Gezelschapsspellen

Een spel spelen voor de gezelligheid, met bekenden en familie de strijd aan gaan. Vaak zijn het bordspellen, maar ook een potje oudhollandse sjoelen of sommige kaarstspellen vallen onder deze categorie. Het gaat om de gezelligheid en niet om een prijs of inzet, nou ja, een beetje dan want winnen is toch nog altijd leuker dan verliezen.

Het Gezinsleven - Gezinsactiviteiten - Spellen - Banana Joe 5
Banana Joe is geschikt voor kinderen met een leeftijd vanaf 4 jaar en kan gespeeld worden met twee tot en met vijf spelers. …
dixit-spel-banner
We hebben weer een erg leuk gezelschapsspel gevonden en deze heet Dixit. Zoals vaker aangegeven zijn wij allemaal echte liefhebbers van gezelschapspellen. We houden…
ticket to ride banner
Zoals wel vaker gezegd zijn wij gek op gezelschapsspellen. We vinden het erg leuk om in een weekend gezellig met familie of vrienden een leuk…
kaartspellen pesten
Kaartspellen spelen is goed voor jong en oud. Het is een tijdje uit de mode geweest, maar inmiddels ook weer hip. Uitspraken als ‘laat…
bordspellen plezier
Bordspellen spelen is goed voor jong en oud, maar vooral ook weer hip. Uitspraken als ‘laat kinderen vooral lekker spelen’ komen eens in de…
mexican train banner
Wij zijn gek op gezelschapsspellen zoals Mexican Train. We zijn sinds we kleine kinderen hebben natuurlijk vaker thuis in de weekenden maar dat betekent…
Het Gezinsleven - Gezinsactiviteiten - Speelgoed - De Nintendo Switch - Mario - Luigi - Joshi
De nieuwe favoriet van veel kinderen: De Nintendo Switch! Maar waarom valt deze spelcomputer zo goed in de smaak? Na jaren lang veel speelplezier…
Het Gezinsleven - Moeder en kind - Kinderen 1-4 jaar - De Speelotheek - spelen met een speelgoedkeuken
Bij een bibliotheek leen je boeken, bij een speelotheek speelgoed. Makkelijker kun we het niet maken, toch had ik er nog nooit van gehoord….
Korte snelle spelletjes
Snelle spelletjes zijn de ideale gezinsactiviteit als je weinig tijd hebt en toch even een gezellig spelletje wilt spelen. Uit al deze snelle spelletjes…
Keezen spel Keezbord
Net voor de eerste lockdown heb ik op aanraden van een vriendin het gezelschapsspel Keezbord aangeschaft. De keuze is gevallen op de versie voor…
Perudo spel
Hou jij van spanning en bluffen tijdens een spel dan is Perudo echt iets voor jou. Laat je tegenstanders in de waan dat jij…

Gezelschapsspellen

Een spel spelen voor de gezelligheid, met bekenden en familie de strijd aan gaan. Vaak zijn het bordspellen, maar ook een potje oudhollandse sjoelen of sommige kaarstspellen vallen onder deze categorie. Het gaat om de gezelligheid en niet om een prijs of inzet, nou ja, een beetje dan want winnen is toch nog altijd leuker dan verliezen. 

Gezelschapsspellen

We zijn met gezelschapsspellen opgegroeid en bij ons worden ze nog altijd door jong en oud gespeeld. Het gaat niet om een grote prijs, de eer is meer dan genoeg. Een gezellig tijd is het belangrijkste doel. Je kunt een spelletjes avond organiseren en zo een avondvullend programma realiseren, op zoek zijn naar wat tijdverdrijf of de kinderen bezig willen houden op de achterbank van je auto. 

Het leuke aan gezelschapsspellen is dat gezelligheid en frustratie vaak dicht bij elkaar zitten. Juist dat zorgt altijd voor een amusante en spannende tijd en vergeet niet: “Mens, erger je niet!”

Gezelschapsspellen brengen ons dichter bij elkaar

We spelen al ons hele leven gezelschapsspellen en sommige liggen dan ook al sinds jaar en dag thuis in de kast. Vroeger speelden we deze gezelschapspellen al samen met onze ouders, broers en zussen als een leuke gezinsactiviteit. De doos en het speelbord hangen met plakband aan elkaar, alles is verkleurd, sommige attributen zijn verdwenen en vervangen door iets anders maar het spelletje blijft even leuk. Misschien komt dat wel door de herinneringen die je er vroeger aan had?

Gezelschapsspellen zijn speciaal ontworpen om samen met andere gespeeld te worden, het is dan ook een leuke manier om elkaar beter te leren kennen.

Gezelschapsspellen voor volwassenen en kinderen

Het stoffige imago van gezelschapsspellen dat deze alleen geschikt zijn voor jonge kinderen of ouderen is gelukkig aan het verdwijnen ook de opgang van de computer hebben ze overleefd. Tegenwoordig zijn gezelschapsspellen hot and happening en worden er honderden (opnieuw) uitgebracht. Op veel bestaande varianten komen uitbreidingen en deze geven weer een nieuwe dimensie aan het spel.

Steeds meer (jong)volwassenen spreken met vrienden af om een avond samen gezelschapsspellen te spelen. Iedereen neemt zijn eigen favoriete spel mee en de avond kan beginnen. Spellen als Exploding kittens, Codenames of 30 SECONDS zorgen gegarandeerd voor een avond met veel plezier. Gewoon thuis met vrienden, een tafel vol lekkers, wat te drinken en een paar spelletjes spelen. 

Gezelschapspellen voor twee

Vaak is het lastig om goede spellen te vinden die leuk zijn om met twee personen te spelen. Vaak zijn de spellen ontworpen om met meerde personen gespeeld te worden, maar wij gaan je laten zien dat je dan echt niet alleen nog maar kunt dammen of schaken. Er zijn genoeg andere opties! Denk eens aan een spelletje Regenwormen, Qwixx of Clever. Deze spellen zijn met zijn tweeën net zo leuk!

Leeftijdsindicatie

Neem de leeftijdsindicatie op een spel niet altijd te serieus. Deze leeftijdsindicatie geeft aan vanaf welke leeftijd een spel goed te spelen is maar dit wil niet zeggen dat het minder leuk is als je zogenaamd te oud wordt voor een spelletje. Denk eens aan Stef Stuntpiloot? Als we die leeftijdsindicatie moeten geloven speelden we het spel al jaren niet meer! Het is namelijk geschikt voor kinderen tot 10 jaar maar wij hebben er nog altijd veel plezier mee! 

Wel gaat het spelverloop van dit type spel sneller, maar wat maakt dat uit? Meer speelrondes en dus meer kans om te winnen! 

Gezelschapsspellen worden uitgebreider en vernieuwd 

Je ziet dat er de laatste jaren steeds uitgebreidere spellen op de markt komen. Dit komt omdat er veel meer keuze is in materiaal. De materialen tegenwoordig zijn makkelijk te verwerken waardoor dit de spelmakers niet meer limiteert in het werkelijkheid maken van hun fantasieën. 

Daarnaast worden huidige spellen vernieuwd, waar je vroeger met briefgeld een hotel moest afrekenen bij Monopoly kan dit tegenwoordig gewoon met je pinpas. 

Soorten gezelschapspellen

Bordspellen, spellen die gespeeld worden op een bord komen het meest voor. Je kunt hierbij denken aan Monopoly, Ticket to Ride of Risk. De vroegste bordspellen zijn al ruim 5500 jaar oud en gevonden in de graven van het pre-dynastieke Egypte. 

Dobbelspellen zijn ook al jaren populair onder liefhebbers van spelletjes. Een dobbelsteen is een eeuwenoud onderdeel van gezelschapsspellen. De oudste dobbelsteen is maar liefst 5.000 jaar oud en gevonden in het huidige Irak. Nog een ander weetje: Het oudste spel ooit gevonden ter wereld is Backgammon. 

Kaartspellen zijn de oudste soort onder de gezelschapsspellen. Het is niet zeker waar ze zijn ontstaan, maar we nemen aan dat het in China was. Het oudste bekende Chinese kaartspel dateert uit de 17e eeuw maar er is bekend dat in de zevende eeuw al gespeeld werd met papieren speelkaarten. 

Wat kun je van ons verwachten?

Wij geven jou onze eerlijke mening over een spel zodat jij de keuze kan maken of het wel of niet iets voor je is. We vertellen je over de nieuwste gezelschapsspellen, welke spellen horen thuis op de perfecte spelletjesavond en we delen onze top 10’s met je! We schrijven over de leukste gezelschapsspellen die gegarandeerd een succes worden bij jou in de woonkamer, dit kan gaan over klassiekers zoals het legendarische Kolonisten van Catan of het oerhollandse Keezenspel, maar ook over de nieuwste favoriete zoals Shit Happens.

Soms worden oude bekenden in een nieuw jasje gestoken, dit is bijvoorbeeld gebeurt bij het spel Wie ben ik? Waar we dit vroeger speelde via een speelbord vol plaatsjes met verschillende mensen, spelen we dit tegenwoordig op een hele andere manier. Nu bedenkt iemand naast jou een naam voor jou, deze plak je vervolgens op jouw voorhoofd en raden maar, wie ben ik? Je leest er hier alles over. 

Ben jij nieuwsgierig naar een of meer gezelschapspellen en ben je benieuwd naar onze mening? Stuur ons dan even een berichtje via de contactpagina, dan gaan we meteen voor je aan de slag!