Natuur

Genieten met je kinderen van de Nederlandse natuur. Wandelen over uitgestrekte heide, struinen door duingebieden, blotevoetenpaden ontdekken, kanoën over kronkelende beekjes, een terras met een kop koffie waar je uitkijkt op een kinderspeeltuin. Het is er allemaal en wij zorgen ervoor dat jij dit kan ontdekken. Want om een leuke dag te hebben is het echt niet altijd nodig om veel geld uit te geven aan een pretpark, laat je kinderen lekker uitwaaien op het strand en hoe leuk is het om samen kano te varen? Bij ons vind je het allemaal.

Kies je onderwerp:

ONTHULD! De krachtige impact van wandelen op je fysieke en mentale welzijn!

Lees meer

Houd muggen op afstand met deze planten op je terras

Lees meer

Mijn auto ijsvrij maken en houden, hoe doe ik dat?

Lees meer

Wandeling op de Strabrechtse heide

Lees meer

10 leuke zomer dates!

Lees meer

50 ideeën, maak een bucketlist voor kinderen!

Lees meer

Speelbossen in Gelderland, ontdek de natuur met kinderen!

Lees meer

Kom tot rust in de natuur in Gelderland

Lees meer

Natuurspeeltuinen en speelbossen in Noord-Brabant!

Lees meer

6 speelvijvers en speelbossen in Drenthe

Lees meer

De tulpenvelden bezoeken

Lees meer

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Brabant

Lees meer

Speelbossen in Zuid-Holland ? Hier vind je ze allemaal!

Lees meer

3 keer de natuur in Zuid-Holland!

Lees meer

Natuur

Genieten met je kinderen van de Nederlandse natuur. Wandelen over uitgestrekte heide, struinen door duingebieden, blotevoetenpaden ontdekken, kanoën over kronkelende beekjes, een terras met een kop koffie waar je uitkijkt op een kinderspeeltuin. Het is er allemaal en wij zorgen ervoor dat jij ze kan gaan ontdekken. Want om een leuke dag te hebben is het echt niet altijd nodig om veel geld uit te geven aan een pretpark, laat je kinderen lekker uitwaaien op het strand en hoe leuk is het om samen kano te varen? Bij ons vind je het allemaal.

Op deze pagina vind je per provincie een voorproefje, voor alle natuurparken, nationale landschappen en speelbossen van Nederland klik je door naar de provincie waar jij benieuwd naar bent. Ben je op zoek naar blotevoetenpaden, die hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Groningen

In Groningen vind je het oudste cultuurlandschap van Nederland, je ontdekt de mooie vergezichten die vele kunstenaars als inspiratie hebben gebruikt voor hun schilderijen. Het gebied is 5000 hectare groot en naast de prachtige natuur vind je er ook veel historische gebouwen. Je wandelt en fietst in een boerenlandschap, akkers, sloten en eeuwenoude dorpjes kom je onderweg tegen. Er zijn veel historische monumten te vinden, zo is er een authentieke romaanse kerk uit de dertiende eeuw die je kunt bezoeken. Een ander hoogtepunt is het 12e-eeuwse Cisterciënzer klooster te Aduard. Dit gebied is een bijzondere combinatie van natuur en geschiedenis en zeker een bezoekje waard.

Benieuwd wat Groningen nog meer te bieden heeft, kijk dan hier.

Friesland

Als er iets uniek is aan de natuur in Nederland dan is het wel dat je er kunt wadlopen. Wadlopen is het betreden van wad bij laagwater, je kunt wandelend een waddeneilenad bezoeken. De Waddenzee is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten welke droogvallen tijdens eb, het staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Er komen een grote aantal planten- en diersoorten voor, zoals de zeehond en de bruinvis. Zo’n 10 tot 12 miljoen vogels per jaar gebruiken de Waddenzee als broedplaats en overwinteringsgebied. Het is perfect voor een dagje uitwaaien en wadlopen.

Wil je meer weten over de natuur in Friesland, wij hebben al het mooist voor je op een rijtje gezet.

Drenthe

Het klapstuk van de natuur in Drenthe is toch wel het Nationaal Landschap de Aa. Een gebied vol boerenland wat 16 dorpen doorkruist die ieder zijn eigen sfeer kennen. De beek die door dit gebied meandert loopt langs verschillende wandelroutes. Het gebied wordt al duizenden jaren door boeren bewoont en dit maakt het natuurgebied uniek. 

Hier vindt je alle prachtige natuurgebieden van Drenthe! 

Overijssel

Een van de meeste bijzondere natuurgebieden van Nederland vind je in Overijssel. Het gebied heet Weerribben-Wiederen en is het grootste laagveen moerasgebied van Noordwerst-Europa. Het gebied is van oorsprong een turfwingebied, hierdoor ontstond een landschap waar water en land elkaar afwisselen. De natuur kent een gevarieerde flora en fauna, zo zijn er typische moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten te vinden. Naast wandelen en fietsen kun je de moerasbossen en rietlanden ook ontdekken per boot, kano of op een subplank. 

Overijssel telt nog meer natuurgebieden die een bezoekje waard zijn, hier vindt je ze allemaal.

Flevoland

Flevoland is uniek ook qua natuur. Je vindt er het grootste man-made natuurpark ter wereld, maar ook een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Europa. Hoewel iemand die creatief met pen en papier was de natuur in Flevoland heeft uitgetekend is het toch heel divers. Het Nationale Park Nieuw Land laat je hiermee kennis maken. Dit gebied van 29.000 hectare is een waar vogelparadijs. Het park bestaat uit vier natuurgebieden: Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Markermeer en Marker Wadden. 

Voor meer informatie over deze bijzondere plek, kun je hier terecht. 

Gelderland

Het bekendste natuurgebied van ons land vind je in Gelderland. De Hoge Veluwe is niet voor niets razend populair, het is er prachtig! Je vindt er naast de natuur ook architectuur, cultuurgeschiedenis en beeldende kunst. Het park is in 1935 ontstaan en het enige natuurpark in Nederland waar entree voor moet worden betaald. De 5400 hectare natuur bestaat uit 3200 hectare bos, 2100 hectare hei en 60 hectare stuifzand, er is dan ook meer dan genoeg te zien. 

Op zoek naar meer natuur in Gelderland, wij hebben nog veel meer mooie opties voor je.

Utrecht 

Als we aan de randstad en natuur denken, dan komt bij mij meteen het Groene Hart naar boven. Het is een veenweidegebied, je vindt hier veel open water, weilanden, steden en dorpen. Het is een stukje Nederlandse natuur op zijn best door alle prachtige routes langs het water. Je loopt langs koeien, molens, meren en oud Hollandse dorpen. In dit gebied is het ook feest voor de vogelliefhebber, je vindt hier namelijk verschillende bedreigde vogelsoorten zoals de grutto, kievit en scholekster. 

Ben je opzoek naar meer oud Hollandse polders en prachtige natuur, wij hebben alle opties al voor je uitgezocht.

Noord-Holland

Tussen de drukke steden liggen prachtige natuurgebieden. Bekend zijn natuurlijk het Naardermeer en Texel. Je vindt hier bos, heide, duinen, veenweiden, polders en vooral heel veel water zoals de Waddenzee en het IJsselmeer. Op Texel bevindt zicht Nationaal Park de duinen van Texel. Het beroemdste stukje van dit park heet de Slufter. Deze kwelder staat in open verbinding met de Noordzee en stroomt nog regelmatig onder water bij een noordwesterstorm. Door dit deel lopen uitdagende wandelpaden voor de echte avonturier. Tip: neem laarzen mee!

Benieuwd wat hier nog meer te beleven valt, je leest er alles over op deze pagina.

Zuid-Holland

De Hoekse waard is een van de Zuid-Hollande eilanden, er zijn maar liefst zestig polders in het gebied en bijna alle dijken zijn nog aanwezig. De oudste polders bestaan al sinds de veertiende eeuw en de lange geschiedenis van dit gebied vind je op iedere hoek terug. Je vindt hier akkers waarbij je het einde niet kunt zien, lange rijen bomen versieren de randen van de dijk en de omgeving staat vol historische boerderijen en molens. Het is een unieke beleving, een waar Hollands tafereel, waar je naast wandelen en fietsen ook watersport kunt beoefenen. 

Wil jij eens een kijkje nemen in de Zuid-Hollandse natuur, kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

Zeeland

Het grootste nationale park van Nederland is de Oosterschelde. Het is tevens ook het natste nationaal park van Nederland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Doordat het gebied zo lang zowel zoet als zout water kende is er een unieke flora en fauna ontstaan. Je kunt hier zeehonden en bruinvissen spotten! Duiken, wandelen en fietsen. Je vindt hier ook anemonen, zeegaten en duizenden vogels die hun eten vinden tijdens eb. 

Voor alle andere natuurgebieden in Zeeland, kijk je hier.

Noord-Brabant

In Noord-Brabant moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het Nationaal Park de Biesbosch, dit uitgestrekte gebied met een riviereiland is heerlijk voor een weekendje weg. Er zijn genoeg vakantieparken te vinden die je de rust laten ervaren van de Brabantse natuur. Het leuke aan dit park is dat er heel veel te beleven valt. Het is een waterrijk natuurgebied dus het leent zich perfect voor een bezoekje per kano of boot. Naast wandelen en fietsen kun je er natuurlijk ook genieten van het bourgondische Brabant en heerlijk eten in een van de restaurants. 

Wil jij de Brabantse natuur bezoeken, kijk dan hier voor alle natuurgebieden.

Limburg 

Het Limburgse landschap kent drie nationale parken. Voor een unieke beleving kun je terecht in Nationaal park De Maasduinen want ook in Limburg kun je terecht voor een wandeling in de duinen. Het bos- en heidegebied is ruim 4500 hectare groot en je vindt er veel kraanvogels. Deze bijzondere vogel is niet snel te spotten in Nederland maar in het voor- en najaar trekken deze vogels van en naar de Maasduinen, een perfect uitje voor de vogelliefhebber. De natuur heeft zijn huidige vorm gekregen door rivieren, maar ook de wind heeft veel invloed gehad. Je vindt hier paraboolduinen, deze hoefijzervormige duinen zijn ontstaan door de westenwind en kunnen een hoogte hebben van maar liefst 25 meter. 

Wil je meer zien van de natuur in Limburg en zelf een gladde slang, zandhagedis, kraanvogel of nachtzwaluw spotten? Dan vind je hier alles over de natuur in Limburg.

Boordevol ideeën

Zoals je wel door hebt zijn wij fan van de Nederlandse natuur en vertellen we jullie er graag alles over! Hopelijk hebben we je wat ideeën gegeven om even de dagelijkse sleur te verlaten en lekker in de natuur een rondje te lopen of fietsen.