Bij een bibliotheek leen je boeken, bij een speelotheek speelgoed. Makkelijker kun we het niet maken, toch had ik er nog nooit van gehoord. De tip kwam van een moeder op de speelplaats, ik weet het, lekker cliché. Het is lastig, je kind wil af en toe iets nieuws, maar je wilt ze niet te veel verwennen. Ze zijn maar één keer per jaar jarig en heel eerlijk, ik wordt niet blij van rondslingerend speelgoed in elke hoek van mijn huis. Dus de speelotheek klonk als de ideale oplossing, speelgoed lenen en terugbrengen voordat het een in hoek beland. Ik ga je er alles over vertellen.
Het leuke aan een speelotheek is dat je kinderen ook speelgoed uit kiezen wat je zelf niet zo snel zou kopen. Misschien omdat het te duur is of omdat je bang bent dat ze er snel te oud voor worden. Nu kun je alles makkelijk lenen en inspelen op de behoefte en ontwikkeling van je kind, zo blijft speelgoed uitdagend!
Zeker in de eerste levensjaren van een kind gaat de ontwikkeling zo snel dat speelgoed regelmatig gewisseld moet worden. Kinderen willen telkens nieuwe ontdekkingen doen, ze moeten heel veel leren en dat betekent oefenen, oefenen, oefenen. Het is dan ook zeer duurzaam om speelgoed te lenen, zo beland er minder in de container en denken we samen aan het milieu.
Denk ook eens aan de opa’s en oma’s of andere oppassers, in plaats van speelgoed kopen kunnen ze het nu lenen bij de speelotheek zodat het altijd past bij de leeftijd van de kleinkinderen.
Categorieën speelgoed
Door de verschillende categorieën speelgoed die de speelotheek aanbiedt, krijg je een compleet assortiment om je kind te helpen met de ontwikkeling tot ongeveer 12 jaar. Wij kiezen per keer een stuk speelgoed wat ze zelf graag willen en het andere stuk kies ik. Dit is dan iets waarvan ik vind dat ze qua ontwikkeling wat extra oefening kunnen gebruiken. Voor de kleinste was dat deze week een gezelschapsspel, na een kleine ruzie op de opvang omdat speelgoed delen niet goed beviel leek het me goed om te laten zien dat samen spelen juist heel leuk kan zijn en om te leren verliezen, daar kan je in mijn ogen niet vroeg genoeg aan beginnen.
Bewegings- en buitenspeelgoed
Zodra het zonnetje schijnt willen de kinderen naar buiten, maar zeker als je wat kleiner woont is het niet fijn het hele jaar door een tractor in huis te hebben staan. Kinderen willen lopen, duwen, sjouwen, trekken, klimmen, gooien en springen en leren door dit speelgoed de grove motorische bewegingen onder de knie te krijgen. Onder deze categorie valt bijvoorbeeld een glijbaan, schommel, waterspeeltafel, skelter of loopfiets.
Bouw en constructie speelgoed
Met dit speelgoed kunnen kinderen ervaren hoe het is om bouwvakker te zijn. Bekend speelgoed in deze groep zijn de blokkendoos, Lego en Duplo. Duur speelgoed wat je bij een speelotheek tegen een kleine vergoeding kunt lenen. Met dit speelgoed leert een kind bouwen, verbindingenselementen in en uit elkaar halen. Het leuke aan dit type speelgoed is dat kinderen er uren zoet mee kunnen zijn, het speelgoed heeft geen vaste vorm waardoor ze nooit uitgespeeld raken.
Fantasie speelgoed
De fantasie van kinderen is onbegrensd, als je ze het juiste speelgoed geeft, kunnen ze alles wat ze zien en meemaken zelf naspelen. Een simpel speelkleed wordt een tent die ze terug brengt naar een vakantie in Frankrijk. In een speelgoedkeuken wordt het gerecht van gisteren na gemaakt, pannenkoeken! En met de poppenkast wordt de spreekbeurt voor de klas geoefend.
Fantasie speelgoed is nodig bij het verwerken van gevoelens. Een kind experimenteert met verschillende rollen. Als je kind ouder wordt zul je zien dat het niet alleen zelf meegemaakte verhalen naspeelt maar ook verhalen uit een boek of film. Het fantasie speelgoed is nodig om uiteindelijk met zichzelf en de volwassenwereld om te gaan. Het is ideaal om door middel van een speelotheek te kijken wat bij jouw kind past.
Creatief speelgoed
Speelgoed wat geschikt is om creatief bezig te zijn valt onder deze categorie, kinderen zijn vrij om te maken wat ze willen bijvoorbeeld met papier en klei of met stempels en gipsvormen. Je kunt hier ook gereedschap voor gebruiken of met instrumenten muziek maken.
Zintuiglijk speelgoed
Hieronder valt al het speelgoed dat de zintuigen stimuleert en activeert. Dit materiaal doet een beroep op het gehoor, de reuk, het gezicht, de tast of de oog-hand-coördinatie van je kind. Zintuigelijke speelgoed is vaak heel kleurrijk en daardoor vaak favoriet bij mijn kinderen. Het valt op omdat het bestaat uit verschillende vormen, de knikkerbaan wordt hier vaak gekozen.
Snoezelmateriaal
Snoezelmateriaal is goed voor een kind met een ontwikkelingsachterstand of beperking. Het speelgoed is wat groter en stevig geconstrueerd. De zintuigen worden gestimuleerd, je kunt hierbij denken aan een ballenbak. Super leuk voor een week of twee en daarna weer gauw terug naar de speelotheek.
Gezelschapssepelen
De welbekende gezelschappspellen, er is er altijd wel eentje bij die bij jouw kind in de smaak valt. Samen spelen, je ouders uitdagen, ideaal voor de dagen waarop we veel binnen zijn. Er zijn ook spellen die geschikt zijn om individueel te spelen, denk hierbij aan denk- en strategiespellen. Ideaal om mee te nemen bij een bezoekje aan familie.
Taal- en denkspellen
Tja, hier nooit echt favoriet maar wel heel belangrijk. Spellen die ontwikkelt zijn om het ruimtelijk en wiskundige inzicht en de taalontwikkeling te ondersteunen. Zeker de moeite waard. Ik beloon ze vaak als ze zo’n spel hebben volbracht, bijvoorbeeld door daarna samen een spel te doen wat ze zelf mogen kiezen. Maar dit blijft de categorie waarbij het nooit jammer is als het speelgoed terug moet naar de speelotheek.
Puzzels
Legpuzzels zijn fantastisch om te lenen bij de speelotheek. Mijn kinderen zijn na twee keer dezelfde puzzel te hebben gelegd er helemaal klaar mee. Een spelletje “kan je het nog sneller” zorgt er misschien voor dat de puzzel nog een keer extra gelegd wordt maar dan zijn ze er wel klaar mee.
Waar vind ik een speelotheek?
Vaak vind je in buurt- of wijkcentra, bij bibliotheken, kinderopvang of GGD locaties. Bij ons zit de speelotheek in hetzelfde gebouw als de bibliotheek, in andere dorpen dicht naast de kerk of bij het consultatiebureau.
Hoe word ik lid?
Dit is natuurlijk niet precies hetzelfde voor iedere speelotheek maar de basis werkt hetzelfde. Je betaalt een kleine vergoeding per jaar om lid te worden. Hierna mag je het speelgoed voor een paar weken lenen en vaak een keer verlengen. Je mag een aantal stuks speelgoed meenemen, in mijn dorp is het bijvoorbeeld 1 stuk speelgoed en 1 spel. Puzzels mogen als extraatje worden meegenomen en vallen bij ons vaak in de smaak.
Er is ook speelgoed wat minder populair is, hier mag je wel meerdere stukken van meenemen, aangezien de uitleentermijn drie weken is en je maximaal een keer kunt verlengen komen zoveel mogelijk kinderen aan de beurt om met een populair stuk speelgoed te spelen.
Wat kost een abonnement bij een speelotheek?
Dit kan per locatie verschillen, bij ons kost een abonnement 10 euro per jaar. Eenmalig betaal je 1 euro 25 aan inschrijfkosten. Voor ieder kind betaal je 7 euro extra. Wij hebben twee abonnementen genomen, samen op een abonnement is bij ons geen optie daarvoor liggen hun voorkeuren te ver uit elkaar.
Wij gaan regelmatig naar de speelotheek en wie weet heb jij als moeder ook iets aan deze tip en kom je er na het lezen van dit artikel ook regelmatig!