Helaas gooit het coronavirus nog een jaar al onze plannen overboord, ook Koningsdag 2021 gaat er helaas anders uit zien. Er gaat een streep door de grote evenementen, geen grote festivals of vlooienmarkt afstruinen op zoek naar koopjes. Genoeg getreurd, tijd om te kijken hoe we van koningsdag 2021 toch een feestje kunnen maken!

Achter de TV

Dit jaar blijft de koninklijke familie niet thuis, maar reist af naar Eindhoven waar koningsdag gevierd wordt vanuit een afgesloten tv-studio. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zijn aanwezig op de High Tech Campus in Eindhoven ter gelegenheid van Koningsdag 2021. Vanuit de studio zal er een speciale live stream en tv-uitzendingen op de NOS worden gemaakt. Hierin zul je van alles te weten komen over Brainport Eindhoven. Het thema van Koningsdag 2021 is KennisMaken en de uitzending zal zo’n twee uur duren.

Vlag, wimpel en het Wilhelmus

Om toch een gevoel van saamhorigheid te creëren is het om 06.23 uur bij zonsopkomst tijd om de vlag en wimpel buiten te hangen. Vanaf 09.30 uur spelen beiaardiers door het hele land bekende Nederlandse muziek, denk hierbij aan muziek van de volkszanger André Hazes of een lekker nummer van Bløf. Om 10.00 uur precies, klinkt vanaf honderden kerktoren tegelijkertijd het Wilhelmus en mag jij laten horen hoe dat bij jou klinkt. Zing mee vanaf je voordeur, het balkon of de tuin zodat een ieder het volkslied hoort.

Kinderen

Allemaal leuk en aardig, maar kinderen zijn toch wel wat meer gewend! Natuurlijk staan gezondheid en veiligheid voorop maar er is op Koningsdag 2021 heus wel wat leuks te doen!

Buiten spelen

Alle kinderen van Nederland worden door de Oranje Bond uitgenodigd om om 10.00 uur buiten te komen spelen. Op de stoep, in de speeltuin of gewoon in de buurt. Ze willen hiermee duidelijk maken hoe belangrijk het is om regelmatig buiten te spelen en te zijn. #oranjebuiten

Dus ga aan de slag met stoepkrijt en maak vrolijke tekeningen van een kroon of de Nederlandse vlag. Misschien ben je wel heel creatief en maak je een portret van de Koning of Koningin. Het is ook leuk om samen met de buurtkinderen één hele grote tekening te maken om Koningsdag 2021 te vieren.

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Jantje Beton en Scooting Nederland, beheerde speeltuinen zijn op deze dag open en lokale scouting verenigingen en oranje comités organiseren verschillende buitenactiviteiten, dus houdt daarvoor zeker de lokale nieuwsbladen in de gaten.

Koningsdags 2021: spelletjes! 

Zin in een actieve Koningsdag 2021 en heb je tijd om wat spelletjes te organiseren? Dan hebben we hier wat inspiratie voor spelletjes die je kunt doen binnen de huidige coronamaatrdegelen.

Verkleden

Natuurlijk moeten we op Koningsdag 2021 wel gewoon iets oranjes aantrekken, hoewel we samen geen feestje kunnen vieren kan wat saamhorigheid in deze zware tijden geen kwaad. Hoe leuk is het als je een rondje fietst en je overal kinderen in het oranje buiten ziet spelen! Het is voor de meiden het ideale moment om als koningin over straat te mogen. Wil je niet volledige een oranje pak aan trekken? Een leuk shirt volstaat natuurlijk ook! Je vindt hier alles om je leven voor één dag oranje te laten kleuren, van jezelf tot je auto of je fiets.

Pimp je fiets

Voor kinderen is het tijd om je fiets te versieren en een rondje te rijden. Bij ons in het dorp wordt al sinds jaar en dag een fietstocht voor kinderen georganiseerd. Dagen van te voren waren we altijd al druk met het versieren van onze fietsen. Tot aan de spaken aan toe, alles moest rood, wit, blauw en oranje kleuren. Met vrolijk vlaggetjes op onze wangen geschminkt reden we vervolgens een uitgezette route door het dorp. 

Parcours tijd

Verzin samen met kinderen uit de buurt allemaal uitdagende opdrachten en versier de route met vlaggetjes, kroontjes en andere versieringen in de kleuren rood, wit blauw en oranje. Iedereen die mee doet mag een stukje van het parcours tekenen. Wie is er het snelst?

Hoe geef je zo’n parcours nou vorm? Het kan uit verschillende opdrachten bestaan die je met elkaar verbindt doormiddel van pijlen. Voorbeelden van opdrachten zijn:

 • Teken een zebrapad op de weg en spring van witte streep naar witte streep. 
 • Teken een hinkelparcours wat je op één been af moet leggen, wie zijn voet neer zet moet opnieuw de hinkelbaan proberen.
 • Kruip onder of over een bankje heen. 
 • Komt het parcours langs een speeltuin? Maak hier dan gebruik van, betrek de glijbaan of het klimtoestel.
 • Gooi zakjes met zand of een bal in een doel.
 • Test het evenwicht door een balk te tekenen op de grond.
 • Probeer 20 seconde te hoelahoepen 
 • Teken een slalom.
 • Spring over hekjes heen.
 • Wie klimt er het hoogst in de lantaarnpaal?
 • Loop een stukje op handen en voeten.
 • Spring over een krokodillenrivier.
 • Marcheer een stukje.
 • Zing de eerste 4 regels van het Wilhelmus.

