Duurzamer wonen met zonnepanelen

Wij beoordelen dit product met een:

Zonnepanelen zijn het onderwerp van gesprek tegenwoordig. Veel mensen zoeken naar mogelijkheden om duurzamer te leven en hebben al zonnepanelen of willen ze graag hebben. Omdat vrijwel iedereen goed vooronderzoek doet naar zonnepanelen voordat ze aangeschaft worden kan ook bijna iedereen je van nuttige tips voorzien. We willen je hier een aantal belangrijke punten meegeven die je kunnen helpen in de overweging om zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen kopen of huren?

Beide is een optie. Huren ligt wat ingewikkelder omdat hier veel verschil in zit. Zo bieden gemeentes bijvoorbeeld verschillende opties aan omdat er zoveel verschil in zit kunnen we hier niet diep genoeg op ingaan. Tip: bekijk of informeer bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden. Wij houden houden het hier op zonnepanelen kopen. Door de populariteit stijgt ook het aanbod enorm. Er zijn veel aanbieders en het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het belangrijk om op voorhand eerst wat meer duidelijkheid te scheppen over de zonnepanelen zelf.

Verschillende soorten

Dat ze door zonlicht stroom opwekken weet iedereen maar verder? Er zijn wel degelijk verschillen in zonnepanelen en we kunnen ze verdelen onder 3 soorten. De eerste zijn eigenlijk de bekende ”blauwe” panelen, te herkennen aan de blauwe gloed over de panelen. Dit soort momokristalijne panelen zijn de goedkoopste soort maar ook de minst favoriete omdat mensen liever zwarte panelen willen. Daarnaast zijn dit soort panelen minder effectief waardoor ze ook minder rendement opbrengen. Je bent goedkoper uit in aanschaf maar aangezien het rendement ook minder is zal de terugverdientijd toenemen.

De zwarte monokristallijne panelen zijn enorm populair omdat me graag mooie donkere panelen op het dak wil hebben liggen. Daarnaast zorgt de zwarte kleur ook voor een hogere efficiëntie omdat ze meer opwekken. Keerzijde hiervan is wel dat de prijs iets hoger is. Er is een groot aanbod van deze zwarte panelen dus hier kan je wat meer onderzoek naar doen als je geïnteresseerd bent.

De ”duurste” categorie zijn de full black panelen. Hier is alles zwart afgewerkt dus je hebt ook geen zilveren randjes etc. De aanschafprijs van deze panelen is ook weer iets hoger maar dat geldt ook voor de kwaliteit en het rendement waardoor je dat tegen elkaar af kan wegen. Let er wel op dat het rendement ook weer iets lager kan komen te liggen omdat diep donker zwart nadelig is voor de warmte die ze niet kwijt kunnen. Toch geniet de voorkeur van mooie diep zwarte panelen het esthetische vlak boven het rendement.

Als je geen voorstander bent van grote zwarte panelen op je dak dan kan je wat meer onderzoek doen naar indak zonnepanelen. Hier liggen de panelen mooi in het dak verwerkt. Je ziet ze natuurlijk nog wel maar het ziet er wel mooier uit dat ze in je dak liggen in plaats van dat ze op je dak gemonteerd zijn. Let er wel op dat de subsidie minder is dan bij ”gewone” zonnepanelen omdat ze deels dienen als dakbedekking. Daarnaast kunnen ze de warmte minder goed kwijt omdat ze ingebouwd zijn. Dit kan voor een lagere opbrengst zorgen. Er wordt ook gewaarschuwd door extra brandgevaar omdat de hitte moeilijker weg kan. Laat je hier dus goed over informeren.

Als laatste hebben we nog de dakpan zonnepanelen. Hier zijn de panelen geïntegreerd in de dakpan. Dit kan bijvoorbeeld ideaal zijn bij een monumentaal pand omdat zonnepanelen hier vaak niet op gemonteerd mogen worden. De keuze voor dit soort panelen is vrijwel altijd esthetisch. De terugverdientijd kan wel verdubbelen ten opzichte van zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen? Dat is de meest voorkomende vraag en het vervelende is dat hier geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Het hangt van meerdere factoren af. De soort zonnepanelen, hoeveel panelen je gebruikt, de stond van de zon op je huis, de maandelijkse kosten (en dus de terugverdientijd). Het is dus onmogelijk om te bepalen wat ze kosten. De prijs van een half jaar geleden is al niet meer reëel gezien de situatie in de wereld op dit moment. Het beste wat je kan doen is online vergelijken en bijvoorbeeld een dakscan uit te laten voeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant