Van brabbelen naar echte zinnetjes: de ontwikkeling van mijn peuter

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De eerste echte zinnetjes van een peuter: een mijlpaal in het leven van elk kind en elke ouder. Als ouder word je geconfronteerd met talloze veranderingen en mijlpalen tijdens het groeiproces van je kind, maar de eerste echte zinnetjes van je peuter zijn toch echt wel een van de meest leuke momenten. Toen onze peuter de leeftijd van twee jaar naderde, begon hij al veel te praten. Ik had al talloze woordjes gehoord maar ineens begon hij ook aan zijn eerste zinnetjes. Dat maakt ons als ouders dan natuurlijk ook direct trots.

Lijst met eerste echte zinnetjes

Ik heb hieronder een aantal van de wellicht meestvoorkomende eerste zinnetjes op een rijtje gezet waar onze Peter mee is begonnen met praten:

  • “Ik wil een snoepje.” Dit was de eerste echte zin die ons zoontje uitsprak. Mijn vrouw en ik waren verbaasd toen hij dit zei, omdat hij tot dan toe alleen maar losse woordjes had gezegd.
  • “Ik wil buiten spelen.” Dit was ook één van de eerste zinnen die mijn peuter uitsprak. Hij keek de tuin in, zag zijn speelgoed staan en wilde graag ermee gaan spelen. Helaas was het een wat regenachtige dag maar normaliter als het een beetje mooi weer is gaan we dan ook graag de tuin in om heerlijk buiten te spelen.
  • “Ik wil naar opa en oma.” Onze twee zoontjes zijn beide gek op onze opa’s en oma’s. Ze gaan dan ook graag daar spelen en ook daar zijn ze goed voorzien van veel leuk speelgoed. Inmiddels wordt er dan ook regelmatig gevraagd om weer lekker naar opa en oma te gaan om samen met hen leuke dingen te kunnen gaan ondernemen.
echte zinnetjes praten in de tuin

Anekdotes

  • Een van de leukste anekdotes met betrekking tot de eerste echte zinnetjes van mijn peuter was toen hij zei: “Ik wil naar bed” tijdens een gezellig bezoek bij vrienden. Hij was duidelijk moe van het vele spelen met de kinderen van onze vrienden waardoor hij helemaal op was en graag naar bed wilde. Het is mooi om te zien dat hij op deze leeftijd al zo duidelijk aangeven wat hij graag wil.
  • Een ander leuk voorbeeld was toen mijn peuter zei: “Ik wil een koekje”. Dit gebeurde tijdens het avondeten, we waren net klaar met eten en hadden helaas geen koekjes meer in huis. Hierdoor moest ik hem uitleggen dat hij geen koekjes kon krijgen en daar was hij het natuurlijk niet mee eens. Hij was echter vastbesloten en bleef volhouden dat hij een koekje wilde, dus uiteindelijk heb ik hem omgekocht met een snoepje 😉 Het is best grappig om te zien hoe vastbesloten hij wakan zijn om zijn zin te krijgen en hoe hij deze zin gebruikte om aan te geven wat hij wilde.

Inzichten

  • Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd tijdens het leerproces van de eerste echte zinnetjes van mijn peuter is hoe belangrijk het is om te communiceren met je kind. Door regelmatig met hem te praten en hem te laten zien hoe we woorden gebruiken om dingen te vragen of aan te geven, heeft hij geleerd hoe hij zijn eigen wensen en behoeften kan uiten.
  • Ik heb ook geleerd hoe belangrijk het is om te luisteren naar wat je kind zegt en te reageren op zijn of haar woorden. Door op deze manier te communiceren, laat je je kind zien dat je geïnteresseerd bent in wat hij of zij te zeggen heeft en dat je het belangrijk vindt om te communiceren.
  • Tot slot heb ik geleerd hoe belangrijk het is om te blijven leren en te blijven groeien als ouder. Het leren van de eerste echte zinnetjes van mijn peuter was een leerzame ervaring voor mij en ik weet dat er nog talloze andere mijlpalen en leermomenten zullen komen in het opgroeiproces van mijn kind.

Leestip: bekijk nu onze blog over taalontwikkeling: hoe krijg je meer interactie met je kind?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant