We wachten natuurlijk allemaal op het heerlijke zomerweer, maar we zien ook steeds vaker extreme hitte ontstaan. Het weer is behoorlijk veranderlijk en we zien ook steeds extremere zomers en winters ontstaan in ons kleine landje. De komende dagen hebben we weer te maken met extreme hitte maar hoe kunnen we hier zelf nu het beste mee omgaan? Daar ga ik je in deze blog wat meer over vertellen.
Let op je gezondheid
Extreme hitte kan leiden tot gezondheidsrisico’s bij ouderen maar ook bij jonge kinderen. Vooral bij langdurige hitte zien we dat ouderen en kleine kinderen vatbaar zijn voor de nadelige effecten. Dit zijn over het algemeen dan ook de meest kwetsbare mensen en die zijn dan ook vaak de klos.
Veelvoorkomende klachten
Klachten die vaak voorkomen bij een langdurige extreme hitte zijn uitdroging, nierfalen, infecties en hitteberoertes. Hartinfarcten komen weliswaar niet vaker voor maar zullen wel eerder optreden bij extreme hitte, dit is gebleken uit een Engelse studie.
We kunnen wel concluderen dat er tijdens een hittegolf meer ambulanceritten plaatsvinden, er meer ziekenhuisopnames zijn en er meer mensen komen te overlijden. De effecten van extreme hitte houden vaak tot zo’n vijf dagen na het verdwijnen van de hittegolf aan. Wat betreft de sterfgevallen zien we dat de doelgroep van 50 jaar en ouder het meeste problemen heeft met de hitte. De sterfgevallen komen dan wel voornamelijk voor bij patiënten die bepaalde ziektes hebben (gehad), zoals astma, een hartinfarct, nierziekten, etc.
Niet alleen ouderen en kleine kinderen hebben last van de extreme hitte
Het is niet zo dat alleen oudere mensen en kleine kinderen last hebben van extreme hitte, ook jongeren kunnen problemen ondervinden van een hittegolf. Door de hitte kunnen veel mensen namelijk minder goed slapen, hierdoor komt het hele dagritme in de war. Deze verandering kan dan ook leiden tot gevaarlijke situaties in bijvoorbeeld het verkeer.
Let op met diabetes
Diabetespatiënten met type 1 diabetes lopen extra gevaar omdat zij afhankelijk zijn van insuline. De werking/kwaliteit van insuline kan namelijk in gevaar komen bij temperaturen van boven de 30-35 graden Celcius of bij blootstelling van insuline aan direct zonlicht. Hierdoor kan de kwaliteit dan ook niet meer gewaarborgd worden door de fabrikant en hierdoor kan dus een ontregeling van de suikerziekte optreden.
Tips tegen extreme hitte
Hoe kan je jezelf nu het beste beschermen tegen de extreme hitte? Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
- Zorg dat je voldoende drinkt
- Zorg voor voldoende verkoeling met behulp van bijvoorbeeld een zwembadje en ga regelmatig in de schaduw zitten
- Pak je rust en voorkom onnodige inspanningen
- Voor ouderen is rust nog belangrijker, span je zo min mogelijk in (laat je helpen door mensen om je heen). Daarnaast is het verstandig om alcohol te vermijden omdat deze de uitdroging kunnen versnellen, ook het gebruik van medicijnen kunnen een risico vormen. Medicijnen zoals plastabletten en bloeddrukverlagers kan je in overleg met je (huis)arts wellicht beter tijdelijk verminderen om uitdroging tegen te gaan.
Uiteindelijk komt het advies er dus op neer dat je je moet aanpassen aan de weersomstandigheden zoals we dat ook kennen vanuit Spanje in de vorm van de siësta. Het gezondheidsrisico door extreme hitte is in deze warme landen dan ook een stuk lager, dit komt waarschijnlijk door een betere aanpassing aan de warmte.
Herken uitdrogingsverschijnselen
Het is goed om te weten hoe je uitdrogingsverschijnselen kunt herkennen, een aantal belangrijke kenmerken hiervan zijn:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid (bij opstaan)
- Vermindert concentratievermogen
- Krampen
- Dorst
Uiteindelijk wordt je dus erg flauw, suf en oververhit (hitteberoerte). Zorg dan ook voor wat extra zout, een kop soep of bouillon zal je dan ook erg goed doen.
Heb je wellicht nog andere tips voor ons of voor onze lezers? Laat deze dan achter in de comments hieronder.
Bekijk ook zeker onze andere blog over welke maatregelen je nog meer kan nemen voor veiligheid in de zon!