Willen jullie er graag een avondje tussen uit? Dan is het tijd om een oppas te zoeken, maar wat zijn eigenlijk de taken van een oppas? Hoe kun je verwachten dat de kinderen verzorgd en wat is eigenlijk jou taak? Wat leg je klaar en welke afspraken maak je. In dit artikel leggen we je uit wat de taken van een oppas zijn zodat jij weet wat je kunt verwachten!
Eventjes er tussen uit
Soms is het gewoon heel fijn als je de zorgen voor jouw kind voor een paar uurtjes aan iemand anders over kunt laten. Op het begin kan dit heel spannend zijn, maar het is ook goed om aan jezelf en je relatie te blijven werken. Door een oppasser te vragen heb jij je handen vrij om iets voor jezelf te doen, ga eens lekker winkelen met vriendinnen of ga op date met je partner.
Wat is een oppas?
Een oppas komt voor een paar uurtjes op één of meerdere kinderen passen. De werkzaamheden en het tijdstip hangen af van wat je overeenkomt. Zoals in elke werkrelatie is het heel belangrijk om goede en duidelijke afspraken te maken. Je wilt weten wat je aan elkaar hebt, dit is voor jou fijn maar ook voor de oppas. Niemand wil onenigheid over de werktijden, de frequentie of het tarief. Ieder ouder verwacht iets anders van zijn/haar oppas, het is daarom belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan.
Het is een kwestie van goed communiceren en verwachtingen managen. Heb je twee kinderen van 7 en 9 jaar oud die al zelf kunnen spelen dan is dat natuurlijk een stuk minder intensief dan wanneer je een tweejarig kind hebt met een beperking. Daarnaast is natuurlijk ook iedere oppas anders. Je kunt van een middelbare scholier niet verwachten dat ze jouw kinderen naar de tandarts rijdt met de auto of tot na middernacht op een doordeweeks dag komt oppassen.
Wat mag je verwachten?
Er zijn wat universele oppastaken, denk hierbij aan:
- Actief bezig zijn met de kinderen, zoals spelen en bewegen.
- Opvoeding, ook al zijn papa en mama van huis dan is het niet de bedoeling dat er ineens allerlei regels overtreden worden.
- De kinderen voorzien in hun levensbehoefte, bij de verzorging hoort bijvoorbeeld tanden poetsen, luiers verschonen en het eten en drinken.
- Opruimen wat je veroorzaakt, je kunt niet verwachten dat het huishouden gerund wordt maar de vaat die de oppas vies heeft gemaakt opruimen is niet te veel gevraagd.
- De kinderen naar bed brengen, met een verhaaltje, omkleden en andere zaken die ze gewend zijn.
- Een oppas moet verantwoordelijk zijn en de veiligheid van de kinderen waarborgen. Het is niet de bedoeling om tijdens het oppassen continu op je telefoon te zitten, je moet waakzaam en alert zijn en de kinderen de nodigen aandacht geven. Voor hun is het al spannend genoeg dat papa en mama van huis zijn.
- Communicatie met de ouders, je wilt natuurlijk graag weten hoe het geweest is. Je mag een verslag verwachten van wat er wel en niet goed is gegaan. Spreek ook af of je tijdens het oppassen op de hoogte gehouden wilt worden.
Baby
Als het gaat om een baby is het natuurlijk wel belangrijk dat de oppas weet hoe ze hier voor moeten zorgen. Hoe verschoon je een luier? Hoe maak je een flesje? Hoe leg je een baby neer in zijn bedje en wat zijn de voedingstijken?
Peuter en kleuter
Een peuter en een kleuter zijn al wat zelfstandiger en gemakkelijker in de omgang. Ze kunnen zelf al wat meer aangeven en laten van zich horen als ze iets niet fijn vinden, maar ze kunnen ook al klimmen en klauteren wat maakt dat je extra goed moet opletten. Er moet veel mee gespeeld worden en de licht opvoedkundige taken zullen nu van belang zijn.
Je wilt niet dat een peuter over je heen walst en zijn zin doordrukt. Het is belangrijk om de huisregels te kennen en in te zien wanneer een peuter of kleuter te ver gaat. Vaak is er een ritueel tijdens het naar bed brengen waarbij het belangrijk is dat de oppas die ook kent, moeten de kinderen bijvoorbeeld in bad?
Schoolgaande kinderen
In deze leeftijdscategorie zijn ze al redelijk zelfstandig. Het is vooral belangrijk om een oogje in het zijl te houden en te zorgen voor gezonde voeding. Een kind van deze leeftijd kan zelf aangeven wat het nodig heeft.
Zoals je ziet komen er bij iedere leeftijd andere zorgtaken kijken. Het is belangrijk dat je oppas de juiste kennis bezit die hoort bij de verschillende leeftijd. Heeft een oppas nog nooit voor een baby gezorgd? Dan kan dit een hele uitdaging zijn en is het belangrijk om eerst een paar keer mee te kijken.
Overige taken
Hierboven hebben we het gehad over de universele taken voor de oppas, maar soms verwachten mensen meer. Overige taken zijn bijvoorbeeld:
Meehelpen in het huishouden
In principe is de oppas er voor de kinderen, natuurlijk is het wel zo netjes als de gebruikte vaat in de vaatwasser zetten maar verwacht bij thuis komst geen gestofzuigd huis en een gepoetste badkamer. Wil jij wel graag dat de oppas wat huishoudelijke klusjes verricht bijvoorbeeld als de kinderen te bed liggen? Dan zul je dit moeten overleggen, je kunt hier een extra bedrag voor geven wat een schoonmaakster kost natuurlijk ook geld.
Koken
Het is belangrijk af te spreken wat er gegeten en gedronken gaat worden en wie er kookt. Zet je zelf het eten al klaar of verwacht je dat de oppas aan het werk gaat zodat jij bij thuiskomst ook nog een hapje mee kunt eten? Eigenlijk hoort dit niet standaar bij de taken van een oppas, dus dit is zeker een punt wat je moet overleggen. Wil de oppas eigenlijk wel koken? Kan hij/zij koken en wat staat er op het menu? Het draait allemaal om het managen van de verwachting, zodat je kinderen ook goed eten als de oppas er is.
Andere taken die vaak gevraagd worden zijn:
- Huiswerkbegeleiding
- Kinderen ophalen van school, de naschoolse opvang of het kinderdagverblijf
- Kinderen naar buitenschoolse activiteiten brengen zoals de sport- of muziekvereniging
Er zijn voldoende oppassers die het geen probleem vinden om wat extra taken op te pakken, maar het is wel belangrijk dat je hierover communiceert en dat je de oppas hier extra voor betaald.
Wat moet je afspreken?
- Het tarief, wordt er per uur of dagdeel betaald? Reiskosten en een extra vergoeding voor oppassen na middernacht of voor extra taken?
- De taken, wil je dat de was opgevouwen is als je thuis komt en de vaatwasser is uitgeladen dan moet je dit vastleggen.
- De frequentie, hoevaak moet er worden opgepast?
- De huisregels, als je wilt dat de kinderen op een bepaalde tijd naar bed gaan en niet de hele avond voor de tv hangen moet je hierover afspraken maken. Ook is het belangrijk om te bespreken hoe er om gegaan wordt me de kinderen als ze niet luisteren. Hoe ‘straf’ je de kinderen?
- Moet de oppas ergens rekening mee houden? Heeft je kind speciale behoefte zoals medicijnen of allergieën?
- Mogen er foto’s gedeeld worden van de kinderen op social media?
- Zijn er spullen of ruimtes waar de oppas niet mag komen? Je wilt niet dat ze alle laden en kastjes optrekken.
- Zijn er huisdieren? Dan is het wel even handig om te checken of de oppas niet allergisch is en wat je verwacht in de verzorging van je dieren.
Verwachtingen managen
Zoals met alles in het leven is het een kwestie van verwachtingen managen zodat teleurstellingen en frustraties voorkomen worden. Je hebt nu een duidelijk beeld van wat je wel en niet van een oppas kunt verwachten. Wil je toch graag dat hij of zij wat extra taken uitvoert, vraag het dan gewoon en leg het desnoods vast een contract. Dan staan de afspraken op papier en hebt je altijd iets waar je naar terug kunt grijpen. Heb je alles goed geregeld? Dan is het nu tijd om te ontspannen want ook moeders en vaders hebben af en toe wat tijd voor zichzelf nodig.