De eerste doorkomende tandjes, wat nu?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Je baby kan helaas erg veel last hebben van die eerste doorkomende tandjes. Je ziet het vaak aan de rode wangetjes, ze worden hangerig en geen voorwerp is meer veilig in huis door de bijtbehoefte. In deze blog vertel ik je alles over de symptomen van de eerste tandjes en wat je kunt doen om de pijn van je baby te verlichten.

De ontwikkeling van de eerste tandjes

De eerste tandjes van je baby komen gemiddeld door bij de zes maanden. Het is tenslotte een gemiddelde want sommige kindjes zijn beduidend eerder en krijgen de eerste tandjes al rond de vier maanden en weer andere kindjes pas met hun eerste verjaardag. Als het eerste tandje eenmaal door is, komt het op gang en komt er gemiddeld één tand per maand bij.

Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde groei van de tandjes van je kind:

LeeftijdWelke tanden?
4 – 7 maandenDe eerste tandjes komen door! Meestal zijn dit de twee centrale snijtanden in de onderkaak.
8 – 12 maandenDe twee centrale tanden in de bovenkaak komen door. Dit gebeurd meestal tegelijkertijd.
9 – 16 maandenDe vier tanden links en rechts naast de centrale snijtanden komen door. Zowel boven als beneden.
13 – 19 maandenDe voorste kiezen komen links en rechts door in beide kaken.
16 – 22 maandenDe vier hoektanden verschijnen tussen de eerste kiezen en de snijtanden.
20 – 33 maandenDe vier kiezen achter de voorste kiezen komen door. Oftewel: de achterste kiezen in het melkgebit.
Rond de 3 jaarOp deze leeftijd heeft je kind een volgroeid melkgebit met 20 tanden en kiezen.
Het Gezinsleven - doorkomende tandjes 3

Welke tanden komen als eerste door?

De volgorde van de groei van de tanden verschilt per kind. Meestal zien we dat de middelste snijtanden onder als eerste doorkomen gevolgd door de twee middelste snijtanden boven. In de volgende fase volgen de buitenste snijtanden in het bovengebit. Daarna komen langzaam de tanden en kiezen in het boven- en ondergebit tevoorschijn. Normaliter is het melkgebit rondom het derde levensjaar volledig volgroeid. Je kind heeft dan twaalf tanden en acht kiezen.

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes baby?

Elk kind reageert anders op het doorkomen van zijn/haar tandjes. Als ik naar mijn eigen zoontjes kijk zag ik vooral rode wangen en hadden ze last van dunne (en zure) ontlasting. Het ene kind heeft er meer last van dan de andere. Er zijn een aantal veelvoorkomende symptomen waaraan je kunt herkennen dat er tandjes aankomen. Je kindje kan bijvoorbeeld een enorme bijtbehoefte hebben. Hij/zij grijpt alles wat hij pakken kan om op te sabbelen, bijvoorbeeld een bijtring. Wat je ook vaak terugziet is dat kindjes vaker naar zijn/haar oren gaan grijpen of dat ze meer gaan huilen dan normaal.

Nog meer symptomen van doorkomende tandjes baby:

  • Ze zeveren/kwijlen meer dan normaal
  • zuur ruikende poep
  • rood en gezwollen tandvlees of juist bleek tandvlees
  • luieruitslag
  • Minder eetlust

Wat ook vaak voorkomt is dat je kindje lichte verhoging of koorts heeft wanneer de eerste tandjes doorkomen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat koorts automatisch betekend dat er tandjes aankomen. Om er zeker van te zijn dat je kindje daadwerkelijk een tandje krijgt, kan je aan het tandvlees voelen. Voel je een harde bobbel in het tandvlees, dan zijn dat waarschijnlijk een doorkomende tandjes. Zodra de tandjes door zijn, verdwijnen de klachten vanzelf.

doorkomende eerste tandjes

De pijn verzachten bij doorkomende tandjes

Je baby kan flink last hebben van de doorkomende tandjes. Ze slapen onrustiger en kunnen meer huilen dan je normaal gewend bent. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de pijn bij je baby te verlichten:

  • Koelen: Wrijf voorzichtig met een koude vinger over het tandvlees van je kind of laat hem/haar bijten op een koele bijtring (Let op: leg je bijtring in de koelkast maar nooit in de vriezer, vanwege het risico op vrieswonden).
  • Dentinox breng dit voorzichtig aan met een wattenstaafje op het tandvlees. Dentinox is suikervrij en bevat de pijnstillende stof lidocaïne.
  • Chamodent, dit is een homeopathisch kindergeneesmiddel. Dit zijn suikervrije druppels die de pijn verzachten, maar ook de bijkomende klachten verlichten.
  • Eet niet te heet, het tandvlees is gevoelig voor warmte. Zorg daarom dat je het eten goed laat afkoelen.
  • Zetpil (paracetamol), Als je kind echt veel last heeft van zijn tandjes kan je hem of haar voor het slapengaan een zetpil geven.

De eerste keer tandjes poetsen

Nu de eerste tandjes een feit zijn betekent dat ook dat de tandjes gepoetst moeten gaan worden. Tot zijn tweede jaar hoef je maar één keer per dag te poetsen, daarna twee keer per dag. Het is belangrijk dat je rond de twee minuten per keer met een baby- of peuterborstel gaat poetsen. Gebruik tot het vijfde levensjaar wel speciale peuterpasta, hierin zit minder fluoride, zodat het geen kwaad kan als hij wat tandpasta doorslikt.

Onze zoontjes zijn helemaal weg van tandenpoetsen, ze vinden het leuk maar vinden ook de tandpasta erg lekker. Vooral de tandenborstel maakt het voor ze extra leuk en interessant. Koop een leuke kindertandenborstel en poetsen maar!

Bekijk ook onze blog over tandenpoetsen van je peuter om het poetsen leuk te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant