Elektrische step legaal op de openbare weg na de zomer van 2023

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De elektrische step is een steeds populairder vervoersmiddel / speelgoed. Veel kinderen vliegen hiermee door de straten en dat terwijl dit tot op heden nog illegaal is in Nederland. De elektrische step valt namelijk onder de lichte elektrische voertuigen maar hier komen waarschijnlijk nieuwe regels voor na de zomer van 2023. Om de lichtgewicht elektrische voertuigen te legaliseren is er het LEV-kader (Kader voor Lichte Elektrische Voertuigen). In dit kader wordt aangegeven waaruit straks de echte regels moeten gaan voortvloeien. Zoals het er nu naar uitziet treedt dit kader naar verwachting na de zomer van 2023 in werking.

De elektrische step binnen Europa

Op dit moment is de elektrische step binnen Europa in 22 landen toegestaan. Dit is inmiddels het overgrote deel maar er zijn toch nog vele verschillen per land, in Ierland wordt de step bijvoorbeeld in zijn geheel verboden. In Nederland is dit leuke vervoersmiddel helaas ook nog steeds verboden, maar het ziet er naar uit dat daar nu eindelijk eens verandering in gaat komen. Dus hopelijk kunnen we ergens in de tweede helft van het komende jaar ook zelf met de elektrische step door de straten.

Desondanks dat de elektrische step inmiddels al in 22 landen legaal is, gelden hier natuurlijk wel bepaalde regels voor. Dit is zowel qua leeftijd van de bestuurder als de toegestane snelheid etc. Daar vertel ik je in deze blog meer over.

elektrische step buiten op plein

De e-step is toch wat anders dan een elektrische fiets

Binnen Europa worden de regels voor de elektrische step over het algemeen gelijk getrokken met die van de elektrische fiets. In Nederland doen we dat niet, wij gaan de regels waarschijnlijk overnemen van ons buurland Duitsland. Wat betekent dit dan precies? Dat ga ik je uitleggen, dat betekent dat de steps moeten worden gekeurd door het RDW. Daarnaast moesten de steps aan een aantal regels voldoen en dat is bijvoorbeeld de maximum snelheid van 25 km/u en een maximaal gewicht van 55 kg. De bestuurder van de step moet minimaal 16 jaar oud zijn. Een helm is verder niet verplicht op de elektrische step.

Helaas dus nog illegaal voor (jonge) kinderen

Helaas heb je zojuist gelezen dat de bestuurder van de elektrische step dus minimaal 16 jaar oud moet zijn. Dat betekent dus ook dat jongere kinderen enkel op eigen terrein en dus niet op de openbare weg mogen rijden. Dit soort regels zijn niet in elk land hetzelfde, bijvoorbeeld in België is dit wel toegestaan zolang je step geen zadel heeft. Als je elektrische step namelijk van een zadel is voorzien dan wordt deze gelijkgesteld aan een brommer.

De maximum snelheid

Er zijn veel elektrische steps te koop die harder kunnen rijden dan de toegestane 25 km/u. Daarnaast zijn er ook meerdere mogelijkheden om jouw step op te voeren. Dit is net zoals bij de scooter natuurlijk niet toegestaan. De steps zijn namelijk niet op die snelheden berekend en daardoor is bijvoorbeeld de remkracht onvoldoende en jouw persoonlijke veiligheid niet gewaarborgd.

Raak je betrokken bij een ongeval en blijkt later dat jouw step is opgevoerd dan betekent dit automatisch dat je niet bent verzekerd!

elektrische step dames

Tips voor de aankoop van een elektrische step

Als je voor jezelf of voor je kind toch graag een elektrische step wilt kopen dan hebben wij een aantal tips voor je:

  1. Let op het gewicht wat de step aankan. Koop je een step voor volwassenen dan is een steviger frame vereist.
  2. Zorg ervoor dat de stuurhoogte goed te verstellen is.
  3. Zorg voor een niet te zware step, een lichtgewicht is namelijk makkelijker te hanteren.

Voor jonge kinderen

Wij snappen natuurlijk ook wel dat elektrische steps bij de meeste kinderen meer in de smaak vallen. Mocht je thuis de ruimte hebben dan kan je natuurlijk altijd als nog de overweging maken maar wij adviseren voor jonge kinderen toch te kiezen voor een normale step. Mocht je kind namelijk alsnog stiekem de openbare weg op gaan dan is het risico van onverzekerd deelnemen aan het verkeer toch te groot en te gevaarlijk.

elektrische step stuur

Steppen voor volwassenen

Ook voor volwassenen is steppen steeds meer in trek, zowel de elektrische variant als de gewone step. De gewone step is een heerlijk maar vooral ook gezonde bezigheid welke erg goed is voor je conditie. Daarnaast kan een opvouwbare step erg gemakkelijk zijn omdat deze zeer compact zijn en daarom ideaal te gebruiken zijn als vervoersmiddel in de stad.

Heb jij wellicht nog andere tips voor onze lezers over de elektrische step? Laat deze dan achter in de comments hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant