Hoe ga je fit het nieuwe jaar in? Fit worden met deze tips!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Ik wil fit worden. Iedereen denk er weleens aan, veel spreken het uit, sommige voeren de daad bij het woord en enkele houden het ook daadwerkelijk vol. Zorg ervoor dat jij bij deze enkele hoort die het sporten ook daadwerkelijk vol gaat houden. Hoe je dat kan doen leggen we hieronder uit met een aantal tips die je als handvat kan gebruiken. Sommige tips passen wellicht beter bij jou dan andere dus kijk wat bij je past en start daarmee zodat je direct van start kan gaan. Wees niet bang het is niet allemaal bloed, zweet en tranen is door het harde trainen want er zijn ook eenvoudigere manieren om fit te worden.

In plaats van nummertjes met tips te noemen verdelen we interessante punten onder in een aantal categorieën die je helpen bij het fit worden. Deze lijken op het eerste oog vanzelfsprekend maar het is de manier hoe je er mee omgaat wat zorgt voor een grotere kans van slagen.

Rust

Hoe helpt rust bij fit worden denk je? Nou op verschillende manieren, zorg bijvoorbeeld voor rust in je hoofd want van stress zal je niet snel fit worden. Ga na waar jij rustig van wordt en probeer momenten in te plannen om dit te doen. Dit is per persoon verschillend waardoor we hier niet al te specifiek op in gaan maar probeer een half uurtje per dag te reserveren voor één van de dingen waar jij rustig van wordt. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling, luisteren van bepaalde muziek, lezen van een boek of magazine of een spelletje spelen. Ontspannen van fit worden toch?

Wanneer je rust creëert ben kan je namelijk helder wat je natuurlijk helpt bij allerlei soorten zaken. Met een half uurtje rust per dag zal je uiteindelijk merken dat dit op veel fronten voordelen oplevert. Je kan helder nadenken waardoor je niet op het laatste moment moet haasten en stressen omdat je iets vergeten bent bijvoorbeeld. Daarnaast zal rust ervoor zorgen dat je ook in bed rustig(er) bent wat je slaap zal bevorderen. Resultaat hiervan is dat uitgerust opstaat en de dag fris begint wat allemaal bijdraagt aan het fit worden.

Eigenlijk kan je dit zien als een domino effect. De ene steen zorgt voor een reactie op de volgende steen en in dit geval zijn ze allemaal positief.

Beweging

We hadden het hierboven al over wandelen om voor rust te zorgen maar beweging zorgt er natuurlijk ook voor dat het fit worden eenvoudiger wordt. Je kan bij beweging denken aan uitputtende marathons maar je hoeft natuurlijk niet te overdrijven. Een wandelingetje voor werktijd, tijdens de pauze, voor of na het eten is al voldoende om te starten met fit worden. Als je dit nooit doet zal ik wel voorstellen rustig te beginnen want het kan voor je gewrichten en spieren niet bevorderend zijn als je opeens 15 km per dag gaat lopen. Probeer niet te hard van stapel te lopen en luister goed naar je lichaam.

Ga in het weekend eens op pad en bezoek een natuurgebied in de buurt of bedenk een ander leuk uitstapje waar je plezier en gezondheid goed kan combineren.

Ben je van nature al wat sportiever en/of is wandelen te rustig voor je dan kan je kijken of hardlopen iets voor jou is. Ook hier weer is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Ga niet meteen 5x per week hardlopen want een sportblessure kan je al snel een aantal maanden aan de zijlijn houden. Ga je iedere dag met de auto naar het werk maar is dit eigenlijk onnodig? Pak dan de fiets, onbewust ben je dan dagelijks al heel wat minuten in beweging.

Motivatie is vooral bij beweging vaak een struikelblok. Dit kan je opvangen door bijvoorbeeld vaste tijdstippen of dagen in te plannen om je lichamelijke beweging uit te voeren. Is het wandelen dan kies je bijvoorbeeld 2 vaste dagen. Hierdoor zorg je er ook voor dat je deze tijd niet vol kan plannen met andere zaken. Is het voor jou moeilijk om zelf iedere keer die stap te zetten om te beweging kijk dan of je een buddy kan vinden. Zo kan je elkaar motiveren om door te pakken.

Wil je het drastischer aanpakken, heb je hogere sportievere ambities, beweeg je al maar niet genoeg? Dan sta je waarschijnlijk op het punt te gaan sporten. Of dit nou een (team)sport is of een abonnement bij een lokale sportschool, doe iets waar je energie van krijgt en waar je motivatie van blijft krijgen. Zorg er wel voor dat je je goed in laat lichten en kijk wat het beste bij jou wensen, doelen en lichamelijke status past. Zo voorkom je blessures waardoor je langduren uit de running bent en je motivatie weer wegzakt.

Voeding

Ja, uiteraard helpt de juiste voeding bij het fit worden. Kijk naar je eetpatroon en kijk wat er gezonder of minder kan. Schep je standaard 2x avondeten op dan zorg je ervoor dat je dit terugbrengt naar 1x. Eet je (bijna) altijd een toetje dan schrap je dit van je menu. Natuurlijk zal je lichaam aangeven dat de honger blijft wanneer je minder eet maar hou dan de motivatie om niet terug te vallen in je oude patroon.

Kies ervoor om gezonde alternatieven te voor je huidige ongezonde toetjes of tussenoortjes. Eet iedere dag 1 á 2 stuks fruit, dit vult en is gezond. Kijk wat je lekker vind en zorg ervoor dat je dit in huis hebt. Daarnaast zijn er genoeg alternatieven te vinden die je trek op een gezonde manier weg kunnen nemen zoals noten.

Kijk ook waar je je suikerinname kan verminderen, drink je koffie met suiker? Probeer dan koffie zonder suiker te drinken, denk je gezond bezig te zijn met het eten van een kwark variant kijk dan eens naar het suiker gehalte.

Laatste puntje wat eigenlijk vanzelfsprekend lijkt, zorg ervoor dat je voorraadkast gevuld is met gezonde snacks. Natuurlijk is het niet erg om jezelf te belonen met een zakje chips maar als je alle ongezonde spullen in huis blijft halen is de verleiding om het te pakken ook groter. Breng jezelf niet in deze verleiding want fit worden en gezonde voeding hebben meer raakvlakken dan je denkt.

Structuur

Eigenlijk kunnen we alle bovengenoemde punten hierin samenvatten. Met structuur en regelmaat zorg je ervoor dat je (onbewust) bezig bent met gezonder leven en dus fit worden. Wanneer je structuur aan weet te brengen heb je ook automatisch minder motivatie nodig omdat het automatisme het over gaat nemen.

Kort samengevat is het advies om bij jezelf na te gaan waarom je fit het nieuwe jaar in wil gaan, wat je nu doet en wat verandert moet worden. Als je dit voor ogen hebt kan je hier acties op ondernemen. Ruim de voorraad kast op, zorg voor gezonde producten, pas je porties aan, zorg voor meer beweging en rust in je lichaam.

Succes met het fit worden en de goede voornemens voor het nieuwe jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant