Mijn zoontjes (1 en 3 jaar) zijn helemaal gek van klei, elke ochtend vragen ze als eerste of we weer gaan kleien. Kleien is een erg leuke en goede bezigheid voor mijn twee peuters, het is ook erg goed voor de creativiteit en de motoriek. Toen mijn oudste 3 jaar was geworden vroeg hij natuurlijk ook voor zijn verjaardag veel cadeaus met klei, hij kreeg daarom een brandweerwagen met klei, een ijsco machine om ijsjes van klei te maken etc.

Play-Doh educatieve klei

Naast alle leuke speelgoed in combinatie met klei zijn we ook tegen het merk Play-Doh aangelopen. Zij hebben de allereerste educatieve serie: Play-Doh Spelen & Leren. Voor ouders, juffen, meesters, opa’s en oma’s die het leuk vinden om samen met de kindjes getallen, cijfers, kleuren en vormen te ontdekken met klei.

Het Gezinsleven - Kleien met mijn zoontjes - Ijs

Mijn zoontjes zijn beide gek op auto’s en op gereedschap. Ze hebben dan ook zo’n leuke speelgoed werkbank van Bosch waarmee ze het hele huis verbouwen. Wanneer wij zelf aan het klussen zijn komen ze dan ook direct helpen met een leuke bouwhelm op en zijn gereedschapskoffer. Met kleien kan hij ook lekker aan de slag. Hoewel het geen hamers en schroevendraaiers zijn, zit er wel allerlei gereedschap bij. Zoals een soort pizzasnijder, een ijsco apparaat, vormpjes en mooie stempels waarmee je mooie structuren kunt aanbrengen.

Door te spelen met Structuren en Gereedschap stimuleert het kind de ontwikkeling van de zintuigen en de fijne motoriek. Het is een groot plezier, waarbij de kleintjes figuren maken die hun spieren en motoriek op scherp zetten. Het nieuwe ijsco-apparaat wat Tom had gekregen is ook erg populair! Er zitten vele voorbeelden bij welke we dan ook fanatiek proberen na te maken!

Hiernaast hebben we een leuk voorbeeld van een van de vele ijsjes die ik inmiddels met mijn zoontjes heb gemaakt!

Kleien zonder voorbeeld

Het is natuurlijk ook erg leuk en goed voor de ontwikkeling om juist helemaal zelf aan de slag te gaan, we hebben geen voorbeelden maar gaan puur vanuit onze eigen creativiteit iets leuks maken. Zo hebben wij laatst tijdens onze vakantie een complete mac donalds maaltijd zitten kleien en toen we klaar waren moest er van mijn zoontje natuurlijk nog een lekkere pizza aan toegevoegd worden.

Het leuke hieraan is dat je ziet dat ze ook zelf in staat zijn om iets leuks te maken. Natuurlijk helpen we altijd mee maar hoe geconcentreerd die kleine bezig is is erg leuk om te zien. Het eindresultaat van onze maaltijd kan je hieronder bekijken:

Het Gezinsleven - Kleien met mijn zoontjes - MC Donalds

Waarom kleien zo leuk is voor peuters?

Ik vind het leuke aan kleien dat je de fantasie echt kan stimuleren. Door zelf een verhaaltje te vertellen kunnen de kinderen verder fantaseren en figuurtjes en vormpjes kleien. Ik klei vaak mee, omdat mijn kinderen van 1 jaar en 3 jaar nog weleens wat hulp kunnen gebruiken, maar ze maken zelf ook al mooie kunstwerken. Sowieso zit ik er altijd bij, omdat ik het niet fijn vind als ze de klei in hun mond doen. Vooral wanneer we lekkere gerechten maken of ijsco’s willen ze dit nogal graag proeven en dat wil ik liever voorkomen.

Ik vertel bijvoorbeeld een verhaaltje over een krokodil die in het water zwemt en zin heeft in een pannenkoek. We gaan dan eerst samen een krokodil kleien, vervolgens maken zij het water en pannenkoeken van klei. Vanzelf bedenken ze er vissen bij of een grote dinosaurus. Ik krijg weleens een vraag “mama, kun jij voor mij even een nijlpaard kleien”. Haha, uhm, best lastig. Dan maar proberen te overtuigen dat die blauwe klont klei in de vorm van een steen, met ogen een nijlpaard is, haha. Het leuke van de set met de gereedschappen is dat er een pennetje bij zit, waarmee je bijvoorbeeld makkelijk oogjes kunt prikken in de klei, of een naam kunt schrijven.

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant