Dixit gezelschapsspel

Wij beoordelen dit product met een:

We hebben weer een erg leuk gezelschapsspel gevonden en deze heet Dixit. Zoals vaker aangegeven zijn wij allemaal echte liefhebbers van gezelschapspellen. We houden er van om in het weekend onder het genot van een hapje en een drankje gezellig met vrienden of familie een spel te spelen, dit is alleen maar meer geworden sinds dat wij ouders zijn geworden van onze twee zoontjes omdat je dan natuurlijk ook vaker thuis bent in de weekenden. In deze blog ga ik je meer vertellen over het spel Dixit, dit spel heeft zelfs de Spiel des Jahres award gewonnen!

Kenmerken van het spel

Dit spel wordt net zoals Ticket to ride (welke ook van de uitgever Asmodee is) geleverd in een mooie doos en ziet er luxe uit. Dixit is tot op heden één van de meest bekende spellen op de markt. dat komt onder andere door de mooie kaarten die bij het spel zitten, maar ook door het plezier wat elke keer anders is bij Dixit. Bij de meeste spellen moet je telkens weer hetzelfde doen, bij Dixit verandert dit juist keer op keer doordat je met verschillende spelers dit spel gaat spelen.

De uitgever

Het gezelschapsspel Dixit is van de uitgever Asmodee. Asmodee heeft vele mooie spellen ontwikkeld wij er al verschillende in ons bezit hebben zoals bijvoorbeeld Ticket to ride. Het leuke voor ons is dat deze uitgever ook nog eens in Helmond gevestigd is wat vlakbij ons (Mierlo) ligt.

dixit-gezelsschapsspel

Inhoud van het spel

  • 84 extra grote Dixit kaarten
  • 1 speelbord
  • 8 houten pionnen
  • 8 stem fiches
  • 1 spelhandleiding

Wat is Dixit?

Dixit is een leuk gezelschapsspel waarbij het de bedoeling is dat iemand, “de verteller”, een kaart omschrijft die hij/zij in zijn/haar hand heeft. Wanneer je deze kaart gaat omschrijven is het niet zo dat je exact moet beschrijven wat je op de kaart ziet, je moet juist omschrijven waar jij aan moet denken bij het zien van deze betreffende kaart. Alle medespelers nemen daarop een kaart uit hun hand die zij vinden passen bij de uitspraken van de verteller.

Als de verteller klaar is mogen de medespelers raden welke kaart van de verteller is. De spelers die de goede kaart hebben geraden krijgen één punt en de verteller krijgt juist één punt wanneer niemand in staat was om zijn kaart te raden. Ook krijgen de spelers waarvan er gestemd is op hun kaart een punt. Het spel zorgt daardoor ook voor veel creativiteit waardoor het ook elke keer helemaal anders is als je dit met andere medespelers gaat spelen.

Hoe werkt Dixit?

Ik ga in het kort proberen uit te leggen hoe het spel Dixit precies werkt. Je speelt dit spel met minimaal 3 tot maximaal 6 spelers, de minimale leeftijd voor dit spel is 8 jaar. Als je gaat starten met het spel krijgt iedereen 6 kaarten uit de stapel van 84 kaarten. Dit zijn allen erg mooie kaarten welke veel fantasievolle ideeën naar boven brengt.

Elke ronde is er een speler aan de beurt en deze krijgt dan de rol van “verteller”. Als verteller pak je een kaart en bedenk je een zin die iets over jouw kaartje zegt/beschrijft, je mag je kaart niet aan je medespelers laten zien. Als voorbeeld: Je ziet bijvoorbeeld een plaatje van een gitaar en noemt als hint ‘muziek’. Jouw medespelers mogen daarbij een kaart van zichzelf uitzoeken welke zij het meest in de buurt vinden komen van jouw beschrijving, deze moeten ze dan omgekeerd (met het plaatje naar beneden) aan de verteller geven. Vervolgens legt de Verteller zijn gekozen kaart met de kaarten van de anderen op het speelbord bij een van de nummers aan de zijkanten van het bord (hij mag deze eerst schudden).

Nu wordt het natuurlijk pas echt spannend. Kunnen jouw medespelers de originele kaart van de verteller eruit halen? Het is namelijk de bedoeling dat de medespelers de kaart van de verteller uit de stapel kaarten op tafel gaan halen. De kaart van de verteller is tenslotte de kaart die ter inspiratie stond van deze ronde, maak nu de juiste keuze en verdien punten!

Als iedereen de kaart van de verteller eruit haalt heeft de verteller 0 punten verdiend en alle andere spelers krijgen dan 3 punten. Heeft op zijn minst 1 speler het goed geraden en de rest niet dan krijgt deze speler en de verteller de punten etc. Daarnaast krijgt elke medespeler ook een extra punt als andere spelers op zijn/haar kaart hebben gestemd. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, is de winnaar.

Deze uitdaging is moeilijker dan het lijkt! Ken jij de Verteller bijvoorbeeld goed genoeg om het juiste plaatje te vinden bij het verhaal? Zijn er veel overeenkomsten tussen de ideeën van de kaarten van de andere spelers?

De gemiddelde speeltijd van Dixit is zo’n 30 minuten.

Conclusie

Dixit is een erg leuk spel welke je relaxed met je vrienden of familie kunt spelen. De gemiddelde speeltijd is kort en het is een perfect spel waarbij je de grenzen van de fantasie van je medespelers kunt gaan ontdekken. De vormgeving van het spel is van erg hoge kwaliteit, het wordt geleverd in een mooie doos en ook de kaarten zien er erg goed uit.

Wat ons betreft is Dixit een ideaal spel om gezellig een avond te spelen met jouw vrienden en of familie!

Wil jij ook jouw ervaringen over Dixit met ons delen? Reageer dan in de comments!

Dixit

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,95)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant