De waterpokken is een kinderziekte met over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes. Het ene kind heeft er veel meer last van dan het andere kind. Het meest vervelende van deze ziekte is de jeuk die het met zich mee kan brengen. Bijna iedereen krijgt als kind een keer waterpokken, meestal in de winter of in het begin van de lente. Uiteindelijk is het een feit dat hoe jonger je kindje is als hij of zij hier last van heeft hoe minder last ze er van hebben.
Hoe krijgt mijn kind de waterpokken?
Bijna alle kinderen krijgen ooit waterpokken. Dit virus verspreidt zich in de lucht in kleine vochtdruppeltjes uit de neus en keel van het zieke kind of door het vocht in de blaasjes. De waterpokken zijn vanaf twee dagen voordat de huiduitslag verschijnt besmettelijk. Tot er korstjes op alle blaasjes zitten, is je kind besmettelijk voor andere kinderen.
Daarom is het niet verstandig dat je kind met anderen in contact komt zolang de blaasjes niet zijn ingedroogd. Gelukkig is deze ziekte bijna nooit schadelijk. Een aantal weetjes onder elkaar:
- Het wordt veroorzaakt door een virus
- Het is heel besmettelijk: iemand die de waterpokken heeft kan het virus gemakkelijk doorgeven
- Het waterpokkenvirus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen of door contact met het vocht uit de blaasjes
- Na besmetting duurt het maximaal 3 weken voordat de vlekjes ontstaan
- De ziekte is besmettelijk voor anderen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden, totdat de blaasjes zijn ingedroogd
Wat zijn de symptomen van de waterpokken?
Je kunt de waterpokken bij je kind herkennen aan de volgende symptomen:
- Je kind wordt eerst verkouden.
- Je kind krijgt lichte koorts, voelt zich niet lekker en is een beetje hangerig. Dit kan al voorkomen voordat de waterpokken zichtbaar zijn
- Dan krijgt je kind rode vlekken en bultjes, ook tussen de haren en soms in zijn/haar mond of op de oogleden.
- Op de bultjes ontstaan blaasjes, die heel erg jeuken.
- Na ongeveer 3 dagen drogen de blaasjes in. Het worden dan korstjes.
- De ziekte is voorbij als de korstjes eraf gevallen zijn (dit kan tot 10 dagen duren)
Adviezen bij een kind met waterpokken?
Je kunt eigenlijk zo goed als niets doen tegen de waterpokken, het gaat vanzelf over. De ziekte is meestal eerder voorbij dan het moment dat de korstjes eraf gevallen zijn. De besmettelijkheid is voorbij als alle korstjes ingedroogd zijn en afvallen.
Een aantal tips die je kunt gebruiken bij de waterpokken:
- Houd de nagels van je kind schoon en kort en zorg dat je kind zich niet krabt. Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en kleine littekens ontstaan.
- Je kind mag gewoon in bad of onder de douche, was dan bij voorkeur met lauw of koel water.
- Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten.
- Als je kind zich goed voelt mag het naar school of naar het kinderdagverblijf. Je kind is namelijk al besmettelijk vanaf 2 dagen voordat het de blaasjes krijgt. Daardoor heeft het andere kinderen meestal al besmet. Het heeft dan ook geen zin om je kind thuis te houden om besmetting van andere kinderen te voorkomen. Het kan zijn dat de school of het kinderdagverblijf daar andere afspraken over heeft.
- Als je op het punt staat om op vliegvakantie te gaan adviseer ik je om contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij om te vragen wat de regels over waterpokken zijn.
Medicijnen voor waterpokken bij kinderen
Er zijn helaas geen medicijnen beschikbaar die je kunnen helpen tegen de waterpokken. Er zijn ook geen medicijnen die ervoor zorgen dat ze sneller verdwijnen. Wel zijn er verschillende middelen die je op de wondjes kunt smeren om de jeuk te verminderen zoals:
- Een koelende vloeistof (lotio alba, dat is een zink-lotion)
- Koelende mentholgel
- Carbomeerwatergel op de vlekjes aanbrengen
- Kidsclin (verkoelende gel tegen de jeuk)
- Een zemelenbad (stop dit in een washandje, knoop deze dicht en gooi deze bij je kind in bad). Hierdoor stopt het jeuken en droogt het sneller in
Deze middelen verminderen de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Je kunt deze middelen kopen bij een apotheek en er is geen recept voor nodig. Let wel op bij jonge kinderen, mentholgel mag je niet bij kinderen jonger dan 2 jaar smeren. Als zij dit inademen kan het gevaarlijk zijn.
Genezen van de waterpokken
Meestal duurt deze ziekte maximaal 10 dagen. Na deze 10 dagen zijn alle blaasjes ingedroogd en weggetrokken. Als je eenmaal de waterpokken hebt gehad ben je tegen deze ziekte beschermd, het komt dan ook maar zelden voor dat iemand twee keer deze ziekte krijgt. Het virus kan wel slapend (niet actief) in het lichaam achterblijven, je kind merkt daar niets van. Soms wordt het virus jaren later weer actief. Dan kan het plaatselijk een huiduitslag veroorzaken. Dit heet gordelroos (herpes zoster).
Ga je naar de huisarts met waterpokken?
Over het algemeen hoef je niet naar de huisarts toe bij waterpokken. Het is een ziekte die bijna iedereen krijgt en ook vanzelf geneest. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het toch verstandig is om contact met je huisarts op te nemen:
- Als je kind jonger is dan 3 maanden (Je kind kan dan ernstig ziek worden)
- Je twijfelt of het wel echt de waterpokken zijn
- Je merkt dat je kindje steeds zieker wordt:
- niet of te weinig drinkt
- steeds overgeeft
- suf wordt
- benauwd wordt of heel snel gaat ademen
- blijft huilen of gaat kreunen
- een grauwe huidskleur krijgt
- of na een paar koortsvrije dagen opnieuw koorts krijgt.
Heb je nog andere goede tips die andere ouders kunnen helpen bij de waterpokken? Wellicht manieren om de jeuk te verminderen? Laat deze dan achter in onze comments!