De 10 mooiste steden in de Toscane

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De Toscane is perfect voor mensen die graag steden vol cultuur ontdekken. Je waant je voor eventjes terug in de middeleeuwen en het zijn stuk voor stuk echte trekpleisters. De mooiste steden in de Toscane is niet voor niets een van de populairste vakantie bestemmingen in Europa.

De 10 mooiste steden in de Toscane

De pittoreske dorpen en mysterieuze steden zijn perfect om te genieten van een goed glas wijn, ambachtelijk Italiaans schepijs en te genieten van alle bezienswaardigheden. Onderweg naar je favoriete steden in de Toscane rijd je langs prachte velden vol zonnebloemen, glooiende landschappen, slingerwegen en  wijngaarden. Wij hebben de 10 mooiste steden in de Toscane voor je op een rij gezet!

1. Siena

Als je mooiste steden in de Toscane gaat bezoeken mag je Siena zeker niet missen, deze stad is geweldig en zal je ongetwijfeld lang blijven herinneren. Het centrum is gebouwd rondom het plein Piazzo del Campo, met daarop de indrukwekkende Torre del Mangia. Dit plein is een van de mooiste pleinen van Europa, niet alleen om de bijzondere schelpvorm, de helling, de fontein en de gebouwen er rondom.

Past het in jouw reisplannen, dan raden we je aan om dit plein te bezoeken rondom het historische feest van de Palio. Is het toevallig geen Palio als je Sienna bezoekt? Zorg dan dat je tenminste weet wat er 2 keer staat te gebeuren op dit plein, probeer het gevoel wat de stad dan ademt te begrijpen. 

Andere bezienswaardigheden in Siena zijn het Baptisterium, met de bijzondere versieringen op het witte marmer en natuurlijk het kerkelijke pronkstuk van Toscane de Duomo Santa Maria. Dit is een kathedraal met een ontzettend gedetailleerde frontgevel met prachtige mozaïeken, heiligenbeelden en waterspuwers. 

2. Pisa

Een van de populairste steden van Italië kun je in Toscane vinden. In de stad Pisa kun je meerdere bijzondere bezienswaardigheden spottend aar het gros van de mensen komt toch voor die ene bezienswaardigheid, namelijk de toren van Pisa. Verschiet er dan ook niet van hoe druk het hier kan zijn. Er zijn vele bezoekers die speciaal hiervoor naar Pisa komen. 

Al hetgeen rondom deze toren op de Piazza dei Mircoli is het bezoeken waard. Zo is de Duomo Santa Maria Assunta een prachtige kathedraal in de schaduw van de toren van Pisa en is de Battistero San Giovanni de grootste doopkapel ter wereld.

Hoewel de top bezienswaardigheden van Pisa al snel gezien zijn, is het zeker de moeite waard om eens verder rond te kijken, denk bijvoorbeeld aan Piazza dei Cavalieri, de botanische tuinen van Pisa of een wandeling over Lungarno Gambacorti langs de rivier Arno. 

3. Florence

De hoofdstad van Toscane is natuurlijk Florence, en dat is niet voor niets. Het de nummer één van de mooiste steden in de Toscane. Hou je van lezen? Lees dan het boek Inferno van Dan Brown als je deze stad bezoekt! Je zult je dan nog beter kunnen inleven in de avonturen en je ziet meer dan dat je anders zou zien!

Er is hier te veel te zien om op te noemen, maar ik ga mijn best doen om je een korte samenvatting te geven. De top bezichtiging van Toscane is natuurlijk de Basilica di Santa Maria del Fiore, ook wel bekend als de Kathedraal of Duomo van Florence, neem je tijd om alle elementen van dit prachtige bouwwerk te kunnen aanschouwen het is werkelijk adembenemend.

Wil je een terugblik in de middeleeuwen? Neem dan een kijkje op Piazza Della Signoria op dit lijn waan je je in de middeleeuwen, het heeft enorme historische betekenis en hier is het Palazzo Vecchio gelegen. Het Palazzo Vecchio is het oorspronkelijke stadhuis van Florence. Verder vind je op dit plein een kopie van Michelangelo’s David en bevindt zich hier het Loggia dei Lanzi, waarin enkele beelden van belangrijke historische personen te bewonderen zijn.

Loop vanuit dit plein door naar de Ponte Vecchio, de meest bijzondere brug die ik ooit heb gezien, vol met winkeltjes (voornamelijk juweliers). Aan de andere kant van het water vind je verschillende mooie tuinen zoals de Giardino di Boboli en de Giardino Bardini als ook Forte di Belvedere met misschien wel het mooiste uitzicht over Florence.

Hou je van musea? Dan raad ik je aan om in Florence een aantal van de mooiste en meest bijzondere musea van Toscane te bewonderen.

4. Volterra

Volterra is een klein, oud stadje wat gesticht werd door de Etrusken in de achtste eeuw voor Christus. Hun erfenis is nog op tal van plekken te zien, slenter door de smalle straatjes, geniet van de kunstwerken van albast, waan je een echte italiaan op de sfeervolle treinen bezoek de kerkjes en torens. Wandel over de zeven kilometer lange stadsmuren en sta oog in oog met de Etrusken tijdens een bezoek aan het Museo Etrusco Guarnacci.

Fort van de Medici is een belangrijkste bezienswaardigheid maar niet open voor publiek het is namelijk een staatsgevangenis waar je geen foto’s van mag maken. De Duomo di Volterra is het belangrijkste religieuze bouwwerk, laat je niet afschrikken door de wat sober uitziende buitenzijde. De binnenzijde maakt het helemaal goed. Palazzo dei Priori is het voormalige stadhuis en doet tegenwoordig dienst als museum. 

Palazzo Viti bezoeken is een echte aanrader. Je bezoekt verschillende vertrekken die prachtig en rijkelijk zijn ingericht. De familie woont nog altijd in het paleis en je voelt je werk welkom. Je vind er ook een uitgebreide kunstverzameling en in de kelder heb je de mogelijkheid om de wijnen te proeven. Wat je ook zeker niet wilt missen is het Romeinse theater wat je vindt aan de voet van het stadje. 

5. Lucca

Lucca is een overzichtelijke stad en één van de rijkste steden in Noord-Italië. Je ziet dit terug aan de staat waarin de stad verkeert. Je vindt er meer dan 100 kerken en het ziet er gewoonweg prachtig uit. Het centrum is nagenoeg autovrij waardoor je heerlijk kan slenteren door de smalle straatjes en kunt genieten van de Italiaanse sfeer die er heerst. 

Wat je zeker gezien wilt hebben is de vier kilometer lange stadsmuur, er is een wandelpad aangelegd en je kunt genieten van geweldig uitzicht. Waarna je na de wandeling het centrum in duikt kun je ‘de stad van de honderd kerken’ van dichtbij bewonderen. Vergeet zeker geen bezoekje te brengen aan de kathedraal van St. Martin en de beroemdste straat van Lucca, il Fillungo. Je vindt hier de meeste luxueuze winkels maar ook kleinere, locale zaakjes. 

Na het winkelen wil je natuurlijk nog wel een bezoekje brengen aan het Romeinse amfitheater op het Piazze dell’Anfiteatro en de beroemde Torre Guinigi. Je kunt deze toren beklimmen en een bezoekje brengen aan de daktuin. Je kunt de stad ook per fiets bezoeken en vergeet niet de lokale lekkernijen te proeven. Lucca verdient een plekje op onze lijst met de mooiste steden in de Toscane het er zo uniek is, dus ga zeker zelf een kijkje nemen.

6. San Gimignano

Dit middeleeuws, ommuurde stadje genaamd San Gimignano verdient ook een plekje op onze lijst met de mooiste steden in de Toscane. Hoewel het een klein stadje is kent het grote bekendheid. Dit stadje kent enkele bijzondere historische gebouwen die je gezien moet hebben. Wat dacht je van Palazzo del Popolo? Hierin huisvesten naar gemeentelijke diensten een aantal loggia. Daarmee zijn dit de oudste openbare loggia van Toscane en dateren uit het jaar 1347! De toren die je boven San Gimignano uit ziet komen is de Torre Grossa, met haar 54 meter hoog is het de hoogste toren van de stad en dateert uit 1311. 

Het hart van San Gimignano is het plein Piazza della Cisterna, omringd door verschillende middeleeuwse huizen, paleizen en torens. Een ander bijzonder plein is het Piazza del Duomo, waaraan het Paleis Palazzo del Podesta is gevestigd. Bedenk je dat dit gebouw dateert uit het jaar 1239. Dit paleis heeft de tweede grootste toren van de stad, namelijk 51 meter hoog. 

Andere bijzondere bezienswaardigheden zijn de Basiliek Santa Maria Assunta, Piazza Pecori of wandel gewoon lekker door dit kleine behapbare stadje en geniet van alle bijzonderheden die je hier te zien krijgt!

7. Arezzo 

De middeleeuwse binnenstad van Arezzo wordt omringt door groene heuvels en ademt een romantische sfeer uit. Je kunt je bezoekje beginnen vanuit het indrukwekkende Piazze Grande, dit schuin aflopende plein wordt omringd door historische gebouwen. Wandel daarna naar de Santa Maria della Pieve, deze prachtige kerk met zijn honderden zuilen staat naast de gotische Palazzo della Fraternità. Hierin vind je een klein museum met kunst en geschiedenis maar wat je zeker moet nemen is de trap naar de astronomische klok uit 1552. Vanaf hier heb je een fantastische uitzicht over Piazza Grande en de heuvels van de Toscane. 

Vanaf hier kun je de La Vita è Bella route bewandelen, deze neemt je mee naar de locaties in de stad waar de bekende scenes uit de gelijknamige film zijn opgenomen. Je ontdekt zo de authentieke plekken rondom het historische centrum. Als je langs komt wanneer de antiekmarkt er staat (elk eerste weekend van de maand) kun je langs de ruim vijfhonderd kramen slenteren.

Alle andere dagen van de maand kun je genoeg antiek vinden in Via Cavour, hier zijn genoeg antiekwinkels te vinden. Eindig je dag bij het Fortezza Medicea, dit vijfhoekige fort is imposant om te zien maar geeft ook een panoramisch uitzicht over Arezzo en de omgeving. Het is een fijne plek om lekker tot trust te komen van de drukte in de stad en lekker wat te drinken.

8. Livorno

Livorne ligt langs de kust van de Toscane en is een van de grooste havensteden in Italië. Het is de jongeste grote stad in de Toscane en je vindt er een prachtige kathedraal, Duomo di Livorne, een markt met markthal en de Viale Italia een promenade langs de zee. Het klooster van Montero is te bezoeken via een treintje wat je naar boven en naar beneden brengt. Eeenmaal boven heb je een prachtig uitzicht en kun je het kloostercomplex bezoeken. 

Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen in de stadwijk Venezia Nuovo. Deze wijk doet je direct denken aan Venetië. Er lopen vele kanalenen door de wijk en met zijn eeuwen oude panden en kerken is het de meest levendige wijk van de stad. Je vindt er veel kraampjes en straatartiesten, het is een gezellige bedoeling.

9. Prato

Deze historische binnenstad met zeshoekige stadsmuren is de tweede grote stad van de Toscane, maar vaak wordt deze stad overgeslagen en kan hij zich qua populariteit niet meten met Florence. Onterecht in mijn ogen want deze stad is zeker een bezoekje waard. Bezoek het Museo del Tessuto, je ontdekt hier de historie van de stad die door de textielproductie steeds meer tot bloei kwam. 

Ken je die typische langwerpige amandelkoekjes uit Italië? Cantuccine, heten deze lekkernijen en ze komen uit Prato. Daarnaast vind je er prachtige bouwerken zoals Duomo di Prato, Castello dell’Imperatore, een gratis te bezoeken burcht en het Museo di Pallazo Pretorio een musuem vol mooie schilderijen en prachtige beeldhouwwerken.

10. Grosseto

In het uiterste zuiden van de Toscane vind je Grosetto. De hoofdstad van de gelijknamige provincie herbergt verschillende bezienswaardigheden. Je vindt er een prachtige kathedraal uit de 12de eeuw, een museum vol Romeinse en Etruskische kunstvoorwerpen  Het stadje is in een paar uur te bezichtigen en je kunt er buiten de poort gemakkelijk en goedkoop parkeren. In de winkelstraat vindt je verschillende winkels. In het midden licht een druk plein waar je tussen de locals een hapje kunt eten.

Dit zijn volgens ons de mooiste steden in de Toscane. Wij hebben deze bezoekjes afgewisseld met relax dagen op het strand want de Toscane beschikt ook over een prachtige kustlijn. Het was echt een fantastische reis en we zijn verliefd geworden op Italië. De vriendelijke mensen, de uitgestrekte wijngaarden, het heuvellandschap, de prachtige cultuur en de vriendelijke italianen.

Zodra je de streek inrijdt krijg je een instant vakantiegevoel en er zijn voldoende verblijf accomodaties. Een vakantie naar de mooiste steden in de Toscane is perfect voor het hele gezin, je kunt er heen met de auto voor een familievakantie maar het leent zich ook voor een romantische stedentrip met je geliefde.

Wat vind jij de mooiste steden in de Toscane?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant