Inkopen doen tijdens Black Friday

Het Gezinsleven - Personal Blog

Je hebt vast al wel eens van Black Friday gehoord. Black Friday is een dag die vanuit America is overgewaaid naar Europa waarop je waanzinnige deals kunt scoren bij vele verschillende winkels / merken. Dit is natuurlijk ideaal met de mooie feestdagen op komst maar wat is Black Friday nu precies en waar komt dit nou vandaan?

Wat is Black Friday?

Black Friday is een typische Amerikaanse dag welke plaatsvind op de dag na Thanksgiving. Dat vind dus plaats op de vierde donderdag van november. Het is op deze dag dat de Amerikanen (en overigens ook de Canadezen) dankbaar zijn voor al het goeds in het leven. Dit wordt dan ook gevierd met extreme kortingen op vele verschillende producten.

Het is dus ooit gestart met het dankbaar zijn voor een goede oogst maar vandaag de dag zijn we dankbaar voor elkaar en al het moois in het leven. De term Black Friday verwijst naar de dag wanneer je bijna valt over de vele tijdelijke (hoge) kortingen. Bijna alle merken en winkels (groot of klein) doet hier aan mee, wat dan ook tot een gekte leidt in de winkelstraten. In verband met de huidige situatie rondom Corona is de drukte in de winkelstraten natuurlijk niet gewenst, daarom zien we dat deze drukte nu naar de online sector is verhuist.

Het gezinsleven - het gezinsleven black friday shoppen

De geschiedenis van Black Friday

Er zijn twee grote theorieën voor de naam Black Friday en de reden dat er juist op deze dag geweldige deals te scoren zijn. Voor de eerste gaan we terug naar het jaar 1965 toen de term “Black Friday” in Philadelphia voor het eerst opdook. Toen refereerde deze naar de immense drukte in de winkelcentra de dag (en dagen) na Thanksgiving. Dat maakte van deze dag dan ook een logisch moment om promoties te voeren.

De tweede theorie is een iets recentere die stamt uit het jaar 1981. Toen deed de urban legend de ronde dat de dag na Thanksgiving de eerste dag was dat winkeliers winst begonnen te maken in het jaar en de cijfers dus in het zwart kamen te staan. Onzin natuurlijk, maar wel een leuke verklaring.

De reden dat er op Black Friday tal van aanbiedingen te scoren zijn is in realiteit zeer simpel: de dag na Thanksgiving is een dag die voor de meerderheid van de Amerikanen vrijaf is. Bovendien zit er ook een historische component aan vast. De dagen voor Thanksgiving worden er vaak parades georganiseerd in de steden. In de 19de eeuw besloten grootwarenhuizen dit te sponseren en reclame voor te voeren. Een ideaal moment om kortingen te geven.

Wat zijn de voordelen voor winkeliers?

Black Friday is de laatste jaren aan een sneltempo ook wereldwijd aan het uitbreiden, we zien deze bijzondere dag dan ook in Nederland steeds populairder worden. Inmiddels doen bijna alle winkels/merken hieraan mee. Langs de ene kant is het dan ook zo dat je als winkelier niet veel keuze hebt. Of je doet mee of je verliest heel wat klanten aan de concurrentie die wel mee op de kar springt, toch zie je ook steeds meer creativiteit van merken om Black Friday te ontmoedigen.

Een leuk voorbeeld hiervan is Undiemeister, zij proberen de consument te overtuigen om juist niet voor die korting te gaan. Zij geven aan altijd de beste deal aan te bieden de klant met behulp van de “meisterstaffel” en belonen de klanten juist met een goed doel. De klant van Undiemeister sponsort namelijk een 3-pack sokken aan de daklozen bij het plaatsen van een bestelling.

Ondanks dit soort creatieve oplossingen kan Black Friday ook juist een goed moment zijn om een deel van de (oude) collectie kwijt te geraken. Net voor het hart van de winter en net voor het nieuwe jaar voor de deur staat.

Het gezinsleven - het gezinsleven black friday online

Wat mag je verwachten?

Door de populariteit van Black Friday zien we steeds meer speciale “verzamelwebsites” ontstaan welke de vele verschillende deals voor je op een rij zetten. Daarnaast kan je natuurlijk altijd je populaire webshops in de gaten houden voor de beste deals maar wellicht zullen zij je ook al op de hoogte houden per nieuwsbrief. Uiteindelijk is de week van Black Friday een ideaal moment om jouw inkopen te doen voor sinterklaas en/of kerst.

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant