Een dynamisch energiecontract, wat is het en wat zijn de voordelen?

Wij beoordelen dit product met een:

Dynamische energiecontracten zijn nog vrij nieuw, dus veel mensen weten nog niet wat dit precies inhoudt. Een dynamisch energiecontract kun je vergelijken met een flexibel energiecontract. De stroomprijzen zijn gekoppeld aan de tarieven per uur en de gasprijzen zijn gekoppeld aan de tarieven per dag. Energieleveranciers die een dynamisch contract aanbieden, kopen niet voor een langere periode energie in, waardoor je dus iedere dag de actuele tarieven betaald.

Je betaalt dus hetzelfde tarief als wat de energieleverancier betaald. Aan een dynamisch energiecontract zitten zowel voor- als nadelen. Het is een persoonlijke afweging of het bij jou past.

Wat zijn de voordelen van zo’n dynamisch energiecontract?

We beginnen met de voordelen van een dynamisch energiecontract:

  • Je betaalt de tarieven die op dat moment van kracht zijn. Je betaalt dus nooit teveel omdat de energieleverancier niet voor de lange termijn energie inkoopt. Zo lag bijvoorbeeld de gemiddelde stroomprijs in Nederland tussen april en juni 2022 op € 0,47 kWh, terwijl je bij een dynamisch contract de daadwerkelijke tarieven betaalde; namelijk tussen de € 0,22 en € 0,38 per kWh.
  • Soms is er een overschot aan groene energie. Dat komt doordat er sommige periodes veel wind staat, of veel zon is. Hier kun jij van profiteren: je krijgt -als je een dynamisch energiecontract hebt- namelijk geld toe! Dat komt door de negatieve stroomprijs die ontstaat bij een teveel aan energie.
  • Leveranciers die een dynamisch contract aanbieden, kopen geen energie in voor de lange termijn. Dit betekent dat het voor jou flexibel is, want je zit nergens aan vast. Je kunt dus elk gewenst moment je contract opzeggen, zelfs zonder opzegboete!
  • Bij de meeste energie maatschappijen kun je je verbruik volgen in een app. Dit wordt weergegeven in een speciale grafiek. Als je dit goed in de gaten houdt, zie je op welke tijden de energie voor jou het goedkoopst is. Als je hier slim op in speelt, kun je je stroom verbruik zo sturen dat je juíst op deze momenten energie verbruikt. Hierdoor profiteer je van een goedkope energie rekening.

Wat zijn de nadelen van zo’n dynamisch energiecontract?

Naast voordelen, zitten er natuurlijk ook nadelen aan zo’n dynamisch energiecontract. Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Hieronder vertellen we de nadelen van zo’n contract:

  • Om jouw verbruik nauwkeurig te kunnen meten, heb je een slimme meter nodig. Zonder een slimme meter kun je geen dynamisch contract afsluiten.
  • Doordat je de daadwerkelijke tarieven betaalt, kan dit ook weleens hoger zijn. Vooral als er een crisis uitbreekt, kunnen de prijzen omhoog schieten. Houd daar rekening mee.
  • Omdat de prijzen per dag en zelfs per uur kunnen verschillen, betaal je nooit eenzelfde bedrag per maand. Je weet dus niet waar je aan toe bent.

Het is verstandig om wat geld achter de hand te houden voor de duurdere wintermaanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant