kon opdoen. Want zoals hij altijd zei: ‘kennis is macht, kennis maakt mensen onafhankelijk en gelukkiger’. Vijf van zijn vrienden voegden de daad bij het woord en richten het op.

Top 5 meest bezochte musea

De top 5 meest bezochte musea van Nederland bevinden zich toevallig allemaal in Amsterdam:

 1. Rijksmuseum
 2. Van Gogh Museum
 3. Anne Frank Huis
 4. NEMO
 5. Stedelijk Museum Amsterdam

Weetjes

 • In de provincie Drenthe vind je nog geen 30 musea, veruit het minste van alle provincies in Nederland, de meeste Musea bevinden zich in Noord-Holland.
 • Meer dan 30 miljoen keer per jaar worden musea bezocht, waarbij 1 op de 3 bezoekers uit het buitenland komen.
 • Er zijn maar liefst 1,4 miljoen mensen die een jaarkaart bezitten.
 • Nederland is in het trotse bezit van het enige Bagger museum wat je in de wereld kunt vinden, hoe toepasselijk voor een land wat zo goed is in landwinning. Je vindt het in de Zuid-Hollandse plaats Sliedrecht.
 • De musea die vallen onder de categorie ‘geschiedenis’ worden het vaakst bezocht.
 • We zijn er goed in van alles musea te maken, zo vind er in Naarden één voor weegschalen, in Boxtel voor Wasch- en strijken en op Schiermonnikoog voor schelpen. Voor theepotten kun je terecht in Swartbroek, wil je alles leren over carnaval dan kan je naar Oldenzaal en in Steenwijk vind je er één voor kermis- en circus.
 • De grootste ter wereld is het Louvre in Parijs met een totale oppervlakte van maar liefst ruim 160.000m². Wil je alle 390.000 kunstobjecten in het Louvre bewonderen, dan moet je hier 100 dagen voor uittrekken.