Ondertussen kun je vlakken op de grond tekenen waar vragen beantwoord moeten worden, denk aan:

 • Welke kleuren heeft de vlag van Nederland? 
 • Hoe heet de Koning?
 • Wie wordt er later Koningin?
 • Op welke dag is Koning Willem Alexander jarig?
 • Hoeveel provincies heeft Nederland?
 • Waar komt de kleur oranje vandaan?

Pas deze vragen aan, aan de leeftijd van de kinderen. 

Oud-Hollandse spelletjes

Boter, kaas en eieren: Organiseer met stoepkrijt een boter, kaas en eieren wedstrijdje voor de buurt!

Spijkerpoepen: Een flesje, een spijker en een touwtje is genoeg. Spijkerpoepen betekent gegarandeerd lachen! Oh en vaders en moeders, het is ook aan jullie!

Spijkerbroek hangen: Het stikt van de goeie ouwe spelletjes tijdens deze oud-Hollandse spelletjes middag. Willen de stoere mannen uit de buurt wel eens laten zien wat ze kunnen? Maak twee spijkerbroeken vast aan een klimrek of schommel en hangen maar. Wie het langs blijft hangen heeft gewonnen en gegarandeerd morgen spierpijn!

Zaklopen: Je kan dit als onderdeel van het parcours doen maar ook los natuurlijk. Slalom langs pionnen of leg andere obstakels op de grond. Je kunt tegen één tegenstander zaklopen maar in estafette vorm is het extra spannend, vergeet elkaar niet aan te moedigen!

Koekhappen: We zijn er allemaal groot mee geworden, vaak een van de spelletjes op het plein bij ons in het dorp maar tijdens Koningsdag 2021 halen we dit gewoon naar huis. Neem een waslijn of een ander stuk touw en hang de ontbijtkoeken of (eier)wafels (die vinden ze lekkerder) aan de draad. Handen op je rug en wie als eerste de koek te pakken heeft is de winnaar!

Nationale Toost

Om 16.30 is het tijd voor een drankje, want we vieren tenslotte een feestje! Pak er een biertje, wijntje, oranjebittertje of glaasje ranja bij en verzamel je gezin voor de TV. Er is een speciale uitzending van Omroep Max waarop het proost moment live op tv is te volgen. Deze Nationale Toost wordt gehouden om het leven te vieren, de moed er in te houden, elkaar een hart onder de riem te steken en elkaar te zien. 

Wil je nog iets doen tegen de eenzaamheid die heerst onder ouderen? Dan kun je ook een ‘borreltje’ doneren aan het Oranje Fonds. Iedere cent van de €2,50 die je doneert gaat naar de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Proost!

The Streamers

Live vanuit paleis Noordeinde in Den Haag spelen The Streamers! The Streamers is de grootste band uit de Nederlandse pop geschiedenis, met meer zangers dan muzikanten en meer hits dan de top 40. De tour bus reist op 27 april af naar Den Haag voor de officiële sluiting van Koningsdag 2021.

Het optreden is te volgen via een livestream en wordt uitgezonden vanaf Paleis noordeinde. Via de website kun je een gratis kaartje bemachtigen en als je wilt iets achterlaten in de fooienpot is dat natuurlijk altijd welkom. Wie ga je horen? Artiesten als Guus Meeuwis, Danny Vera, Suzan&Freek, Davina Michelle, Nick & Simon en Maan komen voorbij, wellicht wordt Koningsdag 2021 dan toch nog een feest!

Koningsdag 2021

Hoewel Koningsdag 2021 helaas toch nog wat anders gaat dan we gewend zijn door Corona, hoop ik dat jullie met deze gezinsactiviteiten toch een fijne dag hebben! Trek je mooiste oranje kloffie aan, geniet van een oranje tompouce of roomsoes, zing vrolijk het volkslied mee en waag er samen met je gezin een dansje op. Hopelijk kan ik jullie volgend jaar vertellen over alle gave festivals en vrijmarkten waarmee we koningsdag 2022 groots gaan vieren. 

Ik wens jullie een hele fijne Koningsdag 2021, proost op de koning! 

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Hetgezinsleven - lifestyle - gezondheid - badproducten

Onmisbare badproducten voor baby’s en peuters

Badtijd is een speciaal moment voor zowel baby’s als peuters. Het gaat niet alleen om het schoon worden, maar ook een kans voor ontspanning, spel en ontwikkeling. Om ervoor te zorgen dat de badervaring veilig en plezierig is, zijn essentiële badproducten van belang. In deze blog zullen we badproducten behandelen, zoals babybadjes, washandjes, badspeelgoed en verzorgingsproducten die ouders kunnen helpen bij het creëren van een optimale badervaring voor hun kleintjes.

Lees meer →