Je geduld verliezen: hoe blijf je zelf rustig als de kinderen de boel op stelten zetten? 10 tips!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Hoewel we het niet graag toegeven, laten we ons allemaal af en toe gek maken, worden we boos en ons geduld verliezen we vaker dan we zouden willen. Merk je dat je steeds vaker tegen je kinderen schreeuw en moppert? Dan is het tijd voor een paar tips!

De eerste keer je geduld verliezen

Als de peuterfase aanbreekt lijkt het net of je een heel ander kind in huis hebt. Ergens is dat ook eigenlijk wel zo, baby’s die peuters worden is een hele verandering. Peuters uiten zichzelf op nieuwe manieren, hebben hun eigen wensen en eisen en dat is allemaal geweldig. Het grootste gedeelte van de tijd…

Als je eenmaal een peuter in huis hebt, weet je dat het leven nooit meer hetzelfde gaat zijn. Soms is het ronduit frustrerend en zie je het even niet meer zitten. Trok ze daar nu weer aan haar broeders haren? Waarom wil ze niet gewoon slapen? Die driftbuien, het bijten en gillen, je hebt er af en toe schoon genoeg van, je wilt je geduld verliezen voorkomen maar soms schiet je toch uit je slof.

Het is avond, je hebt een lange werkdag achter de rug en het enige wat je wilt is eten en je kinderen te bed brengen. Helaas is het eten koud, is je man spoorloos verdwenen en de hond moet naar buiten. Je kinderen vertikken het op hun bord leeg te eten, zijn al een uur non-stop aan het ruzie maken en dan gaat het mis. Je dochter gooit haar glas ranja over de tafel en dan is de emmer vol. “En nu is het klaar, ophouden allebei!” Schreeuw je door de kamer. Je kinderen zijn zo geschrokken dat ze vergeten te huilen en je weet direct dat het niet goed was wat je deed.

Je geduld verliezen voelt vervelend, je weet dat het niets oplost en het voelt alsof je als ouder hebt gefaald. Het kan de beste overkomen en je hoeft je niet schuldig te voelen, maar jouw reactie op ruziënde, niet luisterende, drukke kinderen heeft een averechtse werking. Hoewel het menselijk is, is het niet wenselijk. De oplossing? Vrolijkheid, ontspannen zijn, tel tot 3 en wees zen. 

We zijn allemaal maar mensen

Je geduld verliezen bij je kinderen is menselijk. Hoewel we eigenlijk altijd rustig en vrolijk zouden moet zijn, lukt dit niet altijd. We hebben allemaal wel eens onze dag niet en het is helemaal niet erg als onze kinderen daar iets van meekrijgen.

Fouten maken is nu eenmaal eerder regel dan uitzondering en een moment van zwakte, stemverheffing en het uiten van je frustratie zegt niets over hoe jij als ouder bent. We willen allemaal positief zijn en blijven, tijd voor onze kinderen vrijmaken en ons best doen. De werkelijkheid is alleen, dat we mensen en geen machines zijn. Soms is het wat te veel, zit ons hoofd vol en moeten we genoegen nemen met een zesje. Dat wij ons geduld verliezen is niet schadelijk voor onze kinderen, maar een leerzame les over grenzen. 

Schadelijk voor de kinderen?

Kinderen houden niets over van een beetje gekibbel, wat gemopper of gesteggel. Negatieve emoties bestaan en het gaat je niet lukken om ze hiervoor te behoeden. Als kinderen geen positieve aandacht krijgen, zoeken ze vaak bewust de grenzen op om negatieve aandacht te krijgen. Wat moet je kind zonder jou? Het is een vorm van liefde vragen! Deze tips over hoe je kunt zorgen dat je jouw geduld verliezen je niet meer zomaar overkomt zijn ervoor als je graag iets wilt veranderen, want dat kan! Echt waar.

Tip 1: Ademhalen

Hoe sta jij ervoor vandaag? Neem eens drie keer per dag de tijd om één of twee minuten adem te halen. Hoe gaat het met je en wat heb jij nodig? Je zult merken dat soms één minuut al lang voelt, dat het goed gaat en je zo weer door kan. Er zullen ook momenten komen waaruit blijkt dat je even iets anders moet gaan doen, trek je dan terug en lees een paar bladzijden of ga lekker even sporten. Als jij het belangrijk vindt om voor jezelf te kiezen zullen je kinderen daarin meegaan.

Tip 2: De klok

Altijd maar die race tegen de klok proberen te winnen is een vermoeiende zaak. Je kind kent emmers nog geen tijd. Haast zorgt ervoor dat je stress ervaart, alles mis gaat en je lontje een heel stuk korter is. Het medicijn? Zorg ervoor dat je altijd voldoende tijd hebt. Hoe doe je dat? Sta een half uur eerder op, maak eten wat gemakkelijk klaar te maken is en plan voldoende tijd met je kinderen in. Hoe meer haast jij hebt, hoe meer jouw kinderen gaan rekken. Jouw uitstraling bepaalt het gedrag van je kinderen, ben jij relaxt, dan werken ze mee.

Ben jij gestresst? Dan willen ze ineens in een prinsessenjurk naar school, is hun favoriete knuffel kwijt en willen ze alles zelf doen. Vraag je zelf af en toe eens af, hoe erg is het om nog een verhaaltje extra te lezen of nog een keer de schommel te duwen? Geniet van het moment, ze worden al zo snel groot. 

Tip 3: Plannen

Een ander advies om de race tegen de klok te winnen is voldoende tijd te plannen. Deed je vroeger binnen een half uur de boodschappen, reken dan nu één uur. Voor je deur uit bent, je kind in de auto of de fiets hebt gezet en samen door de winkel hebt geslenterd, ben je zo één uur verder. Door hier van te voren rekening mee te houden, voorkom je stress rondom het avondeten. Zo werkt het voor alles, leg kleren alvast klaar, neem altijd en overal wat te eten mee naar toe en praat met je kind. Leg uit wat jullie gaan doen, wat hij kan verwachten en waarom je dit voorbereid. Wie weet krijg je wel hulp!

Tip 4: Humor

Je kunt niet altijd overal serieus op in gaan. Doet je kind iets vervelends? Probeer dan eens met humor te reageren. Als je overal een grapje van maakt, is je geduld verliezen een stuk moeilijker. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het zorgt er wel voor dat jij minder spanning en stress opkropt. Dus, is het hele huis weer eens een benden omdat al het speelgoed door de kamer is gegooid? “Ojee, er heeft een flinke orkaan huisgehouden! kom, help vlug met opruimen en zoek dekking! Straks liggen al onze spullen op straat.”

Tip 5: Stresskillers

Wat is het wat jou nu zo overstuur maakt? Is het echt je kind omdat het zijn glas melk omstoot of is er iets anders aan de hand? Probeer eens te achterhalen waarom je slecht in je vel zet? Is het de bus die te laat was? De vaatwasser die stuk is gegaan of toch de collega die een vervelende opmerking maakte? Als je lekker in je vel zit, kun je veel meer hebben! Van je collega’s, ouders, je baas en van je kinderen! 

Denk na over wat jouw de meeste stress oplevert en probeer er iets aan te doen. Heb je het gevoel dat je alles alleen moet doen? Maak dan een betere taakverdeling. Kosten de boodschappen te veel tijd, doe ze dan online. Lukt het niet om alle ballen hoog te houden, breng dan de kinderen eens een middagje naar opa en oma.

Tip 6: Denk aan jezelf

Als jij goed in je vel zit, straal je dit ook uit naar je kinderen. Voel je niet schuldig als je een avondje met vriendinnen gaat borrelen of eens een dagje de stad in duikt terwijl je manlief achter laat met de kroost. Jij wordt er een tevredener en gelukkiger mens van en dit zal een positieve uitwerking op het hele gezin hebben. Opvoeden valt nu eenmaal niet altijd mee en soms heb je even een break nodig, neem die dan ook! 

Tip 7: Bekijk het van een afstand

Voel je de boosheid al opkomen? Je geduld verliezen overkomt de beste, voel je het aankomen? Doe dan even eens stapje terug, letterlijk. Ga even naar een andere ruimte, als dit op veilige wijze kan en bekijk de situatie. Wat is er gebeurd? Hoe erg is dit? Hoe ga je het aanpakken? Pak er een mantra bij: “Ik kan dit, ik ga dit oplossen, het is oké, alles komt goed! Herhaal dit tot je jezelf sterk genoeg voelt. 

Tip 8: Knuffelen

Een makkelijke tip die keer op keer zijn werk doet is knuffelen. Het is de simpelste manier om je geduld verliezen te voorkomen, even knuffelen. Je kind is meteen afgeleid van wat voor vervelende activiteit het ook zat te doen en jij krijgt een momentje om bij te komen en de liefde te ervaren. Klaar met knuffelen? Kijk dan samen wat er aan de hand is en zoek naar een leuke oplossing voor beide.

Tip 9: Opletten

Voel je dat de situatie de verkeerde kant op gaat en je geïrriteerd raakt door het gedrag van je kind? Verander dan direct iets. Ben je er helemaal klaar mee dat de klei door de kamer vliegt of de hond niet met rust gelaten word? Ga dan samen iets ander doen! Het heeft geen nut om te gaan zitten wachten tot je kinderen er vanzelf mee ophouden, dus neem de controle terug en ga iets doen wat jullie beide afleid.

Tip 10: Beslis om niet meer te schreeuwen

Het maakt niet uit hoe je het gaat doen, maar jij neemt je voor om nooit, maar dan ook echt nooit, meer tegen je kinderen te schreeuwen. Vaak zeggen we tegen onszelf het is niet erg, we zijn ook maar mensen. Door deze gedachten te hebben, geven we onszelf het gevoel dat het als ouder niet erg is om af en toe tegen je kinderen te schreeuwen. Als je echt wilt stoppen, nemen jezelf dat heilig voor het nooit meer te doen, geen excuses meer. Hang in huis foto’s op van de meeste schattige en leukste momenten van je kinderen, maak post-it’s met motiverende quotes, of verzin iets anders wat jou er aan herinnert dat je niet meer wilt schreeuwen.

Wat als het toch mislukt?

Ik weet nu al, dat hoe goed je ook aan de slag gaat met al deze tips, er altijd een moment zal komen dat je toch ontploft. Uitvallen tegen je kinderen is niet altijd te voorkomen. Wees niet boos op jezelf, alles moet geleerd worden en dat gaat nooit in een rechte lijn! Ups en downs horen erbij, maar hoe ga je hiermee om? Je wilt jouw kind leren dat verdriet en boosheid normale emoties zijn die bij het leven horen, dus ga in gesprek. Leg uit waarom je zo boos werd en maak het samen goed. Morgen is er weer een nieuwe dag, je kind geeft je weer eens nieuwe kans, geeft het een plaatsje en doe je best!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant