Ons zoontje is nu 3 jaar en wordt in september alweer 4 jaar, de tijd gaat enorm snel en de eerste schooldag staat al bijna om de hoek. Voordat hij echt naar school gaat komt er nu een zo genoemde “wendag” aan. Deze eerste schooldag is op iedere basisschool anders maar in de grote lijnen zal deze op elke school gelijk zijn. Maar wat gebeurt er nu precies in de klas nadat je je kind hebt weggebracht en hoe gaat die dag er dan uitzien? In deze blog vertel ik je wat meer over deze eerste schooldag.
Je kindje wegbrengen naar school
De eerste schooldag is natuurlijk spannend, zowel voor je kind als voor jezelf als ouder, een nieuw hoofdstuk breekt aan. Na het klaarmaken van het eerste lunchpakketje voor school komt het moment dat je je kind naar school moet brengen. Na een laatste afscheidsknuffel moet je hem achterlaten op de grote school, dit is erg spannend voor ons maar ook vooral voor ons zoontje. Ons zoontje is in het begin altijd erg verlegen en is dan ook erg emotioneel, het is als ouder erg vervelend om dat te zien maar toch moet je afscheid nemen en je kindje achterlaten op de grote school.
Het verzamelen van de kinderen in de klas
Het is nogal wat voor je als kind om ineens tussen allemaal nieuwe en vreemde kinderen te staan en dan afscheid te moeten nemen van je vader en/of moeder. Het ene kind heeft er dan ook wat meer moeite mee dan de andere, helaas heeft ons oudste zoontje er overduidelijk wat meer moeite mee.
Gelukkig heeft ons zoontje een erg lieve leerkracht met toevallig dezelfde naam die hem meeneemt de klas in. Hij probeerde dan ook meteen ons zoontje gerust te stellen door hem aan de hand te nemen en af te leiden. De meester deed dat erg slim door hem af te leiden met een simpele taak, “Het zou fijn zijn als je op mijn pen kunt letten, want ik raak hem telkens kwijt”.
Een leuke rondleiding tijdens de eerste schooldag
Op de basisschool van ons zoontje hebben ze twee klasjes met leerlingen voor groep 1. Het leuke aan deze lokalen is dat ze speciaal zijn ingericht en dat er dus veel speciale hoekjes zijn. Zo is er bijvoorbeeld een hoek waar ze kunnen knutselen, eentje met een leuke zand- en/of watertafel, een bouwhoek, en een leeshoek. De meester van Tom geeft hem een leuke rondleiding tijdens deze eerste schooldag. Hij laat hem zien waar alles staat, waar hij bijvoorbeeld de knutselspullen kan vinden maar ook waar de toiletten zijn.
Hoe werkt het in de klas en wat zijn de regeltjes?
Na deze leuke rondleiding van de meester wordt er precies uitgelegd wat er de bedoeling is. Er wordt verteld waar iedereen zijn/haar jas moet ophangen en dat de schooldag start met een leuk kringgesprek. Daarnaast worden er simpele regeltjes uitgelegd zoals dat iedereen zijn of haar speelgoed netjes moet opruimen na het spelen. Daarnaast is ook het “samen delen” natuurlijk erg belangrijk op school.
Naast deze simpele dingen wordt er ook uitgelegd dat de kinderen bijvoorbeeld eerst een schort moeten aantrekken als ze gaan verven en na het verven moet er ook opgeruimd worden. We gaan samen de kwasten uitspoelen, we leggen ze weer terug op de oorspronkelijke plek en hangen onze schorten op.
Spelen in verschillende groepjes
In de loop van deze eerste schooldag (na het kringgesprek) wordt het klasje verdeeld in kleine groepjes. Elke groepje met kinderen zal dan ook een andere activiteit in het klaslokaal gaan doen. Zo kan het ene groepje starten met het lezen van een boekje, de andere kunnen bijvoorbeeld aan de zandtafel spelen en weer een ander groepje kan gaan verven etc. Om de zoveel tijd wisselen deze groepjes, zodat ons kindje alle activiteiten kan uitproberen. Het leuke hieraan is ook dat de leerkracht op deze manier snel kan zien waar de interesse van ons zoontje ligt.
Het maken van vriendjes en vriendinnetjes
Tijdens de eerste schooldag zien we vaak dat er al direct kinderen zijn die een vriendengroep vormen. Ons zoontje vond het natuurlijk erg spannend deze eerste dag, allemaal nieuwe en vreemde kinderen en het grootste deel kende elkaar natuurlijk al. Toch lopen er ook al andere kinderen rond op deze school die hij kent alleen zitten die helaas al een klasje hoger.
De meester heeft ons zoontje goed kunnen ondersteunen bij het leggen van de eerste contacten met andere klasgenootjes. Dit deden ze door ze in de groepjes samen te laten spelen etc. Hierdoor wordt het onderlinge contact gestimuleerd waardoor hij zich sneller op zijn gemak voelt.
De eerste schooldag is alweer voorbij
Het einde van de eerste schooldag is aangebroken, het klasje gaat nogmaals in de kring zitten en de meester leest nog een leuk verhaaltje voor of ze zingen samen een liedje. Daarna gaat iedereen zijn of haar jas aandoen en gaan ze twee aan twee in de rij staan om naar buiten te gaan. Het was een nieuwe dag met veel indrukken. Nu lekker naar huis en lekker spelen en uitrusten in zijn vertrouwde omgeving.
Heb jij wellicht nog tips voor andere ouders die van belang kunnen zijn bij het voorbereiden op de eerste schooldag? Deel deze met ons in de comments hieronder!
Mogelijk heb je ook interesse in onze blog over het belang van vriendschap en sociale vaardigheden bij kinderen. Lees deze dan nu!