Buiten spelen

Buiten spelen is iets wat vroeger de hele dag gedaan werd. Met goed of slecht weer, vroeg of laat, iedereen was buiten te vinden. Als de lantarenpalen aan gaan kom je naar huis is wat ik vroeger altijd hoorden.

Lekkere spelen en ravotten, we willen er graag allemaal af en toe op uit! De speelbossen in Zuid-Holland zijn daarvoor ideaal. De kinderen hoeven…
Pasen 2021, alles ziet er nu al een jaar compleet anders uit en helaas brengt dat ook beperkingen tijdens Pasen 2021 met zich mee….
Houten speelgoed is ontzettend hip, we houden allemaal van duurzame keuzes en het houten speelgoed vliegt ons om de horen op sociale media pagina’s…
De natuur in Drenthe is een eeuwenoud landschap. De provincie is niet voor niets de favoriete plek van veel geschiedenisliefhebbers. Je vindt hier bijna…
De natuur in Limburg is een klein stukje buitenland in eigenland. Het wordt ervaren als ‘niet Nederlands’ en geeft direct een vakantiegevoel. Je rijdt…
Wat doet wandelen voor je lichaam en je geest? Wandelen is gezond maar waarom? Sinds de corona crisis hebben wij het wandelen pas echt…
Bij een bibliotheek leen je boeken, bij een speelotheek speelgoed. Makkelijker kun we het niet maken, toch had ik er nog nooit van gehoord….
De natuur in Noord-Brabant is vol met weidse heidevelden die prachtig paars kleuren aan het einde van de zomer, er zijn veel vergezichten die…

Buiten spelen is leuk en gezond

Buiten spelen is iets wat vroeger de hele dag gedaan werd. Met goed of slecht weer, vroeg of laat, iedereen was buiten te vinden. Als de lantarenpalen aan gaan kom je naar huis is wat ik vroeger altijd hoorden.

Echter zijn er sinds het digitale tijdperk wel wat veranderingen opgetreden ten opzichte van het buiten spelen. In plaats van buiten speelde kinderen liever binnen. eerst films kijken op tv, toen gamen op één van de vele spelcomputers en tegenwoordig is er van alles te beleven op de mobiele telefoons en tablets.

Vroeger MOESTEN we naar binnen

Waar we vroeger dus naar binnen moesten komen zien we tegenwoordig liever dat kinderen meer buiten spelen. Waar is die tijd gebleven van hutten bouwen, voetballen en verstoppertje spelen?

Beweging is gezond en waar krijg je nou meer beweging dan buiten als er met vriendjes gespeeld wordt? Daarnaast is de buitenlucht gezond en krijg je daar binnen niks van mee.

Veel ouders proberen hun kinderen weer aan te sporen tot buiten spelen maar dat valt helaas nog niet mee. De tablets winnen het nog vaak van de voetbal zullen we maar zeggen.

Buiten spelen stimuleren

Wat kan je dan doen om het buiten spelen te stimuleren? Daarvoor lees je op deze pagina allerlei leuke manieren. Er zijn allerlei mogelijkheden om kinderen buiten te laten spelen, of dit nu met elkaar is of samen met ouders.

Natuurlijk is het in de zomer makkelijker om kinderen naar buiten te krijgen dan in de winter maar probeer als ouder ook te kijken naar een activiteit die past bij de tijd van het jaar.

Winter

Helaas hebben we geen koude winters meer waardoor de slootjes en beekjes bevroren zijn zodat we kunnen schaatsen maar er zijn genoeg andere alternatieven. Dikke jas en handschoenen aan en organiseer bijvoorbeeld een speurtocht door de wijk (als de wijk kindvriendelijk is).

Als je een mooi grasveld in de buurt hebt kan je eens kijken naar een voetbal wedstrijd met kinderen uit de buurt. Sneeuwt het? Dan is het natuurlijk tijd voor een ouderwets sneeuwballen gevecht, bouw een sneeuwpop, lekker sleeën en daarna opwarmen met een kop warme chocomel. Dit zijn allemaal activiteiten waar je geen tot weinig middelen voor nodig hebt buiten wat voorbereiding en misschien wat fantasie.

Zomer

In de zomer kom je ook al een heel eind met een zakje waterballonnen, tuinslag of sproeier. Als je thuis een tuin hebt dan kan je dit relatief eenvoudig realiseren maar anders ben je genoodzaakt creatiever te zijn. Je zal dan toch genoodzaakt zijn om activiteiten buitenshuis te zoeken. Als er een pleintje of veldje in de buurt is, dan zijn waterballonnen nog steeds een optie. ook met een paar flessen water en een bal kan je kinderen vermaken. Het ouderwetse flessenvoetbal blijft toch altijd nog een populaire bezigheid.