Kom tot rust in de natuur in Gelderland

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Natuur in Gelderland is er meer aan genoeg, denk aan het bekende gebied de Veluwe en het bijzondere Speulder- en Sprielderbos. Qua landoppervlakte is Gelderland de grootste provincie en dat zie je terug in het aantal natuurgebieden. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, spelen en picknicken. We hebben de bekende en onbekende pareltjes van de natuur in Gelderland voor je op een rijtje gezet.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Laten we maar meteen goed van start gaan met het bekendste en grootste bosgebied van heel Nederland Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het park is maar liefst 5.400 hectare groot en beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe, het is het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa. 

De stukje natuur in Gelderland kenmerkt zich door bossen, stuifzandgebieden en heidevlakten. Het park is in 1935 ontstaan en bijzonder is het feit dat er ruimte is voor cultuurhistorische elementen, architectuur en beeldende kunst. Zo maakt het wereldberoemde Kröller-Müller Museumdeel uit van het park. Er zijn tal van uitgezette wandel-, fiets- en ruiterroutes, die je langs de mooiste plekken op de Veluwe leiden. 

Het is niet voor niets een populaire vakantie plek. Je hebt namelijk wel wat tijd nodig om de natuur in Gelderland goed te ontdekken. De Veluwe herbergt een boel wilde dieren als herten, zwijnen, vossen en reeën, er is een grote speeltuin naast het Park paviljoen, een speurtocht die je kunt volgen (je kunt hiervoor het beste even binnenlopen bij de Parkwinkel) en in het Kröller-Müller Museum zijn jullie ook wel even zoet. Genoeg van de natuur gezien en wil je liever aapjes kijken? Combineer je bezoekje aan de natuur in Gelderland dan met een dagje Apenheul, bekijk het Paleis ’t Loo en ga lekker zwemmen in het zwembad. Kijk hier voor de perfecte, kindvriendelijke vakantie!

Nationaal Park Veluwezoom

Ben je in de buurt van Arnhem? Dan vind je ten oosten van deze stad ruim 5100 hectare bos, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen. Dit stukje natuur in Gelderland heet Nationaal Park Veluwezoom. Waar veel mensen wel van de Hoge Veluwe hebben gehoord, is dit stukje natuur in Gelderland nog wat onbekender, maar zeker de moeite waard. Het park is op zijn allermooist als de heide in bloei staat, maar je kunt er het hele jaar heerlijke wandeltochten ondernemen. 

De Veluwezoom is namelijk uitgegroeid tot een waar paradijs voor wandelliefhebbers; er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Ook een etappe van de Lange Afstandswandeling (LAW) loopt door Nationaal Park Veluwezoom. Er is ook een speciale buggyroute van 3,5 km lang en een familieroute van 2,5 k met een uitzicht wat zeker de moeite waard is.

Nationaal Landschap Arkhemheen-Eemland

Eemland bestaat nog uit echt oud-Hollands boerenland. Hier bloeien de dotterbloemen, broeden weidevogels en vinden wintergasten rust. De natuur in Gelderland bestaat hier uit uitgestrekte weilanden, meanderende sloten, oude boerderijen, dijken, polders, grazende koeien en dit alles wordt verbonden door de rivier de Eem.

Het is open gebied vlak bij de Randstad wat vanuit verschillende richtingen en op verschillende manier te bezoeken. Je kunt er namelijk niet alleen wandelen en fietsen maar dit stukje natuur in Gelderland is ook per boot te ontdekken. 

Arkemheen-Eemland is een uniek gebied in Nederland omdat het is ontstaan door een lange strijd met het water. Je zult de rijke historie van het gebied herkennen in het oude verkavelingpatroon en het veenweidekarakter wat nergens anders in Nederland op deze manier te zien is. Het hele jaar door worden er talloze activiteiten georganiseerd die laten zien waarom dit landschap zo uniek is. 

Nationaal Landschap Winterswijk

De achterhoek ontdekken doe je in dit 22.000 hectare grote stuk natuur in Gelderland. De plek om te ontstreden en te genieten van het pure leven. Houtwallen, beekjes, essen, molens, bossen en landerijen. Een het is een zeer afwisselend landschap met een aantal natuurreservaten waar je zeldzame dieren en planten kunt bewonderen.

De Achterhoek is vooral een waar paradijs voor fietsliefhebbers. In deze omgeving word je keer op keer verrast. Via uitgestrekte weilanden, over verlaten landweggetjes, langs schilderachtige Scholtenboerderijen en kronkelige beekjes, ontdek je de mooiste plekjes per fiets. Een voordeel is dat er genoeg bankjes staan, waar je even kan uitrusten en kunt genieten van producten uit de streek. Op je route liggen namelijk ook theetuinen, wijngaarden en boerderij terrassen.

Winterswijk is uitgeroepen tot wandelgemeente 2020, dus ben je niet zo’n fietsers dan kun je het gebied prima te voet bekijken. Er zijn georganiseerde wandelingen, excursies, vooraf beschreven wandelroutes gemaakt door lokale specialisten en een geweldig wandel keuze netwerk, waarbij je naar eigen inzicht en wens het ideale rondje loopt en niet hoeft te verdwalen.

Een aanrader is het Achterwooldse klompenpad; een route over oude zandpaden en door bijzondere natuurgebieden of een leuke dorpswandelingen aangeboden door lokale specialisten. Voor de kinderen is de Winkie kabouterroute in het centrum een echte aanrader.

Overasseltse- en Hatertse Vennen

Even ten zuidoosten van Nijmegen vind je een twintigtal vennen die omring zijn door een landschap van rivierduinen, bossen en heidevelden. We noemen deze natuur in Gelderland de Overasseltse en Hatertse Vennen, een hele mond vol! Je vindt er veel bijzonder planten zoals de zonnedauw, veenpluis, snaveltjes, beenbreuk en melkeppe. Er broeden ongeveer 80 soorten vogels en je kunt er ook dassen, reeën, vossen en kleine zoogdieren als de bunzing, het konijn, de haas, een egel of een hermelijn tegenkomen. Rondom de vennen vind je vooral salamanders, padden en kikkers. 

Je kunt een een wandeling maken van 3,5 km of een van 6,5 km. Er zijn 2 startpunten van de wandelingen:

  1. Het Informatiepaneel van Staatsbosbeheer op de parkeerplaats De Diervoort, nabij de gelijknamige Kaasboerderij, Staddijk 17, 6603 LM Wijchen.  
  2. De parkeerplaats bij Restaurant St. Walrick, St. Walrickweg 5, 6611 KG Overasselt. Je vindt hier ook een kapel ruïne van St. Walrick, die heilige die koortszieken zou genezen middels opgehangen lapjes in de naastgelegen lapjesboom/koorstboom.

Boswachterij Speulder- en Sprielderbos

Ontdek een echt oerbos. De natuur in Gelderland bestaat hier uit grote eikenbomen, die knoestig en deels met elkaar zijn vergroeid en het is een onderdeel van de Veluwe. Naast de kromme bomen in het ‘bos’ vindt je hier ook nog ‘het donkere bos’ met douglas- en fijnsparren waar bijna geen licht doorheen komt en het ‘lichte bos’ met dennen en berken. Door deze grote verschillen lever er veel verschillende dieren in het bos, zoals dassen, edelherten, wilde zwijnen en slangen. 

Het bos staat niet voor niets bekend als één van de mooiste van ons land. De mysterieuze wandelpaden en bijzondere bomen geven een unieke ervaring.

Nationaal Landschap Gelderse Poort

Nationaal Landschap “De Gelderse Poort” is een jong grensoverschrijdend natuurgebied in Nederland en Duitsland, in de buurt van Nijmegen aan de oevers van de Waal. Het gebied ligt in een streek waarin de Rijn zich vertakt in de Waal, de Nederrijn en de Ijssel. Perfect voor iedereen die Nederland eens van een hele andere kant wil leren kennen!

In de Gelderse Poort kun je nog bijna overal door de natuur in Gelderland struinen buiten de gebaande paden en wie weet stuit je dan wel op een kudde runderen of konikpaarden. Het gebied verandert mee met de seizoen, waar je zomers over rivierduinen vol bloemen loopt, vind je op diezelfde plek in de herfst lepelaars en zilverreigers. In de winter kun je vanuit de dijk langs de Waal een heleboel overwinterende ganzen bekijken; ze zijn daar dan met zijn tienduizenden! 

In de schemer heb je de grootste kans om bevers tegen te komen. Op de oevers vind je vooral in de herfst en winter hun sporen. Dus waar wacht je nog op? Laarzen aan! Want die heb je in de natuur in Gelderland wel nodig. 

Nationaal Landschap Rivierengebied

In het rivierengebied bepalen de rivieren hoe het er uit ziet. Het landschap ligt deels in de Gelderse Betuse en deels in het Utrechtse Kromme Rijngebied. Je kunt er heerlijk fietsen over slingerende dijkjes en polderweggetjes. Je rijdt dan tussen boomgaarden, bloemrijke graslanden en langs rivieren. Want het landschap wordt gedomineerd door de rivieren de Rijn, Lek, Waal en Merwede. 

Op zoek naar water, weidse uitzichten en de historische forten? Dan zit je hier goed! Het landschap kleurt in de lente fris groen en het wordt vooral gedomineerd door water, graslanden en boomgaarden die het gebied in de lente een frisse kleur geven.

In dit gebied ligt ook Fort Vechten, het op een na grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hierin is het Waterlinie museum gevestigd een bijzonder leerzaam uitje voor de kinderen! Dus zin om uit te waaien, wat te leren en te genieten van een drankje aan het water? Dan zit je hier goed!

Nationaal Landschap De Graafschap 

Het landschap is ongeveer 20.000 ha groot en je vindt er essen, weilanden, buitenplaatsen, landgoederen, riviertjes, beken, onverharde wegen, gehuchten en dorpen. 

De kern van het gebied is de oude Hanzestad Zutphen, om deze Hanzestad liggen verschillende kleinere dorpskernen, landgoederen en kastelen. De bossen en beken van De Graafschap sluiten perfect aan op de landelijke gehuchten en historische plaatsen. Je kunt er uren wandelen en fietsen zonder dat je uitgekeken raakt. Daarnaast is de kans groot dat je hier wilde dieren tegenkomt, het is een echt wildgebied met konijnen, hazen, eenden, herten, fazanten en everzwijnen.

In de herfst, wanneer de bladeren oranje, geel en rood kleuren, is dit gebied vooral populair. Veel bezoekers sluiten een wandeling of fietstocht in de bossen van De Graafschap af met een diner en overnachting in een van de vele wildrestaurants. De beste periode om van een wildarrangement te genieten is van oktober tot en met december. Een aanrader is een wandeling over het Pieterpad of de achtkastelenroute. 

De natuur in Gelderland, waar ga jij heen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meer dan genoeg pareltjes te vinden in de natuur in Gelderland. Je kunt er terecht voor een dagje weg maar ook voor een lange vakantie valt er meer dan genoeg te beleven. 

Laat het me zeker weten als je zelf op pad bent gegaan in de natuur in Gelderland!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant