Je hebt het tegenwoordig misschien wel eens gehoord of last van gehad: FOMO, Fear of Missing Out. Het is de angst om iets belangrijks of leuks te missen. Het kan ons overvallen wanneer we foto’s zien van vrienden die plezier hebben op sociale evenementen waar we niet bij konden zijn, of wanneer we de nieuwste reiservaringen van anderen op sociale media zien.
Het is dan ook echt een begrip dat ontstaan is door de opkomst van social media en de drang om overal bij te willen zijn. FOMO kan een diepgaande invloed hebben op onze mentale gezondheid. Daarom bespreken we in deze blog de impact van FOMO op stress en welzijn en geven we tips over hoe je er mee om moet gaan.
Hoe ontstaat het?
FOMO wordt vaak gevoed door sociale vergelijking. We zien anderen (vaak goede vrienden of familie) betrokken zijn bij een leuke activiteit en we beginnen ons af te vragen waarom we er niet bij kunnen zijn om hetzelfde te ervaren. Dit kan leiden tot gevoelens van onrust en angst, omdat we bang zijn dat we iets missen of dat we achterblijven bij anderen. Als dit vaker voorkomt kan deze druk bijdragen aan een toename van stressniveaus.
Negatieve effecten
Stress, veroorzaakt door FOMO, heeft verschillende negatieve effecten op ons welzijn. Het kan leiden tot negatieve gevoelens, onrust en een gevoel van tekortschieten. We kunnen onszelf vergelijken met anderen en het gevoel hebben dat we niet voldoen aan bepaalde verwachtingen of er niet bij horen. Dit kan onze eigenwaarde en zelfvertrouwen aantasten, wat weer kan leiden tot een negatieve spiraal van stress en welzijnsproblemen.
Bovendien kan FOMO ons vermogen om te genieten van het huidige moment belemmeren. In plaats van ons te concentreren op wat we op dit moment ervaren, zijn we constant afgeleid door de gedachte aan wat er elders gebeurt. We missen de kans om te genieten van de mensen en de activiteiten die op dat moment in ons leven aanwezig zijn. Dit gebrek aan aanwezigheid kan ons gevoel van welzijn verminderen en ons gevoel van tevredenheid in het dagelijks leven beïnvloeden.
FOMO beheersen
Gelukkig zijn er manieren om FOMO te beheersen en de impact ervan op stress en welzijn te verminderen. Een belangrijke stap is bewustwording. Trek je van het gevoel van FOMO niks aan. Besef dat de constante vergelijking met anderen en het gevoel iets te missen niet belangrijk is en het je welzijn al helemaal niet ten goede komt. Maak in plaats daarvan zelf iets van je dag en ga zelf leuke dingen ondernemen.
Zelfzorg is ook essentieel. Zorg voor jezelf door tijd vrij te maken voor activiteiten die je gelukkig maken en waar je van geniet. Richt je op wat voor jou belangrijk is in plaats van te focussen op wat anderen doen. Dit kan helpen om je gevoel van tevredenheid en welzijn te vergroten.
Daarnaast is het stellen van gezonde grenzen belangrijk. Leer om selectiever te zijn in je keuzes en accepteer dat het onmogelijk is om alles mee te maken. Kies bewust waar je je tijd en energie aan wilt besteden en zeg gerust nee als het niet uitkomt.
De impact van social media
Verminderen van het gebruik van sociale media kan ook gunstig zijn. Sociale media spelen vaak een grote rol bij het voeden van FOMO, daar zie je tenslotte alle filmpjes en foto’s van andere voorbij komen. Door niet te obsessief bezig te zijn met sociale media en je bewust te zijn van de invloed ervan op je stemming, kun je jezelf beschermen tegen de negatieve effecten van FOMO.
In het kort
In conclusie kan FOMO een aanzienlijke impact hebben op onze mentale gezondheid, met name op stressniveaus en ons gevoel van welzijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van de effecten van FOMO en strategieën toe te passen om de negatieve impact ervan te verminderen. Door bewuste keuzes te maken, zelfzorg te beoefenen en gezonde grenzen te stellen, kunnen we onze mentale gezondheid beschermen en een gevoel van voldoening en welzijn bevorderen, zelfs te midden van een wereld die ons constant herinnert aan wat we missen.
Benieuwd of je voor bepaalde activiteiten FOMO moet hebben, daar is zelfs een programma over gemaakt. Laat in de reacties weten of je wel eens last hebt gehad van FOMO.